Tikkateetä Jaakko Halmetojan tapaan

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Suomen suosituimpiin luennoitsijoihin kuuluva ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja on kirjoittanut hienon kirjan pakurikäävästä.

 

Koivujen kyljillä kasvavasta pakurikäävästä on ilmestynyt ihan uusi kirja. Terveysbloggaajanne luki kirjan ja piti siitä. Mahdollisesti sinäkin pidät siitä, sillä kirjaa on kirjoitettu suurella sydämellä, ehkä jopa sienipöllyssä ja raakasuklaan tuoman euforian siivittämänä.

Pakurikääpätee tunnettiin sotavuosina Suomessa yleisesti ”tikkateenä”, jota käytettiin kahvin korvikkeena. Pakurikäävän käytöstä Venäjällä sotavankeina riutuneiden suomalaisten miesten parissa, Halmetoja osaa myös kertoa jännittävässä kirjassaan.

Sotavangit raastoivat pakurikäävästä pieniä paloja ja keittivät teeksi. Pakurikääpä oli keskeisessä roolissa yleiskunnon ylläpidossa ja siinä, että ylipäätään säilyttiin hengissä.

Evira ymmärsi sekoiluillaan rohdoskasvivalvonnassa vuonna 2010 nostaa pakurikäävän julkiseen keskusteluun. Kiitos EU-komissio, EFSA ja Evira, kun nostitte pakurikäävän suosion huippuunsa! Joskus näistäkin laitoksista on jotain hyötyä meille suomalaisille.

Jaakko Halmetojaa voi kiistatta pitää henkilönä, joka on keskeisimmin vaikuttanut pakurikäävän popularisointiin maassamme. On hienoa kun hän on jaksanut dokumentoida pakurikäävän historian Suomessa ja maailmalla sekä pakurikäävän tieteellisen merkityksen. Kirja auttaa meitä tunnistamaan, keräämään ja käsittelemään pakurikääpää.

Eikä se tähän lopu. Kirjan mielenkiintoisena antina on pidettävä sitä tosiseikkaa, että pakurikääpää on käytetty iät ja ajat perinteisenä syöpälääkkeenä. Syöpätyypit, joita vastaan pakurikäävällä on saatu erityisen hyviä kokemuksia ovat: melanooma, aivosyöpä, rintasyöpä, kohdunkaulan syöpä, suolistosyöpä, Ewingin sarkooma, leukemia ja maksasyöpä.

Onko sinulla kokemusta pakurikäävästä?

 

12 kommenttia artikkeliin ”Tikkateetä Jaakko Halmetojan tapaan

 1. Onko Lääkärilehti sortunut samaan hömppään kuin ystävykset Scwabit, Uusituvat ja kumppanukset?

  Lääkärilehden juttu on pahimmanlaatuista uskomushumppaa.

  Tykkää

 2. Mahtava blogi, aivan fantastinen! Ihanaa! Lisää! Eiku… Christer hyvä, hyväksy myös kritiikki ja jos sellaista tulee, ei sen lähettäjää ole pakko nälviä.

  Christer kommentoi: Tottakai hyväksyn kritiikin. Rakentavan kritiikin.

  Tykkää

 3. näköjään narsisimi ei ole pesiytynyt pelkästään ns pimeimpään VHH- leiriin. Niin ei varmaan kannattisi provosoitua, näyttää jotenkin koomiselta.

  Niin ilmeisesti tarkoitat pakuria et pakurikääpää.

  Wikipedian mukaan:
  Venäjällä käytettävän pakuriliuoksen sivuvaikutuksina luetellaan muun muassa kuumeilu, pahoinvointi, hengitysvaikeudet, hiustenlähtö, anemia, verenkiertohäiriöt, sydämen lyöntitiheyden kiihtyminen, matala verenpaine ja nestehukka.

  Tykkää

 4. EU:n palkkaamat (?)THL/lääketeollisuus-trollit käyvät kuumana ja vaihtelevat nimerkkiä, kun kansa on keitellyt teetä eikä ole tarvinnut ostella lääkkeitä.

  Lääketeollisuus olisi mieluummin myynyt lääkettä kuin teetä. THL ei ole kuullutkaan terveyden hoitamisesta ravinnon avulla. THL luottaa kemikalisaatioon, mihin osasyynä on kukoistava taloudellinen yhteistyö GSK:n kanssa.

  Toki THL lääkkeiden ohella suosittelee terveydenhoitoon myös rokotteita.

  Minä juon mieluummin teetä. Jokainen tekee omat valintansa. Tuulipukukansa lukee Iltasanomia ja pelkää D-vitamiinin yliannostusta.

  Minä otan D-vitamiinia Jaakko Halmetojan tapaan. Olen ottanut yliannostuksia myös auringosta.

  Tykkää

 5. Olen juonut ja käyttänyt ulkoisesti(vitiligo) n. vuoden.
  Selkeästi tasoittanut ihoa ja myös uutta, mutta pienehköä uutta pigmenttiä on ilmaantunut.

  Muuta mitään merkittävää en ole huomannut, tosin olen jo muutenkin hyvässä kunnossa.

  Tykkää

 6. Sivuvaikutukset??
  Wikipedia kertoo jostain lääkeliuoksesta, ei tikkateestä.

  Ei ole kuulunut tikkateenjuojilta mitään sivuvaikutuksista.

  lainaus:
  ”Drugsfort.com ei suosittele pakurikäävästä valmistetun Befungin -lääkeliuoksen käyttöä raskaana oleville, imettäville, alle 2-vuotiaille lapsille, verenkiertohäiriöitä sairastaville, munuais- tai maksasairauksista kärsiville. Venäjällä käytettävän pakuriliuoksen sivuvaikutuksina luetellaan muun muassa kuumeilu, pahoinvointi, hengitysvaikeudet, hiustenlähtö, anemia, verenkiertohäiriöt, sydämen lyöntitiheyden kiihtyminen, matala verenpaine ja nestehukka.[18][19]. Pakurikäävän käyttö on luokiteltu Yhdysvalloissa yleisesti turvallisten elintarvikkeiden kategoriaan (GRAS).”

  Tykkää

 7. Tuohon lääkehommaan vielä:

  Huomattava osa lääkkeistä tehdään sienistä.
  Lääkkeillä on sivuvaikutuksia. Ne paitsi pelastavat myös tappavat.

  Ei pidä sekoittaa synteettistä lääkettä koivun kyljestä löydettyyn pakurikääpään.

  NG, nuku yösi rauhallisesti.

  Tykkää

 8. Syöpä leikattu vuoden siällä kaksi kertaa ja olo mitä parhain, kiitos pakurikäävän. Tein hoitojenkin aikana pitkiä 10-40km lenkkejä. Minulla on terveet elämäntavat muuutenkn mutta immuunipuolustus on parantunut selkeesti sen jälkeen kun olen aloittanut pakurikäävän käytön. Ei kannata aina mollata kaikkea varsinkaan jos ei uskalla edes kokeilla. Syöpäpotilas voi iloisin mielin panna kaikki peliin ja kokeilla kaikkea.
  En sairastele flunssaa enkä mitään muutakaan enkä ole mistään kipeä ja teen duunia enemmän kuin nuoret ja töitten päälle harrastan kävelyä, intia ja joogaakin kolme ketaa viikossa.
  Pakuri on parasta lääkettä mitä olen saanut ja peittoaa mennentullen virallisen syöpälääkkeen!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s