Sisar hento valkoinen huolissaan lääkeväärennöksistä

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

Nimettömyyden taakse piiloutuva sairaanhoitaja Sairaanhoitajapäivillä 2013 haluaa, että minä kirjoitan suuresta ongelmasta: lääkeväärennöksistä.

 

Käytännön ongelma: Potilas on ajoissa aloitetun lääkehoidon myötä selvästi toipumassa vakavasta sairaudesta. Sairaanhoitaja tekee terveyskeskuksessa sitten oudon havainnon: Kauan hyvinä pysyneet viitearvot ovat kovasti huonontuneet. Samalla dosettiin on ilmestynyt uusia pillereitä ja apteekista aiemmin haettu reseptilääke ei olekaan enää potilaan suosiossa.

Potilas tilaa lääkkeensä internetin kautta puoleen hintaan. Mahdollisesti potilas on joutunut lääkeväärennöksen uhriksi.

Väärennetyistä lääkkeistä on sairaanhoitaja ihan aidosti ja oikein huolestunut. Oltuaan pitkään alhaisen elintason maiden ongelma, lääkeväärennöksistä on tullut myös meidän maamme kasvava ongelma.

Valtaosa maahamme kulkeutuneista lääkeväärennöksistä ovat peräisin internetin laittomilta sivustoilta. Väärennettyjä lääkkeitä on myös joissakin länsimaissa päässyt lailliseen lääkejakeluun!

Ongelmalliseksi lääkeväärennökset muodostuvat siinä kun vaikuttavaa ainetta ei ole laisinkaan tai se on korvattu jollakin täysin muulla farmokologisesti vaikuttavalla aineella.

Rahapulassa mahdollisesti hankittu hyvin edullinen lääke-erä jää pimentoon usein siitä syystä, että potilas on haluton kertomaan lääkehankinnastaan.

Vielä joitakin vuosia sitten väärennettiin lähinnä elämäntapaan ja -tyyliin vaikuttavia lääkkeitä kuten esim. erektio- ja laihdutuslääkkeitä. Sittemmin väärennökset ovat ulottuneet myös muihin lääkeryhmiin ja jopa edullisiin peruslääkkeisiin. Urheilijat tilaavat doping-tarkoituksessa käytettäviä steroidi- ja hormonivalmisteita vaikka saattavat epäillä niitä ostohetkelläkin väärennetyiksi.

Taitavimmat lääkeväärennökset ovat liki identtisiä kopioita pakkausta ja hologrammeja myöten. Tällaiset väärennökset paljastuvat vasta tarkoissa laboratoriotutkimuksissa.

Väärennetyssä valmisteessa voi olla liian vähän tai liian paljon vaikuttavaa ainetta. Valmistushygieniassa voi olla puutteita.

Kosmeettisissa ihmeaineissa voi olla tehoa antamassa lääkeaine. Esimerkiksi ”täysin luonnonmukaisista” suorituskykyä lisäävistä luontaistuotteista on löytynyt lääkeaineita. Tällä tavalla kuluttaja vakuuttuu tuotteen tehosta, jota valmisteella tuskin luonnostaan olisi. Mahdollista haittavaikutusta voi olla hyvin vaikea yhdistää lääkeaineeseen, jota ei laisinkaan mainita pakkauksessa.

Lääkeväärennösten tehtaileminen on ilmeisen kannattavaa puuhaa. Taustalla löytyy joskus järjestäytynyt rikollisuus (Lähde: Sami Paaskoski, Lääkeväärennökset, 2013). Lääkkeiden väärentäminen saattaa olla tuottoisampaa liiketoimintaa kuin huumekauppa. Kiinnijäämisen riski on pienempi, valvonnan tehottomuus mahdollistaa suurimuotoisen jakeluverkoston muodostamisen ja rangaistukset ovat kovin pieniä. Monikansallisten väärennysliigojen jäljille on vaikea päästä.

Lääkkeiden laiton myynti on siirtynyt kasvavalla vauhdilla sosiaaliseen mediaan. Se sopii hyvin omatoimisesti hankitun tiedon jatkeeksi ja kaverilta kaverille siirtyvän tiedontarjonnan jatkeeksi.

Vuonna 2011 Suomen tulli takavarikoi yli 260 000 lääketablettia (Lähde: Tullirikostorjunnan vuosikirja 2011). Lääkeaineita sisältäviä ravintolisiä saadaan silloin tällöin paljastettua Suomesta. Esimerkiksi kotimaassa toimivissa verkkokaupoissa on ollut tarjolla nimesulidi-lääkeainetta sisältävää ravintolisävalmistetta.

Lääkeväärennösten kitkemiseksi tehdään työtä. Turvallisinta on hankkia lääkkeet apteekista tai laillisesta apteekin verkkopalvelusta. Euroopan unionissa puuhataan tiukennuksia lääkevalmisteiden verkkokauppaan.

Olkaa tarkkoja lääkkeiden kanssa ja eläkää niin, että lääkkeitä ette juurikaan tarvitse. Ohjeita sellaiseen elämänmenoon löytyy muualta tässä terveysblogissani.
 

 

9 kommenttia artikkeliin ”Sisar hento valkoinen huolissaan lääkeväärennöksistä

 1. tsori, alussa joku vanhus ? oli hankkinut netissä lääkkeitä, lopussa kotimaisissa verkkokaupoissa ollut tarjolla ravintolisää. Niin toivottavasti tämä tämä alussa oleva sairaanhoitaja oli tositarina, eikä nostatettu tarina.

  Christer kommentoi: Kaikkea saa toki epäillä, mutta kyllä tässä on ihan oikean sairaanhoitajan kanssa juteltu ja sitten tutustuttu itsenäisesti ongelmaan nimeltään lääkeväärennökset.

  Tykkää

 2. No Christer sanoi sen ihan suoraan – HINTA! Ihmisillä ei ole varaa täyshintaisiin lääkkeisiin varsinkin jos päälle painavat kaikki muut kulut kuten taksimatkat sairaalaan, sairaanhoitajan kotikäyntimaksut, poliklinikkamaksut, terkkarimaksut etc.

  Aika erilaisessa ökymaailmassa eletään jos ei ymmärrä tätä tosiasiaa.

  Ja tilanne senkun tulee pahenemaan.

  Mikä sivistysvaltio? Suomi ei sitä ole sairaanhoidon osalta.

  ”Yhä useammalla pienituloisella ei ole varaa lääkärin määräämiin lääkkeisiin. Syynä on muun muassa uusien lääkkeiden jatkuva kallistuminen. Lääkäriliiton mukaan vähävaraiset tinkivät myös sairaalassa vietetystä ajasta. Silloinkin, kun yhteiskunnan tukea on tarjolla, sen hankkiminen on vajaakuntoiselle potilaalle usein liian monimutkaista.

  http://yle.fi/uutiset/koyhalla_ei_varaa_valttamattomiin_laakkeisiin/5587186

  Tykkää

 3. Hyvä neuvo Chrisrteriltä että eläkää niin ettei lääkkeitä tarvitse. Itse olen toteuttanut tätä vuosien ajan ruokavaliotani ja elämäntapaani muuttamalla ja olen ollut terve kuin pukki jo pitkän aikaa enkä tarvitse mitään lääkkeitä.

  Tykkää

 4. Olisi mukava saada tutkittua tietoa netin kautta tilattujen ravintolisien ja lääkkeiden todellisista uhkista ja tapauksista, joissa nettitilauksesta on ollut todellista vaaraa tilaajalle tai ympäristölle. Veikkaan, että todelliset riskit ovat samaa luokkaa kuin minkä tahansa tuotteen tilaamisella ulkomailta. Esim. sähkölaite, joka ei ole Suomen viranomaisen hyväksymä ja saattaa aiheuttaa jotain.. No, pelolla on hyvä hallita, tulli ja viranomainen esiintyvät kansalaisten pelastajina vaikka todellisuudessa kysymys on rahasta ja vallasta. Nettitilaaminen on myös hyvä sakkoautomaatti. Suomi yrittää olla osa Eurooppaa, mutta joissakin asioissa (alkoholi,lääkkeet, ruoka) halutaan pysyä vanhan DDR:n kaltaisessa kontrolliyhteiskunnassa. Kansalainen ei osaa itse päättää mitä suuhunsa pistää. Kuitenkin vastuu on aina kuluttajalla, jos joku myy piraattilääkkeitä tai -tuotteita tai se on Suomen pykälien vastaista. Monissa Euroopan maissa ravintolisiksi luokitellut aineet ovat Suomessa reseptilääkkeitä. Tämä lisää lääkärikäyntejä, lääkäripula pahenee moisten höpöhöpökäyntien vuoksi ja on hyvä pyytää lisää liksaa. Puhumattakaan apteekkien ja lääkefirmojen intresseistä. Sikainfluenssarokoite pilasi aika monta elämää Suomessa, mutta ketään ei asiasta tuomita!!

  Tykkää

 5. No jos hentosisarvalkoinen nuija se on joka tapauksessa jos on olemassa jota kyllä epäilen.
  Miksei ensinnäkin kysy..” Mitä nämä on ”.
  Christeri on taas kuulopuheiden takana. Kuka ponttö tilaa lääkkeensä netistä niin siitä vaan sitten tilaa jos haluaa leikkiä hengellään.
  Syy miksi Suomessa tilataan väärennöksiä on yksinkertainen lääkkeet ovat hinnoiteltu niin kalliiksi. Esimerkiksi joissakin toisissa EU maissa myytävänä olevat apteekkilääkkeet ovat maksavat alle puolet jotkut peruslääkkeet muutaman euron kun Suomessa hinta on esim. viidenkympin hujakoilla ainakin kymmenkertainen hinta on Suomessa normaaleille kihtilääkkeillä niin kuin monille muillekkin tavallisille lääkkeille.
  Blogin kirjoittaja voisi hiukan enemmän perehtyä asiaan ennenkuin alkaa satuilemisen.
  Lääketeollisuus ja apteekit lihoo kelakorvauksilla ja tuollaiset Cristerit jupisee nurkissa.
  Johan toi nähtiin kun lapinhulluus iski Cristeriin Sodankylässä kun meni kommentoimaan Trafin asiaa. Ajattelematta.
  Kun ne viisikymmentä Espanjalaista sairaanhoitajaa ovat jonkin aikaa opiskelleet Suomessa Christer voisi mennä haastattelemaan, otaisi tulkin vaan mukaan niin eiköhän ala aihettakin löytyä miten terveydenhuolto pelaa molemmissa maissa.

  Christer kommentoi: Kiitos tästäkin kommentista. Sopiva annos ilkeyttä. Jatkossa saat toki keskittyä asiallisuuteen.

  Tykkää

 6. Kyllä se on niinkin että jos vain seuraa hieman tarkemmin esim. luontaistuote-firmoja vaikkapa Ebayssa ja niiden palautteita niin melko turvallisin mielin voi vitamiininsa ja rohtonsa tilata. Jos on negatiivisia palautteita saanut toimija niin silloin kannattaa funtsata. Vaan suurin osa Ebayssa toimivista firmoista on todella tarkkoja myymiensä tuotteiden laadusta ja toimituksesta eikä negatiivisia palautteita haluta mistään hinnasta! Tuotteita on varmasti myös testattu. Kilpailu kyllä toimii myöps niin. Suomalainen apteekki-monopoli on ryöstänyt köyhäkansaa jo aikansa ja joutaakin purkuun.

  Tykkää

 7. Sarkasmia, Sarkasmia. Jos Suomalaisille hoito ja hoiva-alan ammattilaisille ei tarjota kuin kolmen kuukauden mittaisia työsopimuksia on selvää, että Suomessa koulutuksen saaneet Suomalaiset lähtevät ulkomaille EU,n alueelle töihin vakinaiseen työsuhteeseen Vaikka Espanjaan tekemään ihan mitä tahansa työtä. Kolmenkuukauden mittaisissa työsopimuksissa on pakko tehdä helvetisti ylitöitä kun henkilökuntaa ei ole ja jos ei tee niin ei sitten kannata odottaa jatkossa uusia työsopimuksia koita nyt tajuta Christer
  Nyt Suomi kouluttaa Espanjalaista sairaanhoitohenkilökuntaa vakinaisiin virkoihin joita on pyöritetty määräaikaisilla työntekijöillä. Kannattaisi lukea tuon Tumppi Valokaisen juttuja kun hän on alanmiehiä hoitopuolella joutuu ihan itse kokemaan ja näkemään miten hoitohenkilökuntaa pyöritetään, Stadissakin. Espanjalainen sairaanhoitohenkilökunta on varmasti motivoitunutta ja jees jengiä ja on hyvä, että Suomeen otetaan EU,n alueelta ihmisiä töihin.
  Jos taas entinen vasemmistoliittolainen ministeri lobbaa lääketeollisuuden hyväksi niin ei se ainakaan tee sitä köyhien ja sairaiden takia vaan ihan omaan pussiin.
  Jos joku tilaa viagraa netistä ja tulee onnelliseksi niin siitä vaan omapa on asiansa. Ja jos joku läskitumppu bodari haluaa myrkyttää ja tuhota itsensä hormoneilla niin ihan vapaasti ne kuolee ennen kuin pääsevät nauttimaan eläkkeistä tajuut sä Christer. Tohtori ortopedianerikoislääkäri Tuomo Karila on kirjoittanut siitä väitöskirjan ei novellia ja kuulopuheita mitä sinä harrastat.
  Jos hoitohenkilökunta huomaa potilaassa jotain erikoista hän tekee siitä kirjallisen ilmoituksen esimiehelleen mielellään pitää yhden kopion itsellään, ei tarvitse seminaareissa lässyttää paskaa pillereiden väreistä ja potilaan tilasta se on lääkärin asia tutkia mitä on tapahtunut. Kato korteista ennustaminen ja musta tuntuu ei ole sairaanhoitoa. Jos hoito on sitä Suomessa on hyvä, että Espanjasta tulee Suomeen henkilökuntaa joilla jonkin asteinen lähimmäisenrakkaus toimii eikä vedä säkkiä päähän, tajuut sä Christer…. Sadut alkaa sanoilla olipa kerran sisar hento valkoinen.

  Christer kommentoi: Sinä olet hauska!

  Tykkää

 8. Lääkeväärennöksiä on monenlaisia.

  Viime vuonna Pfizer sai 3 miljardin (dollarin tai euron) sakon, kun se oli markkinoinut tiettyjä lääkkeitä sellaisiin tarkoituksiin joissa niiden toimivuutta ei ole koskaan näytetty toteen. Tähän liittyi laajamittaista lääkärien ja asioista päättävien lahjontaa.

  No mikäs tässä on niin outoa?

  Se että Suomessa kukaan ei puutu asiaan, vaikka täällä niitä samoja lääkkeitä määrätään laajamittaisesti niihin samoihin tarkoituksiin, joissa niiden toimivuutta ei ole näytetty toteen.

  Missä mättää?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s