Kännykkäprofessorin ”Himasraportti” tutkintaan

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Kohufilosofi Pekka Himasen raportti on nostattanut pintaan avoimuuden tarpeen hyvien veljien (ja siskojen) toisilleen tarjoamissa etuisuuksissa. Professori Kari Jokela näyttää meille veljeilyn mallia. Lue ja hämmästele!

 

Tietokirjailija Erja Tamminen on valppaasti seurannut kännykkäveljien toimia. Tässä hänen tuore raporttinsa. Journalistinen vapaus salli minun tehdä pieniä luettavuutta parantavia muutoksia yllättäen ja tilaamatta tulleeseen mainioon sähköpostiviestiin.

Piilokorruptiota ja moraalin yleistä rappeutumista hienovaraisempi, mutta seurannaisvaikutuksiltaan jopa yleismaailmallisiin mittasuhteisiin yltävä tukitoiminnan muoto, voi olla viranomaisasemassa laaditut veljelliset asiantuntijalausunnot.

Teollisuuden tilipussi kasvaa oikeansuuntaisilla mielipiteillä samalla kun menettely näyttää ”ulkoisin silmin tarkasteltuna riippumattomalta. Tuttua tupakkateollisuudesta?

Vääränsuuntaiset säädökset taas saattavat merkitä tuntuvaa lovea
teollisuuden liikevoittoon, ja heikentää myös lausunnonantajan asemaa.

Kännykkäsäteilyn turvanormit eivät elektroniikkateollisuuden
liikevoittojen valossa ole mitätön tekijä, eikä olekaan yllättävää, että niistä on päätetty kuin Himasen raportista.

Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Kari Jokela on toiminut kännykkäsäteilyn lainsäädäntöä suosittavan ICNIRP-komission jäsenenä yli 10 vuotta. Hän, ja muutama muu veli ja sisko päättivät ottaa Suomessakin käyttöön ICNIRP:n raja-arvot, vaikka normeissa huomioidaan kapea-alaisesti vain säteilyn lämpövaikutus. Biologisia vasteita tai pitkäkestoista altistusta ei noteerata, vaikka niiden huomioiminen vahvistaisi säteilyturvallisuutta.

Säteilyturvakeskuksen biologisten vaikutusten asiantuntija, tutkimusprofessori Dariusz Leszczynski, kyseenanlaistaa The Washington Times Communities -lehden kolumnissa  kollegansa Kari Jokelan menettelyn:

”Viranomaisasiantuntijana toimiva henkilö tukee näkemyksillään ICNIRP-normien soveltamista Suomessa. Mielenkiintoista, että kyseinen asiantuntija on itse ICNIRP:n jäsenenä ja samanaikaisesti suosittelee omaan sekä ICNIRP-kollegoidensa näkemykseen perustuvaa standardia.”

 

Leszczynskin mukaan normien puutteellisuudesta johtuen säteily ympärillämme lisääntyy. Leszczynskin lausunnoista johtuen hänen oma tutkimusrahoitus puolestaan samanaikaisesti vähenee.

Kari Jokelalla on vaikutusvaltaa ja hänen käsiensä kautta kulkevat muun muassa peruspalveluministerin allekirjoittamat vastaukset eduskunnasta tuleviin kirjelmiin.

Kun demareiden Eeva-Johanna Eloranta laati hallitukselle kirjallisen kyselyn väestön säteilyturvallisuudesta, Elorannalle vastattiin virheellisesti (!), että ICNIRP-standardi suojelee väestöä myös langattomien verkkojen pitkäaikaisaltistukselta. Jokainen ymmärtää, että mehän kaikki altistumme 24 tuntia vuorokaudessa, vaikka ICNIRP:n standardissa mitataan vaikutuksia vain lyhytkestoista, 6 minuutin altistusjaksoa tarkastellen.

Jälkipolvet tulevat myös muistamaan Jokelan päättäjänä, joka kannanotoillaan antoi tukensa perinteisen, erityisesti lapsille turvallisen lankapuhelinverkon käärimiseksi rullalle Suomessa. Kiinteän puhelimen tilalla voidaan Jokelan mukaan hyvin käyttää kännykkää muistuttavaa pöytä-GSM-mallia, vaikka kyseiset radiotaajuudet on Maailman terveysjärjestö WHO:n toimesta luokiteltu ”mahdollisesti karsinogeeniseksi ihmiselle”.

WHO:n syöväntutkimuslaitos painotti erityisesti lasten altistumisen minimoimista. Kännyköiden haitallisuudesta lapsille ei Jokelan mukaan ole varmoja todisteita, muun muassa siksi, koska Itä-Suomen yliopiston rottakokeissa ei ole nähty haittavaikutuksia. Tuskin tulee teille yllätyksenä, että tätä vitamiiniskandaalien ryvettämää opinahjoa on Nokia, operaattorit ja matkapuhelinteollisuuden kattojärjestö GSM-Association taloudellisesti tukeneet!

Mikäli Kari Jokelalta taas tiedustellaan sellaisista rottakokeista, joissa haittavaikutuksia on nähty, hänellä on tapana kommentoida, ettei eläimillä tehtyjä tutkimustuloksia pidä soveltaa arvioitaessa ihmiselle aiheutuvia terveysvaikutuksia. Intresseistä riippuu, onko rottakokeilla painoarvoa.

ICNIRP-komissio ei tunnusta biologisia vaikutuksia, vaikka tammikuussa julkaistiin laaja tieteellinen kooste, joka käsittää yli 1800 uutta raporttia sähkömagneettisten kenttien biologisista vaikutusmekanismeista.

Kaikkiaan 98 tutkimusta osoittavat, että säteily saa aikaan vahingollisia vaikutuksia aivoissa. Erityisesti todisteita siitä, että lapset ja raskaana olevat kuuluvat riskiryhmään, on runsaasti.

BioInitiative-ryhmän tutkijat suosittelevat uudeksi raja-arvoksi kännykkäsäteilylle 3 µW/m2 ICNIRP:n salliman enimmäisarvon 10 000 000 µW/m2 tilalle.

Toimiiko Säteilyturvallisuudesta vastaava professori ”harmaalla alueella” ja pitäisikö viranomaisten riippumattomuus arvioida uudelleen? Terveyden menettämisellä ei nimittäin ole hintalappua.

 

Onko kommentoitavaa?

13 kommenttia artikkeliin ”Kännykkäprofessorin ”Himasraportti” tutkintaan

 1. ”Olen nähnyt lehmän lentävän, vääntävän kättä kanssa kädettömän..” lauloi Eppu aikoinaan, kun ei ollut koskaan nähnyt rehellistä näyttelijää.

  Nyky-Suomessa pitäisi laittaa hakuseen
  korruptoitumaton valtion virkamies.

  Tykkää

 2. Jokunen vuosi takaperin Englannin armeija teki suuren kännykkähankinnan. Nokia putosi heti alkuun pois. Syynä selkeästi ja mitattavissa olevat muita kännyköitä korkeammat säteilyarvot. Motorola sai tilauksen.

  Tykkää

 3. Miten voi olla selitettävissä, että BioInitiative-ryhmän tutkijat suosittelevat uudeksi raja-arvoksi kännykkäsäteilylle 3 µW/m2 ja STUKin raja-arvo on 10 000 000 µW/m2.

  Millä STUK selittää tämän? Ei tarvitse selittää, koska STUKilla on monopoli selittää, mitä haluaa tai olla selittämättä, silloin kun haluaa.

  Ja miten poliitikot selittävät tämän. Ei tarvitse selittää, koska virallinen taho STUK saa selittää, jos haluaa ja olla selittämättä, jos haluaa.

  Ja ihan samaa selitystä etäluettavista sähkömittareista tuossa YLE:n TV-uutisissa

  http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/134995-yle-etaluettavien-sahkomittareiden-terveyshaitoista-kiistellaan

  Ja miten Kari Jokela mahtuu istumaan kahdelle pallille. Hienosti.

  Tykkää

 4. Onko STUK joskus toiminut asiallisesti ?

  Miten STUKin entinen pääjohtaja Laaksonen, onkin nyt puolustamassa vaarallisia voimaloita ?

  STUK :lta saata sähkölaitteisiin haluamasi raportin, kun sinulla on riittävä kontakti ja hieman extra rahhoo.

  Tekesiltä saat riskirahaa jos nimi on oikea ja perustat Metal Slag firman. Katsokaa Tekeisn tuet ja riskilainat !

  Tykkää

 5. Foliopipo suojaa haitalliselta säteilyltä. Tässä olisi jollekin bisnesidea: tehkää pipoja ja muita päähineitä joihin folio on ommeltu vuoreen. Samalla pysyy talven kylmä viima ulkona ja myös hallituksen mind scanit jäävät yritykseksi. Kesäksi voi tehdä sitten foliolippiksiä.

  Todellista Green Techiä!

  Tykkää

 6. Minulla on ollut elämäni aikana monen merkkistä kännykkää joihin olen puhunut ongelmitta pitkiäkin puheluja.

  Jokin aika sitten ostin käytetyn Nokia N97, kun sain sen tuttavaltani edullisesti.

  Ensin kaikki oli ok, mutta jonkin ajan kuluttua alkoivat ongelmat. Aloin oirehtia; vähänkin pidemmän puhelun aikana poskea ja kaulaa alkoi kuumottaa ja päässä tuntua oudolta.
  Ensin en osannut yhdistää oireita puhelimeen, mutta kun sama toistui aina ollessani puhelimessa, niin tein johtopäätöksen, että olen ”allerginen” tälle Nokialaiselle.

  Ratkaisin ongelman ryhtymällä käyttämään kaiutinta puhuessani, ja siihen jäivät oireeni.
  Yritän pitää puhelimen mahdollisimman kaukana kasvoistani, mutta aina se ei onnistu huonon kuuluvuuden takia. Oireeni palaavat samantien, jos pidän puhelinta korvallani.

  Joten eiköhän tässä jonkunlaisesta säteilystä liene kysymys.

  Tykkää

 7. Kännyköitä, tukiasemia ja verkkoja on nykyään pilvin pimein ja mitään silti mitään muutosta teveydessä ei ole havaittu. Nykyiset rajat arvot on siis käytännössä todettu riittäviksi.

  Mitä vouhotusta tämä nyt taas on? Kirjoitit samaa jo aiemmin.

  Tykkää

 8. Olisi syytä perustaa ”kansalaisturvallisuus-seura”. Suojaamaan kansalaisia ja päättäjiä. –

  Liian monet veronmaksajien kustantamat tutkijat, proffat ja institutiot ovat valitettavsati jostain syystä sokeutuneet tietojen käsittelytaidoista. ”Lausuntotehtailut vailla päätä ja häntää kansalaisvastaisuudellaan.”

  Tykkää

 9. Hannu: ”Kännyköitä, tukiasemia ja verkkoja on nykyään pilvin pimein ja mitään silti mitään muutosta teveydessä ei ole havaittu.”

  Mistäs sen voit tietää?

  Voihan olla jokin aivoihin ja sitä kautta ihmisen käyttäytymiseen vahvasti vaikuttava ilmiö molekyylitasolla joka on sitten laitettu ihan jonkin toisen tekijän nimiin? Jospa tietty osa ihmisistä on alkanut voida huonommin tuon takia? On hiukan levottomampia tai flegmaattisempia tms. tuon takia?
  Sitä vaan ei tutkita jos ainoa kelvollinen tutkimuskriteeri rahoituspäätöksissä on selvittää montako wattia per kuutiosentti jää lämpötehoa pääkoppaan.. mikä on vähän sama kuin ainoa tutkimusväline ruokien makutesteissä olisi vasara.

  Mistä tuli mieleeni, että usein kuulee väitettävän että eihän se Tshernobylin onnettomuus tappanut kuin jotain 60 ihmistä.. Toisaalta löytyy tutkimuksia joiden mukaan pelkästään Suomessa aiheutuu 1000 ennenaikaista kuolemaa syöpään v 2056 mennessä Tshernobylin takia.. ks.

  Click to access Yablokov%20Chernobyl%20book.pdf

  Tykkää

 10. Useat miljardit ihmiset altistuvat miljardien puhelinten ja verkkojen vaikutuksille koko ajan. Käytännössä siis ihmisen kestoa säteilyä vastaan mitataan koko ajan. Saamme miljardeja mittaustuloksia joka sekunti ja niissä ei näy mitään katastrofaalista. Noin iso käytäntö toetuttaa kaikki mahdolliset ilmiöt kombinaatioineen kaikilla tasoilla. Tämä riittää minulle. Olen huoleti.

  Kännyköitä ja Tsernobiliä en kyllä ottaisi samaan keskuteluun, sillä kysymyksessä ihan eri fysiikka. Kännyköistä ei leviä ympäristöön cesiumia kuten tapahtui Tsernobilissä.

  Tykkää

 11. Olen kerännyt ICNIRP-kerhon kansainvälistä kritiikkiä:

  CHRONICEXPOSURE . ORG –> ICNIRP ja WHO International EMF Project -kritiikki.

  Erjan ja Christerin kirjoitus oli paikallaan. Kyseisen kerhon luvalla tehdään lapsilla jatkuvasti kontrolloimattomia kokeita.

  Koskahan joku rohkea toimittaja uskaltaisi asiaan puuttua YLE:ssä tai MTV:ssä tai Nelosella?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s