Doping-kansaa kusetetaan

Ei lisää pastan jauhantaa, vaan mehukkaan lihaisia paloja dopingtehtailun synkeältä lääketieteelliseltä puolelta.

 

Vaikka Janne Immonen, Jari Isometsä, Harri Kirvesniemi, Juha Lallukka, Mika Myllylä, Pertti Teurajärvi, Arto Koivisto, Eero Mäntyranta, Milla Jauho, Virpi Kuitunen, Kaisa Varis ja kumppanit ovat onnistuneet saamaan kaikki suomalaiset luulemaan, että maastohiihto eli sivakointi on maailman ainoa dopinglaji, niin keskityn tällä kertaa hieman nopeatempoisempaan ja kesäisempään lajiin.

Siitä huolimatta, että olen itsekin jolkutellut maratonin kahteen ja puoleen tuntiin, kavennan juoksun aikahaarukan nyt vain muutamaan sekuntiin.

Lääkekorvaustilastoja selailemalla olen nimittäin havainnut, että peräti 161 884 suomalaista popsii samoja pillereitä mistä jamaikalainen pikaviuhahtaja Veronica Campbell-Brown on jäänyt rysän päältä kiinni. Sen sijaan vain 1 152 suomalaista piikitti itseään rekombinantti-EPO:lla. Ilmankos suomalainen pikajuoksu onkin kovemmalla tasolla kuin kestävyysjuoksu!

Pikajuoksuhan on saanut viime vuosina myös paljon naiskannattajia, kun jo kotioloissa on totuttu siihen, että se viikonloppuinen suoritus ei kestä kuin muutaman sekunnin. Toista se oli ennen vanhaan kestävyysurheilun kulta-aikoina.

Mutta nyt kaikki lukijani tietenkin jo ihmettelevät kadotinko jo tässä vaiheessa sen punaisen langan kirjoituksestani. Mikä on se Suomen yleisin dopingaine ja Cambell-Brownin käyttämä vippaskonsti? Se on itse asiassa melkoista kusetusta koko touhu. Aine on nimittäin nesteenpoistoon tarkoitettu lääke, eli diureetti, savoksi se on hiljaa ja kovvoo nimeltään kusetin.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, eli tämä savolainen kusetin on furosemidia ja sitä haukutaan myös loop-diureetiksi. Tähän loopiin palaan vielä myöhemmin vielä myöhemmin vielä myöhemmin… oho jäi looppi päälle, eli alkoi kiertää, onneksi ei sentään lööpin arvoisesti.

Asiaan. Nyt hypätään historiassa taaksepäin ja ampaistaan oikein tähtitaivaalle muutamaksi sekunniksi. Lääketehdas Orion (Luetaan: Eläkeyhtiö Ilmarinen, Ylpöt ja Etolat) on suomalaisen terveydenhuollon kiintotähti. Aikoinaan Helsingin Kruununhaassa Mariankadulla aloittanut yritys valmisti sellaisia hittituotteita kuin esimerkiksi dulsiini ja kiväärinpuhdistusöljy. Yhtiö oikein kehuskelee näiden valmistuksella.

Yhtiö olisi toki voinut pitää erityisesti dulsiinista vähemmän meteliä, sillä en näe mitään ylpeilyn aihetta siinä, että suuri joukko diabeetikkoja huijattiin haudan lepoon. Dulsiini (p-ethoxyphenylurea/dulcin) kun on keinotekoinen makeutusaine, joka lopulta kiellettiin maksasyöpätapausten johdosta. Aivan kuten aspartaami, myös dulsiini hajoaa elimistössä ikävän myrkyllisiksi aineenvaihduntatuotteiksi. Koeputkessa aine on turvallista, ihmisen sisällä siis ei.

Orion olisi voinut pitää kiinni kiväärinpuhdistusöljyistään. Suomen sisällissodassa punaiset ja valkoiset solut ottivat yhteen kilvan kuluttaen  aseöljyä, mutta ei se kansanterveys oikein siitäkään parantunut. Kun markkinat kuolivat alta pois, piti siis keksiä lisää markkinasegmenttejä. Avuksi otettiin lopulta kusetus eli nesteenpoisto.

Orion dominoi suomalaisia kusetusmarkkinoita tuotemerkeillään Hydrex hydroklooritiatsidi, Furesis furosemidi ja Spiresis spironolaktoni. Lisäksi on tietenkin yhdistelmäkusetuksia. Mutta se kaikista yleisin kusetin on tämä Campbell-Brownin suosima furosemidi.

Mikä on kusetuksen anatomia? kysyy valistunut lukija. Miksi ihmeessä juuri furosemidiä kannattaa vetää jos haluaa pinkoa satasen nopeimmin? Tarvitseeko urheilija jotain muutakin kuin menestyksen pyhää kolmiota: EPO:a – Lepoa – Treeniä?

On paikallaan siirtyä lopultakin looppiin. Loopilla tarkoitetaan tässä viittausta Henlen linkoon, joka ei siis ole mikään Spede-lingon tapainen mäkihyppyvehje, vaan tärkeä osa munuaisten toiminnallista ketjua. Yksitellen niitä ei kannata alkaa laskea koska niitä löytyy muutama miljoona. Nefronin munuaisputki, eli tubulus, on lingon tarkempi osoite.

Toki löytyy muunkinlaisia kusettimia kuin nämä loop-diureetit, mutta tämä furosemidi on siis näitä alkujaan saksalaisen maalitehtaan vahingossa keksimiä loop-tyyppejä. Alkoholikin on muuten diureetti sekin. Terveisiä sinne olutterassille!

Tarkalleen ottaen furosemidi on ENCC2-estäjä, mutta myös karboanhydraasin estäjä. Savoksi tämä tarkoittaa, että aene sekottaa munuvaesten toeminnan sekä elektrollyyttiin kuljettimmii’ että enhtyymii’ osalta. Tämäl lisäks vurosemiti lissää renniinj-enhtyymi’ eritystä, sittoo happee ja lissää hiilitijoksitim miärää veressä. Toisin sanoen kyseessä on todella monimutkainen kusetus.

Selvästikään pikajuoksija (ainakaan Campbell-Brown) ei siis kaipaa aerobista energiantuottoa, vaan yrittää maksimoida kreatiinifosfaatin käytön energialähteenä. Tällaista energiaa löytyy lähinnä nopeista lihassoluista, jotka tarjoavat perintörahoilla ja muillakin perintötekijöillä oman osuutensa juoksuvauhtiin.

Kusetuksen käyttö ei tule ilman haittoja. Furosemidi aiheuttaa haittavaikutuksena kihtiä, artriittia, niveltulehdusta, reumaa tai jotain muuta kolottaviin niveliin liittyvää. Virallisesti ottaen furosemidin käyttö vaatii jatkuvia veritestejä. Taitavat Suomessa laboratoriot olla kovilla.

Furosemidi-kusetus on toki paikallaan keuhkopöhön hoitoon, mutta todella lyhyen puoliintumisaikansa takia sitä saa annostella monta kerta päivässä. Ja käyttö on rajoitettu lyhyen kuurin ajaksi. Se on sellainen sprintterin pieni rykäisy ja tauko on paikallaan kun ainetta käyttää. Pitkäaikaislääkkeenä aine on täysin järjetön ja verenpainetta se reniinin avulla voi jopa nostaa. Taas siis sarjassamme hyvä aine, mutta lähes aina väärin käytetty.

Mutta hei rakas lukijani, reumalääkkeethän ovat kalliita. Porttiteoria toimii! Bisnes se on joka kannattaa, hyväntekeväisyys ei tuo voittoja. Suomi on doping-maa.

 

 

11 kommenttia artikkeliin ”Doping-kansaa kusetetaan

 1. Kysymys:

  Ovatko nämä hyviä kusettajia:
  voikukan juuri, nokkonen, chlorella, kuusenkerkkä, vehnänoras, vitamineralgreen, koivu, katajanmarja, ormus supergreens, spirulina ja laitetaan vielä
  yksi legendaarinen: jne…

  Voisko joku vastata?

  Pärjäiskö näill?

  Tykkää

 2. Kusettajat konsultoivat kusetettaville kusetinta? Loogista, sillä jokaisella urheilijalla pitää olla aika paljon kusta päässä, että jaksaa reikä päässä harjoitella kehon kestävyyden rajamailla saavuttaakseen hetkellistä onnea joko rahan tai maineen merkeissä. Kovin on ajat muuttuneet, kun alkuperäiskansat juoksivat hetkittäin vain ruoan ja pimperon perässä.

  Kilpaurheilu vaikuttaa erittäin sairaalta ja sairastuttavalta touhulta. Fiksut maat ovat ajat sitten valinneet geenimanipulaation tai ainakin valitsevat ne lapset harjoitusputkeen joilla voittajageenit löytyvät. He eivät jää kiinni dopingista, ei edes kusettimesta. Lähes fiksut maat käyttävät aineita, joita ei nähdä dopingtestauksessa ja tyhmät käyttävät aineita joista voi jäädä kiinni. Tulevaisuudessa kilpaurheilu on kilpaurheilijaksi jalostettujen mutanttien näytelmää. Urheilunäytelmää katsovat sohvaperunaksi jalostuneet ihmiset, joiden sormet ovat mukautuneet Playstationin ohjaimelle.

  Orionista tuli mieleen kesäkaupunki Hangossa elävä huhu: siellä olevan Orionin lääketehtaan ympäristöstä kun kaivaa hieman maata, vastaan tulee tehtaalta joskus aikoinaan karanneen lääkeaineen violetiksi värjäämää hiekkaa. Kaiken lisäksi kyseinen tehdas sijaitsee pohjavesialueella, salpausselällä, josta lääkeaineet kulkeutuvat ties minne ihmisten juotavaksi. Loogisesti pääteltynä, eikö sitä kusetintakin voisi ”vuotaa vahingossa” ympäristöön, niin saataisiin samalla parempia urheilijoita?

  Tykkää

 3. Eihän nämä doping-ja muut korruptio asiat miksikään tässä maassa muutu. Kuka niin luulee??? HYVÄ VELI- järjestelmä on ja pysyy niin politiikan kuin liike-elämän tasolla tulee sitten mitä unioneja ja komissioita tahansa! Ja jos tuomioita tulee niin VIIMEISTÄÄN kaikki muuttuu hovissa:) Suomi on maailman epänormaalein ja sisäsiittoisin kansa mitä se jollain kumman tavalla pitää normaalina?

  Tykkää

 4. Niin,
  siis:

  miten nämä luonnollisemmat kusettajat vaikuttavat? Voisivatko ne lisätä pikajuoksuvauhtia vai onko mekanismi vaan joku tämmönen, että kusettaa?

  Tykkää

 5. Kuten Paavo M. Petäjä osuvasti totesi Hiihtoliiton puheenjohtajana ollessaan:

  ”Minä en tiedä mistään mitään. Korosta, en mistään!”

  Paavovalittiin puheenjohtajaksi Esko Ahon jälkeen.

  Tykkää

 6. No huh, huh… olipa siinä koukeroa kuin Aurinkokuninkaan André Le Nôtrelta tilaamissa puutarhoissa. André Le Nôtre muuten toimi Ludvig XIV:n puutarhurina vuosina 1645–1700, mutta ei loppuvuosiluvun numeroista huolimatta ollut todellakaan mikään nolla, jota vastaavaa symbolia käyttivät ensimmäistä kertaa babylonialaiset.

  Tykkää

 7. Pahimmat kusettajat löytyy sieltä missä raha liikkuu eniten, eli jalkapallossa suomalaisittain potkupallossa.
  Pelaajat maksaa kymmeniä ellei satojamiljoonia niin kyllä sillä rahalla suojellusta saa ostettua kummasti.

  Tykkää

 8. Urheilu oli jo täyttä pafkaa eli doupinkia 70- ja 80-luvulla. Ihmiset eivät vain uskoneet siihen vaan meikäläisen isäukkokin uskoi ruisleivän voimaan.

  Usko on kova sana juu.

  urheilu pitäisi ehdottomasti olla taitolajeja eli liki kaikki yleisurheilu pitäisi lopettaa justinsa. Uiminen samantien. Hiihto. Mäkihyppy etc.

  Mitäs sitten ihmiset telkkarista katsoisivat? Tyhjää ruutua ilman sankareita?

  Tykkää

 9. Karille: lueppas kirja Globalisaatioloukku. Siinä esitellään termi Tittytainment. Tittytainmentin ideana on pitää kansan aivot narikassa suoltamalla kaikenlaista roskaa katsottavaksi, jotta valtaapitävät saavat huseerata mielin määrin ilman kansan kyseenalaistamista. Tästä näkövinkkelistä voi olla jopa hyvä, että urheilun töllötys lopetettaisiin.

  Toisaalta, kun kerran olemme menossa kohti Orwellimaisuutta, urheilun sijaan voisimme katsoa vaikka THL:n johtajaa Pekka Puskaa. Tässä esimerkki hänen mahtavista näyttelijän kyvyistään https://www.youtube.com/watch?v=Ds4_krZYA_Q

  Kyllä kansa olisi tervettä, kun kukaan ei uskaltaisi sairastaa ja jos uskaltaisi, pitäisi sekin piilottaa virallisista dokumenteista 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s