Vallan linnake: diabetes-lääkäri kusee silmään

Turpaduunari paljastaa miksi Suomessa on 200 000 ihmistä, jotka sairastavat tietämättään tyypin 2 diabetesta. Näin on kertonut THL, eli Terveyden Hävityksen Laitos, eli Pekka Puska ja jatkossa sen kertoo Suomen superpiikittäjä Juhani Eskola.

 

 

Kun lääkäri on joskus täällä, mutta etiikka aina tuolla, niin ei pääse omatunto vaivaamaan turhaan diabetes-bisnestä. Hajasijoitus on päivän sana. Kaikki pitää saada levälleen kuin Jokisen eväät.

Tosiasiahan on, että diabetes leviää ja insuliinin käyttäjä lihoo. Näin yleisen taudin kohdalla luulisi diagnosoinnin kehittyneen huippuunsa ja niinhän se tavallaan onkin. Onko tässä uusi vakoiluskandaali kehittymässä? Satoja tuhansia diabeetikkoja on tarttunut vakoilijoiden verkkoon. Onko valkotakkisia käynyt salaa mittaamassa ihmisten paastoverensokereita ja tehnyt niiden perusteella salaisia tilastoja?

Historian siivet havisevat ja tuovat selitysmallin tähän ilmiöön. Harmaapartainen ystäväni Birdie oli löytänyt Duodecim-lehdestä vuodelta 2007 ratkaisevan johtolangan. Tässä tulee kenties vuosisadan sitaatti:

Glukoosipitoisuus on kuitenkin jatkuva muuttuja, joten diabetesdiagnoosi on aina hallinnollinen päätös, jolle ei ole välttämättä patofysiologisia perusteluja. Markku Laakso ja Leif Groop, Duodecim 12/2007.

 

Tulihan se sieltä! Potilas on lääkityksen tarpeessa koska lääkäri sanoo niin, ei siinä mitään turhia tieteellisiä perusteluja kaivata. Lääketiede – onko se edes tiedettä?

Lääkeostoon pakottaminen on aina hallinnollinen päätös. Valkoinen takki voittaa siniset haalarit aivan kuten pokerissa kuolleen miehen käsi voittaa ässähain. Raha vilahtaa veroparatiisiin. Verenkierrosta viis kunhan veronkierto toimii.

Tietojärjestelmien hitaus ja huono toiminta on muodostumassa ongelmaksi. Hallinnossa on päätetty, että 200 000 kuluttajaa pitää saada uusien reseptien noutajiksi, mutta tohtorisetä tuskastuu kun hän ei ehdi kirjoittaa niitä reseptejä näillä huonosti toimivilla ohjelmilla. Kassavirta ohenee kun tietokonenörtit eivät saa vehkeitään ojoon. Niillähän on tunnetusti kurttuinen microsoft.

Toista oli ennen. Potilaan piti olla ihan oikeasti sairas, että tohtorisetä suostui antamaan troppeja. Vanhoina hyvinä aikoina apteekkarit sekoittelivat liemiään takahuoneessa ja lekuri kiskoi kateellisena konjakkia. Kirurgit tietenkin sitä leikattua.  Leikattu konjakki lienee ollut niin sanottu tähdetön Jaloviina.

Sitten tulivat sairausvakuutuskorvaukset vuonna 1964 ja korruptio tehtiin lailliseksi. Kokoomus-hoitsu Kyllikki Pohjala hoiteli lakiesityksen, jonka paras puoli oli se, että sairauden käsitettä ei määritelty.

Edeltänyt tehokas virkamiestyö oli sitä, että hallitussihteeri Erkki Mäkelä oli vuonna 1961 isännöinyt pikakomiteaa, joka yhden kuukauden työllä runnoi pykäliä kasaan. Suomi liittyi EFTAan ja Suomi piti saada Eurooppa-kelpoiseksi. Tavoitteena ylväästi sosialistinen markkinatalous: Voitot yksityisille ja riskit yhteiskunnalle.

Väännetäänpä rautalangasta: Tohtori X saa koulutusta yritykseltä Y ja pakottaa terveen potilaan Z ostamaan pilleriä P, jonka valmistaa yritys Y ja viulut maksaa valtio S. Sekä tohtori X että yritys Y treenaavat veronkiertoa saarilla C ja samalla potilas Z voivottelee huonoa verenkiertoa, mutta sitäkin kovempaa veroprosenttia. Pohjoismainen pahoinvointivaltio alkoi saada yhä uhkeammat muodot.

Esimerkiksi vuonna 2012 KELA korvasi diabetes-kuluja potilaille yli 175 miljoonaa euroa. Onnettomia potilaita oli 330 545 kpl ja vain pieni murto-osa näistä oli tyypin 1 diabeetikoita, ykkösveitikoita. Vertailupohjaksi voidaan esimerkiksi ottaa valtion romuttaman aikuisten hammashuollon. Tämä romutus on tuonut säästöjä ”huimat” 15 miljoonaa euroa. Diabetes-kulut ovat muuten kasvaneet vuodesta 2008 peräti 60 prosenttia. Katoavaista on terveys.

Psykiatrian termi moiselle puuhastelulle on välillinen Münchhausenin oireyhtymä eli Lontoon murteella Munchhausen by proxy. Tohtorisetä saa nostetta housuihin kun saa päteä tekemällä ihmisiä sairaaksi ja palkkaa tulee kahdesta tuutista. Ei ihme, että stetoskooppimies tuntee itsensä jumalaksi.

Tässä vaiheessa turpaduunarin sivistynyt lukijakunta tietenkin ratkeaa ihmettelemään miten tämmöinen kusetus oikein on mahdollista? Vastaus on, että ilman median hyväntahtoista apua se ei olisikaan mahdollista.

Havainnollistan yllämainittua ilmiötä pienellä hypähtelyllä television ihmeelliseen maailmaan. Tanskalainen poliittinen draamasarja ”Borgen” eli ”Vallan linnake” on luomus, jonka takaa löytyy kokki ja ravintoloitsija Adam Price. Kaikki muistavat hänet ruokaohjelmasta ”Spise med Price”.

Vallan linnakkeen kolmannella tuotantokaudella televisioyhtiössä alkaa uusi luuta heilumaan. Nuori Christian Tafdrup esittää lipevää märkäkorvaista ohjelmapäällikköä nimeltä Alex Hjort, joka suoltaa konsulttislangia kuin Jyrki Katainen konsanaan. Hänen mielestään töllössä ei kaivata kiperiä kysymyksiä esittäviä naisia vaan positiivista journalismia. Kaiken pitää olla fantastista, ellei peräti Bonnier.

Kun ennen media oli vallan vahtikoira, niin nyt siitä on tullut ruskeakielinen noutaja. Ja tietenkin säästöjä pitää saada. Ihmisiä pellolle vaikka maatalousyhteiskunta vetelee viimeisiään.

Ajatellaanpa vaikka Watergate-skandaalia vuodelta 1972, tuota oman aikansa vakoilupaljastusta. Toimittajat Carl Bernstein ja Bob Woodward olivat juhlittuja sankareita ja Washington Post oli kuuminta hottia mediamaailmassa. Richard Nixon häipyi helikopterilla häntä koipien välissä.

Nykypäivinä Edward Snowden lähes hirtettiin vakoilupuheistaan, eikä kukaan taatusti muista yhdenkään julkistukseen osallistuneen toimittajan tai sanomalehden nimeä. Kaikkihan vakoilevat – ei siinä mitään. Paitsi että potilastiedot – ne ovat salaisia. Eihän sellainen käy päinsä, että joku keksisi miten ihmisistä saataisiin terveitä. Joukkoäly kuuluu vain tietokonepeleihin.

Tieto on valtaa, sanoi Sir Francis Bacon 1600-luvulla, mutta vielä suurempaa valtaa antaa muiden pitäminen irti tiedosta.

Palataanpa sitten taas tähän sokeritautiin eli diabetekseen. Kirjoitukseni alussakin julkistettu Duodecim-lehden mahtava sitaatti on aikuisten diabeteksen teemanumerosta. Kannessa komeili muuten Pfizer Celebra selekoksibi COX-2 estäjä tulehduskipulääkkeen mainos, jossa oli mustapukuinen kendotaistelija. Kipeää tekee pelkkä ajatuskin.

Teemanumerosta löytyy merkittävää lukemista kuten artikkelit ”Kollegan lisääntynyt jäykkyys ja palelu statiinin käytön yhteydessä” ja ”Statiinia kaikille 2-tyypin diabeetikoille?” Jälkimmäisen tuotoksen oli suoltanut itse professori Matti J. Tikkanen.

Mutta sitten vielä yksi timantti: ”Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy” kirjoittajinaan Markku Laakso ja Matti Uutisturpa. Tästä löytyy taas lainaamisen arvoista tavaraa:

Runsasrasvainen ja runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävä ruokavalio lisää diabetesriskiä mahdollisesti heikentämällä insuliiniherkkyyttä (Vessby ym 2001).

 

Taas Birdie pääsee vauhtiin ja parta tutisee normaaliakin enemmän. Tämä ”Vessby ym 2001” on kuuluisa KANWU-tutkimus, jonka takaa löytyy kansainvälisen oliiviöljyneuvoston IOOC tukemaa porukkaa. KANWU-akronyymin kirjain K tarkoittaa Kuopiota, joten lukija voi jo arvata kuka paljastuu sepitelmän yhdeksi kirjoittajaksi. Aivan oikein, Uutisturpa taas, professori Matti Uusitupa oli itse tutkimuksessa mukana.

Koska kukaan ei muutenkaan lue tutkimuksia kokonaan, keskityn tässä KANWUn tiivistelmään.

Ensinnäkin paperissa ei mainita sanaa diabetes, vaan kyseessä on todellakin testi nimeltään insuliiniherkkyys (insulin sensitivity). Tämä on siis testi missä toiseen käteen isketään tiputusletkulla insuliinia ja toiseen tassuun sokeria. Todella käytännönläheinen homma siis.

Mietitäänpä mihin se sokeri voisi kadota. Aivan oikein, joko lihaksiin jos ne olisivat tyhjät vaikkapa maratonin jäljiltä tai sitten vaikkapa maksaan. Koska elimistö ei voi varastoida hillitöntä määrää varastosokeria, eli glykogeenia, käytännössä testi mittaa lihomista. Tyydyttymätöntä rasvaa käyttävä siis lihoo helpommin ja verensokeri pomppii kuin jojo. Tätä ei todellakaan voi pitää terveyden merkkinä!

Mutta koska palkankorotusta ja optiotuloja pidetään mukavia, niin myös lisääntynyt insuliiniherkkyys luetaan kivaksi ilmiöksi. Näin ei kyllä lue KANWU-tutkimuksessa, vaan siinä lukee ainoastaan, että tyydyttynyt rasva hieman alentaa insuliiniherkkyyttä ja tyydyttymätön hieman nostaa sitä.  Lisäksi tyydyttymätön rasva lisää veressä Lp(a)-pitoisuutta, eli siis lisää sydäntukoksia aiheuttavia hyytymätekijöitä.

Missään kohdin KANWU-tutkimuksen yhteenvetoa herra Uutisturpa ei sano, että tyydyttymätön rasva olisi terveellistä, mutta suomeksi ja savoksi, hiljaa ja kovvoo, öljy onkin terveellisempää kuin voi.

Lisäksi paljastetaan lukijoille älyttömyyden huippu: KANWU-tutkimus oli kuulemma sokkotutkimus. Testattavat eivät siis mukamas tienneet laittoivatko he leivän päälle voita vai kastoivatko he voileivän öljyyn! Todella mielenkiintoista, että kukaan testattavista ei kolmen kuukauden testijakson aikana erottanut voita ja öljyä toisistaan. Minä väitän että tunnistaisin eron.

Jaahas, se on aika pistää pillit pussiin taas tämän kirjoituksen kohdalla. Englantilainen filosofi Bacon oli sittenkin väärässä! Tieto lisää tuskaa. Vain väärä tieto lisää valtaa!

225 kommenttia artikkeliin ”Vallan linnake: diabetes-lääkäri kusee silmään

 1. ”Tuomari”

  ”Esimerkiksi statiineiden osalta löytyy vaikka tällaista luettavaa http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2365486/

  Jep jep, kirsikanpoimintaa. Kys. artikkeli ei esittele AINUTTAKAAN systemaattista katsausta tai meta-analyysiä joiden perusteella statiinit eivät suinkaan lisää syöpäriskiä. Vrt. tämä

  http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=202141

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23440795

  Päinvastoin, kuten tästä Medpagen artikkelista voit lukea, statiinien on pikemminkin havaittu parantavan esim. tiettyjä syöpiä sairastavien eloonjäämistä:

  http://www.medpagetoday.com/HematologyOncology/ProstateCancer/43136

  Joten ”hiukkasen” lisää evidenssiä kaivataan, kiitos.

  ”Karppaajien käyttämä ruokavalio on se avain, ei karppaajien kognitio (= luonnollista, ei ajateltua).”

  Kognitio nyt ei tähän sinällään liity, mutta ruokavalio toki. Ikävä vain teille karppaajille että tutkimusnäyttö ei tue sen hehkutettua ylivoimaisuutta.

  Kommentoisitko tuota Shai et alin seurantaa?

  ”Jos kummalle tahansa syötät pekonia ja kananmunaa, kumpikin ovat ihan ok.”

  Paitsi että pekoni – kuten muutkin käsitellyt lihatuotteet – eivät ole suositeltavaa syötävää päivittäisessä ruokavaliossa, ne kun lisäävät sv-tautien riskiä.

  ”Miksi siis lapsille pitäisi syöttää nopeita hiilareita?”

  ?? Jos viittaat lisättyihin sokereihin, niin eihän tähän olekaan syytä.

  Kuten ei pekoninkaan syöttämiseen. Suolaa ja AGE-yhdisteitä (kiitos valmistustavan), ou jee.

  Tykkää

 2. Jari

  ”Ei kyllä todettu selvästi. Todettiin vain kunkin dieetin muutos lähtötilanteeseen verrattuna. Ei todettu dieettien välistä eroa.”

  Abstraktin teksti jatkui että

  ”p = 0.05 for difference between diets”

  Huolesi oli siis aiheeton.

  Tykkää

 3. ”Malwa”,

  tiedämme kyllä ettet osaa lukea TAI että sinulla on tarve jatkuvasti esittää valheellisia väitteitä. Nyt sitten päätit vedättää lukijoita Laatikaisen suhteen.

  Reijon palstaa seuraamalla käy kyllä selväksi se, että hän ei pidä rasvan vähentämistä per se tarpeellisena ja/tai suositeltavana vaan suosittelee panostamaan sen laatuu. Tuo ”poikkeuksellisen hyvin” viittaa siis nähdäkseni siihen että takavuosina Suomessa suositeltiin rasvan osuuden vähentämistä ruokavaliossa – ja tässä Suomi onnistui muita maita paremmin.

  Ja vaikka Reijo jostain syystä haluaisi vähentää rasvan osuutta kok.E:stä, miksi meidän pitäisi olla tässä samoilla linjoilla? Siksikö, että vhh-väestönosa (se netissä aktiivinen) noudattaa orjallisesti ”gurujensa” horinoita, joten kuvittelette että muidenkin tulisi jättää oma harkinta tyystin poies? 🙂

  Tykkää

 4. ”Mie” jatkoi …

  ”Päinvastoin, kuten tästä Medpagen artikkelista voit lukea, statiinien on pikemminkin havaittu parantavan esim. tiettyjä syöpiä sairastavien eloonjäämistä…”

  Näitä on suuntaan jos toiseen, mutta pointti on se, että lääkkeet yleensä voivat aiheuttaa syöpää siinä missä monet muutkin kemikaalit.

  ”Kognitio nyt ei tähän sinällään liity, mutta ruokavalio toki. Ikävä vain teille karppaajille että tutkimusnäyttö ei tue sen hehkutettua ylivoimaisuutta.”

  Kyllä se kognitio liittyy, koska jos jokin toimii luonnollisesti, ajattelematta, on se parempi kuin luonnottomasti, stressaten ”kognitiivisesti”. Karppaus ei ole ylivoimaista kuin niille, joille se toimii. Voihan olla, että karppaus on alkusoittoa jollekin vielä paremmalle. Kehityspolku taisi lähteä Atkinsista. Aika näyttää.

  ”Paitsi että pekoni – kuten muutkin käsitellyt lihatuotteet – eivät ole suositeltavaa syötävää päivittäisessä ruokavaliossa, ne kun lisäävät sv-tautien riskiä.”

  Pekoni ilman lisättyä glukoosia ja nitriittejä on ok ruokaa. Pointtini oli se, että yliaktiivinen normaalipainoinen lapsi polttaa sitä ylimääräistä energiaa liikkeellä kun taas obeesi lapsi kaipaa vain lisää ruokaa eikä polta energiaa. Tässä tultiin siihen leptiiniin ja energiabalanssiin ja toisaalta siihen, että ei pitäisi laittaa suuhunsa rakettipolttoainetta kun dieselikin riittäisi 🙂

  ”?? Jos viittaat lisättyihin sokereihin, niin eihän tähän olekaan syytä.”

  Yleensä nopeasti sokeriksi muuttuviin ruoka-aineisiin, ei vain lisättyihin sokereihin. Rasvaa lastenruoista kyllä vähennetään, mutta tilalle tungetaan fruktoosista lähtien. Rintamaito on taas rasvaista ja vähäsokerista.

  ”Kuten ei pekoninkaan syöttämiseen. Suolaa ja AGE-yhdisteitä (kiitos valmistustavan), ou jee.”

  Esimerkki oli huono, täytyy myöntää. Sinänsä lapset tekee jänniä valintoja ilman aivopesua: voita he kyllä nuolevat voiveitsestä, mutta nyrpistää nenäänsä margariinille. Sokeri sen sijaan kyllä kelpaa muutaman totuttelukerran jälkeen. Onhan se ”opiaatti”, eli vaikuttaa oksitosiiniin http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3175817/

  Followupista sen ihmeemmin ajattelematta:

  – Aluksi 2v aikana 322 merkittävästi obeesia, keski-iältään 52v ihmistä, jaettuna kolmelle eri ruokavaliolle (vähärasvainen, välimerelleninen ja karppaus).
  – Aluksi painoa tippui aluksi hyvin, kaulavaltimoiden suhteen tulokset myös hyviä. Suurin selittävä tekijä on tutkijoiden mukaan verenpaineen lasku.
  – Karppaajilla, yllätys yllätys, eniten virtsassa ketoaineita.
  – Päätettiin jatkaa seurantaa 4v ja malliin ”kokeillaan parantaa” melkein alkuperräisellä porukalla, joista 67% jopa pysyi alkuperäisessä dieetissään kerran vuodessa suoritetun kyselytutkimuksen mukaan. Hieno tulos.
  – Intervention (2v) jälkeen töissä tosin värikoodatut ruoka-annnokset lopetettiin, mutta ruokala mahdollisti dieettien jatkamisen.
  – Karppaajille tuli eniten takapakkia kiloissa mitattuna, vähiten välimerellistä dieettiä noudattaville.
  – Lipiden osalta näyttää aikaslailla yhdentekevältä tulokset, joskin välimeren diettaajilla delta oli suurin.

  Hyvä tulos välimeren dieetillekin.

  Itse kaipaisin seuraavia mittauksia, jotta voisi päätellä enempi:

  – Massa on massa, mutta ei kerro lihas/läskisuhteesta mitään, eli DEXA olisi pitänyt ottaa. Voihan olla, että karppaajille kehittyy lihasta enempi kuin muille? Eli oliko relapsi oikeasti läskin tulemista vai selittääkö liikunta + lihaksisto tai nestetasapaino? Karppajiltahan lähtee nestettä induktiovaiheessa tolkuttomasti ja pysynee alhaisena dieetin aikana (samalla tapaa kuin bodarit tekevät, eli karppaa ennen kilpailua). Kun relapsi low carbista -> carbbiin tulee, on loogista, että tulee jokunen kilo nestettä. Näin ollen osa tuosa deltasta selittynee pelkällä nesteellä verrattuna muihin dieetteihin.
  – Tutkimus ei ihmeemmin kertoile aktiivisuustasoista. Tuossa keski-iässä voipi olla kaikenlaista pientä kremppaa, mutta oletetaan, että jakautui tasaisesti.
  – Voitaneen olettaa, että myös stressitasot jne jakautuivat tasaisesti.
  -Verenpaineen suhteen painon lasku on epälooginen, jos verenpaine oli kuitenkin paremmalla tasolla relapsin jälkeenkin? Eli eihän painon lasku silloin sitä selitä? Oksidatiivisen stressin väheneminen selittäisi paremmin?

  Jos tämä tutkimus olisi ainoa totuus, pitäisi siis ensin kokeilla Välimeren dieettiä, sitten karppausta ja vasta sitten vähärasvaista dieettiä. Eipä kait tuosta oikein muuta saa irti. Millään ei ainakaan henki lähde lyhyessä ajassa.

  Ehkä noi ruokavaliot voisi niputtaa 2+2+2 vuoden interventioihin ja pyöräyttää aina 6v jälkeen alusta, niin alkaisi tulosta tulemaan 🙂

  Tykkää

 5. Miellä painaa hoitokäypä harteilla niin kovin, että ihmiset kävelee päältä terveemmällä viestillä. Miellä ei tule koskaan kohtaamaan teoria ja käytäntö. Oma torni on tulessa ja sekös se sitten laittaa palstoille omaa oloa purkamaan.
  Siirry sivuun, eläkkeelle.

  Tykkää

 6. Mie:

  Vähemmillä hiilareilla paino romahtaa ja diabeteksen oireet katoavat. Näin se vain menee.

  Me oikeita töitä tekevät veronmaksajat olemme kustantaneet sinun koulutuksesi ja maksamme palkkasi. Milloin alat maksamaan sitä takaisin suosittelemalla ratkaisua, joka auttaisi lukuisia lihavia ja 2-tyypin diabeetikkoja. -Tosin aiheuttaisi valtaisat tappiot lääketeollisuudelle.

  Käytät vuodesta toiseen energiasi ravitsemusopposition argumenttien teilaamiseen, et ihmisten hyvinvoinnin parantamiseen.

  Sami Uusitalo
  Dipl. ins. Espoo

  Tykkää

 7. ….tiedämme kyllä ettet osaa lukea TAI että sinulla on tarve jatkuvasti esittää valheellisia väitteitä. Nyt sitten päätit vedättää lukijoita Laatikaisen suhteen.
  ………………………………………………….
  Mie horisee omiaan? Kai nyt osaan lukea, jos lainaus oli suoraan hänen sivultaan ”..olemme onnistuneet poikkeuksellisen hyvin rasvan vähentämisessä…”
  ……………………………………………..
  ”…takavuosina Suomessa suositeltiin rasvan osuuden vähentämistä ruokavaliossa..” – juu oli se aikamoinen harharetki,josta yritetään palailla nyt noloina häntä koipien välissä.

  ”..Reijo jostain syystä haluaisi vähentää rasvan osuutta kok.E:stä, miksi meidän pitäisi olla tässä samoilla linjoilla..” siispä koittakaa nyt veljekset päättää missä mennään?
  ……………………………………………….
  Statiini-Timolle(Strandberg)tiedoksi: Kolesterolipillerit tuplaa rintasyöpäriskin 55-74-vuotiailla naisilla
  http://cebp.aacrjournals.org/content/early/2013/07/04/1055-9965.EPI-13-0414.abstract

  ..ja Laatikaisen tuttu dr. Briffa kertoo, ettei statiineista ole mitään hyötyä jo sydärin/infarktin saaneillekkaan…juu
  http://www.drbriffa.com/2013/12/12/what-are-the-risks-of-coming-off-statins/

  Tykkää

 8. Mielenkiintoista on myös kuinka paljon tai vähän on todella tieteellista tutkimusta diabeetikoille suositeltujen ruokavalioiden takana.

  6. minuutista alkaen.

  ”SVT: Tieteen maailma – Tiede ruokavalion takana (osa 2/3)”

  Tykkää

 9. ”Jussipussin” linkittämässä jutussa lukee näin:

  ”Ainakin se on varmaa, että ylhäältäpäin kansalaisiin “kaadetun” tiedon aika on ohi. Tutkimustiedon pitää olla nykyistä avoimempaa ja valistuksen muuttua aiempaa keskustelevammaksi. Kansalainen ei halua olla robotti, jonka aivoihin valtio asentaa tiedot ja taidot.”

  Samaa mieltä kirjoittajan kanssa.

  Kirjoittaja Tiina Raevaara ei vain ole tajunnut sitä, että ilman karppausboomia (VHH-boomia) asiat junnaisivat vanhassa kuiduttoman, vähärasvaisen, keinotekoisen einesmaaiman ympärillä.

  Toinen asia, jota hän ei huomannut, on se, ettei VHH/Karppaustrendiä olisi edes olemassa, jos THL (ja muut instanssit) olisivat onnistuneet missiossaan aivopestä ihmiset yhteen muottin.

  Kolmanneksi viranomaiset jne hölmöilivät ja lähtivät sotimaan karppaajia vastaan (ml. Puskan kolesterolipelottelu), vaikka fiksu johtaja olisi hyödyntänyt boomia mukailemalla boomia ja ujuttamalla väliin sopivia parannuksia.

  Ellei sitten Puska ja kumppanit ole käänteispsykologisia neroja, jotka denialismillaan aiheuttivat tahallaan suuren mielenkiinnon karppausta kohtaan, joka tavallaan muokkasi maaperää mm. välimerelliselle ruokavaliolle. Epäilen tätä viimeistä vaihtoehtoa.

  Tykkää

 10. Scaryn pieni läski piiri on saanut pyöriä jo ihan riittävän kauan. Kansa vain läskistynyt. Mien tyhjänpäiväisellä piirittelypyörittelyllä ei tapahdu mitään.

  Tykkää

 11. Vilkaistaan vuotta 1784 ja peilataan sitä tähän hetkeen ja vaikka Tiinan kirjoitukseen.

  ”What Is Enlightenment?
  Immanuel Kant 1

  Enlightenment is man’s emergence from his self-imposed nonage. Nonage is the inability to use one’s own understanding without another’s guidance. This nonage is self-imposed if its cause lies not in lack of understanding but in indecision and lack of courage to use one’s own mind without another’s guidance. Dare to know! (Sapere aude.) ”Have the courage to use your own understanding,” is therefore the motto of the enlightenment.

  Laziness and cowardice are the reasons why such a large part of mankind gladly remain minors all their lives, long after nature has freed them from external guidance. They are the reasons why it is so easy for others to set themselves up as guardians. It is so comfortable to be a minor. If I have a book that thinks for me, a pastor who acts as my conscience, a physician who prescribes my diet, and so on–then I have no need to exert myself. I have no need to think, if only I can pay; others will take care of that disagreeable business for me. Those guardians who have kindly taken supervision upon themselves see to it that the overwhelming majority of mankind–among them the entire fair sex–should consider the step to maturity, not only as hard, but as extremely dangerous. First, these guardians make their domestic cattle stupid and carefully prevent the docile creatures from taking a single step without the leading-strings to which they have fastened them. Then they show them the danger that would threaten them if they should try to walk by themselves. Now this danger is really not very great; after stumbling a few times they would, at last, learn to walk. However, examples of such failures intimidate and generally discourage all further attempts.”

  http://www.columbia.edu/acis/ets/CCREAD/etscc/kant.html

  Tykkää

 12. Ompa riemukas lanka.

  Poden diabetes kakkosta. Veren sokeriarvot ovat normaalit minimilääkityksellä kun noudatan ei-edes-kovin-tiukkapipoista LCHF-dieettiä.

  Mutta joka jumalan tarkastuksessa rupeaa arvauskeskuksen diabeteshoituri riitelemään ravinnosta. Pitää välttää rasvaa ja ottaa kalorit hiilihydraateista.

  Diabeteshoituria ottaa varmaan pattiin kun se on niin passé.

  Kostdoktorn.se selittää jutut niettä kertalukemallakin selviää.

  Tykkää

 13. Voi hyvä Paavo! Karppausboomihan on hiipunut/ohi, kertoo THL!

  Nyt voit taas tehdä diabeteshoiturin iloiseksi syömällä reilusti hiilareita….

  Tykkää

 14. niin joku taisi ihmetellä, miksi kommentoiduimpi palsta ei ole top 10 luetuissa, ilmeisesti Matin kommentti pienestä läskipiiristä käy toteen, samat 2-3 kirjoittajaa kirjoittelee 2-5 kommenttia yhteen menoon. no en tiedä onko Matin tarkoittama piiri, mie margis malwa jussipussi, tuomari ja muut hirveesti läskejä.

  Ai niin miksi ei tutkita kaikkea kivaa samalla tuomarin tahdon mukaisesti, niin olisihan ihan mukavaa, että koekaniineiksisaataisiin ½v – 2v ajan syöden ja kuluttaen vakioidusti.

  Niin arkikulutus, omakotitalossa vs kerrostalo -> sinä missä omakotitalossa henkilö tekee ½ tuntia lumitöitä, minä kerrostalossa 5 minuuttia rapsuttelen ja pyyhin auton ympäriltä lumia,

  Tykkää

 15. ”Vallan linnake: diabetes-lääkäri kusee silmään”

  Jos diabetes tulee toivon, että lääkärini on nainen ja ehdin juuri ajoissa väistää.

  Tykkää

 16. Hekottaa haluaa ymmärtää väärin. Asia jos voidaan ymmärtää väärin niin sitten se yleensä tapahtuu.
  Matti viittaa toiseen piiriin. Nykyinen terveysviranomaisten pieni läskipiiri on saanut pyöriä riittävän kauan ilman tuloksia.

  Tykkää

 17. No jos puhutaan tuosta Matin mainitsemasta pienestä piiristä niin viittasit Scaryn viestiin, jossa Scary puhui tämän palstan kommentoijien pienen piirin pyörimisestä. niin ja lisäksi taisit vielä viitata tähän mie henkilöön.

  p.s. eipä sen puoleen välillä tuntuu että niin blogisti kuin jotkut kommentoijat kirjoittavat aikas vapaalla tyylillä

  Tykkää

 18. Lopetin liikunnan 7 v sitten. Olutta juomalla sain lievähkön keskikehon lihavuuden, ja Danske Bankin aiheuttaman jatkuvan stressin seurauksena rasvamaksan. Todettiin ultraäänellä. Ei mitään vaivaa, mutta paljastui verikokeessa. Siitä 2 tyypin diabetes. Lievä. Lääkäri tuputti lääkkeitä, vaikka oikea resepti olisi lihaskuntoilua ja lenkkeilyä. Pitkä sokeri koko ajan 5. Paastoveri 7-9.
  Metforemin syönnin aikana olin kuin sumussa, keskittymisvaikeuksia. Nivusissa, kainaloissa ja munissa hiivasieni ihottumaa. Siirryin haimasyöpää aiheuttaviin (uusin diabetes-lehti) Januaviaan. Kuin olisi nähnyt valon! Luovassa työssä tulin työkykyiseksi.
  Luultavasti 2-t lääkkeet kehittymättömiä, kokeiluasteella.
  Mietin, uskallanko jättää diabetes lääkkeet kokonaan pois. Haittavaikutuksia paljon. Kun pitkäsokeri on 5, niin onko tämä edes sokeritautia? Arvauskeskuslääkäri tuputtaa lisää kaikenlaisia lääkkeitä. En ole tervettä päivää nähnyt, kun hänen pilleriorjakseen aloin. En yritä elää 100 -vuotiaaksi, vaan hyvän elämän.

  Tykkää

 19. Vastaan omaan aiemmin esittämääni kysymykseen ”kumpi on pahempi, sokeri vai rasva” ja kas kummaa, alkaa uutisointikin tukemaan ”omaa” käsitystäni: http://www.makuja.fi/artikkelit/1846101/ajankohtaista/kumpi-on-pahempi-rasva-vai-sokeri-tutkijat-selvittivat/

  Vaikuttimet ovat juuri ne, joista olen kirjoitellut, eli dopamiiniradan aktivaatio ja sitä kautta addiktio.

  Ymmärrän, ettei ollut metastoitu tutkimus, mutta kuitenkin uusinta uutta.

  Eli järjestys edelleen: 1. Stressi, 2. Sokerit, X. Rasvat.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s