Pohjois-Karjala-projekti ja itsenäinen Suomi?

Suomen itsenäisyyden 132-vuotista muistoa kunnioittaen turpaduunari yhdistää vaihteeksi politiikan ja lääketieteen solmukohtia toisiinsa. Suomihan oli itsenäinen maa vuoden 1863 Helsingin valtiopäivistä Ritarihuoneella aina siihen saakka kun Helsingin Sanomat vuonna 1995 liitti maamme Luxemburgin veronkiertounioniin. Lyhenne EU tulee sanoista Epätoivon Umpisuoli. Janne Virkkunen on asiasta pahoillaan, mikäli se jotakuta lohduttaa.

 

Pillerin tarkoitus?

Siinä ei enää itsenäistä ajattelua kaivata, kun ennalta ehkäisevien lääkkeiden ostoon tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti. Siis pillerin on tarkoitus parantaa ja pidentää ihmisen elämää, mutta potilasturvallisuuden takia vain valkotakkinen lääkäri voi pakottaa niitä syömään. Miksi ihmeessä, kysyy turpaduunari.

Mitäpä jos se pilleri onkin oikeasti vaarallinen, mutta saatavuutta rajoittamalla siitä saadaan haluttu. Tunnetustihan ruoho aidan toisella puolella näyttää aina vihreämmältä ja naapurin lehmä komeammalta. Utareetkin voivat olla aidan takana paremmat.

 

Verenpainelääkkeiden nerokas logiikka

Mietitäänpä vaikka verenpainelääkkeitä. Lääkärien logiikka on, että alhainen verenpaine pidentää ikää ja tekee onnelliseksi. Ongelma on tietenkin siinä, ettei ihmisen elinikää voi mitata etukäteen, joten hoidon tehoa ei siis myöskään voi mitata. Sama nerokas logiikka koskee tyydyttyneiden rasvojen vaarallisuutta Pohjois-Karjalan korvessa.

Kaiken pohjana onkin vain hypoteesi eli oletus siitä että alhainen verenpaine ja olematon rasvansyönti on hyväksi ja siunaukseksi kaikille. Platt-Pickering Debate eli flaidis kahden lekurin kesken Englannissa hieman aikoinaan kyseenalaisti asioita, mutta siitä on jo kauan aikaa.

puskajakiinaKun Pekka Puska on sanonut hallintoherran arvovallallaan, että verenpainetta täytyy alentaa niin kyllä Suomen kansa uskoo. Onhan Pekka Puska elokuussa 2013 käynyt Kiinassa saakka sanomassa niin ja kiinalaisetkin uskoivat. Ainakin nyökyttelivät kovasti.

Koska kuitenkin tarvitaan jokin byrokraattien hyväksymä mitattava asia, verenpaine määritellään sivutapahtumaksi, joka ennustaa päätetapahtumaa, eli pitkää ja tervettä elämää. Jotta asia näyttäisi tieteelliseltä niin verenpaine ilmoitetaan millimetreinä, eikä suinkaan millään sellaisella asteikolla mitä bensa-asemalla on autonrenkaita varten. Baari viittaisi yksikkönä epäterveelliseen elämään, ja PSI on Amerikan hömpötystä.

Jotta hypoteesi saatiin aikoinaan hyväksytyksi, vaarallisen verenpaineen raja määriteltiin niin korkeaksi ettei kukaan viitsinyt kritisoida itse hypoteesia. Juuri kukaan ei aluksi kuulunut riskiryhmään. Sydänliiton juhlakirja ”Sydämen paloa ja aatosta jaloa” paljastaakin julman pudotusleikin raja-arvoilla. Kirjasta löytyvä info-taulukko kertoo kuinka arvoista 180/100 tultiin ensin alas 160/95, sitten 140/90 ja lopulta 130/80. Nykyään yritetään jo selittää että yläpaineen pitäisi olla alle 120 millimetriä.

Markkinointipuolella tätä kutsutaan termillä lanseeraustarjous. Alkuaikoina juuri kukaan ei oikeasti käyttänytkään verenpainelääkkeitä, mutta tarkoitus olikin myydä ideologia alhaisen verenpaineen ylivertaisesta terveellisyydestä. Kansa täytyi saada koukkuun ja uskoon.

 

Se oli siihen aikaan kun Pekka Puska pelasti 250 000 suomalaista

Koukuttava on myös legenda siitä, että Pekka Puska ja Pohjois-Karjala-projekti pelastivat neljännesmiljoonan suomalaisen hengen. Ongelma oli 1950- ja 1960-luvulla kun työikäiset suomalaiset kuolivat kuin täit saunassa. Vuonna 1978 kun Pekka Puska laajensi propagandakoneistonsa kattamaan koko Suomea, ikäluokassa 35-39 vuotta kuolleisuus oli 1,92 promillea. Kymmenen vuotta myöhemmin eli vuonna 1988 kuolleisuus ikäluokassa oli 2,02 promillea ja vuonna 1991 se oli 2,06 promillea. Kuolleisuus siis lisääntyi, mutta omien laskujensa mukaan vuoteen 2006 mennessä Puska pelasti tasan 243000 suomalaista. Mitäköhän laskukonetta Pekka mahtoi käyttää?

Pekka Puskan tilastot alkavat yleensä vuodesta 1972, jotta silloin jo pitkään laskussa ollut kuolleisuustrendi ei näkyisi. Ongelmaksi kuolleisuus oli tullut sattumalta juuri kun lääkkeitä siirrettiin reseptipakon piiriin. Ihmisiä kuoli siis kun mummon suosimia troppeja ei enää vapaasti saanut ja valkotakit tyrkyttivät talidomia ja muuta epämääräistä. Moni 1950- ja 1960-lukujen hittilääke onkin poistunut hiljaa markkinoilta, mutta niistä ei THL:n juhlapuheissa mainita.

Lopulta kuolleisuus kyllä alenikin kunnolla mutta ajankohta osuu kummasti siihen kun Pohjois-Karjala-projekti loppui ja karppausbuumi alkoi. Antti Heikkilä taisikin olla suurempi guru kuin Pekka Puska. Sokerin ja vehnän pelko sai kuin saikin suomalaiset pysymään hengissä. Vuonna 2012 ikäluokan 35-39 vuotta kuolleisuus oli enää 0,99 promillea.

 

Takinkääntäjä Arne Astrup

Tanskan oma pekkapuska eli Arne Astrup on uusimmassa American Journal of Clinical Nutrition -lehden editoriaalissa lopullisesti kääntänyt kelkkansa kolesteroli-hypoteesin suhteen ja kiteyttää asian timanttisesti: ”The totality of evidence does not support that dairy SFAs increase the risk of coronary artery disease or stroke or CVD mortality” eli savoksi sanottuna ”Nykkyynen tiätämys eip tuje sit et tyyryttyny maion rasva ois vuorallist”.

Turpaduunarille Pekka Puska lähetti tällaisen sähköpostin koskien Astrupin pääkirjoitusta: ”Kiintoisa juttu. Koetin lukea huolella. Toki kiinnittää huomiota, että hänen laitoksensa saa tukea mitä erilaisimmilta meijerifirmoilta ja juttu onkin kirjoitettu erityisesti meijerituotteiden ’synninpäästöksi’. Jutun pääsanoma lienee, että pitää kiinnittää huomiota ’health effects of whole foods’. Se ei tarkoita sitä, että SAFA muuttuisi yhtäkkiä terveelliseksi, vaan että esim. maidossa voi olla muita myönteisiä tekijöitä. Ruokavalion kokonaisuuteenhan kiinnitetään yhä enemmän huomiota mm. uusissa ravintosuosituksissa. Ja kun suomalaisten ruuan rasvakoostumus on sitten P-K projektin päivien paljon parantunut, monet muut tarpeet (kaavikset, marjat, hedelmät) nousevat yhä vahvemmin esille. Huomiotani kiinnittää myös johtopäätösten suositukset ’lean dairyn’ puolesta. Jos oikein ymmärrän, niin tämä vastaa jo 1970-luvulta asti puhettani ’kurrin’ puolesta.”

pillerikuva

Lääkkeet saavat myyntiluvan aika lepsulla tavalla

Ideologia on olennaisen tärkeä palikka lääkkeiden myyntiluvan takia. Kun ideologia on olemassa niin pelkkä sivutapahtuma riittää myyntiluvan saamiseen. Lääketehtaan ei tarvitse osoittaa että lääke vähentäisi verisuonten kalkkeutuneisuutta, sydänkohtauksia tai yleistä kuolleisuutta. Myyntiluvan saa kun lääkeaine alentaa verenpainetta jokusen millimetrin.

Lääkkeiden myyntiluvan ehtoihin ei myöskään kuulu, että niiden pitäisi olla parempia kuin jo myynnissä olevat lääkkeet millään kategorialla. Tämän takia uuden lääkkeen voi tuoda markkinoille aina kun vanhan patentti loppuu, vaikka vanha olisi monta kertaa parempi. Lääkkeen olennaisin tarkoitus on tuottaa voittoa jonka voi kanavoida veroparatiiseihin.

 

SOTE-soppaa kerrakseen

Ideologian myynnistä on kyse muussakin kielenkäytössä kuin verenpaineesta ja rasvoista puhuttaessa. Nykyajan muotisana on terveydenhuolto. Emme siis puhu vanhanaikaisesti sairaanhoidosta vaan modernisti terveydenhuoltojärjestelmän uudistamisesta eli SOTE-sopasta. Koska terveys on tavoitteena ylevä, järjestelmä pyrkii kompensoimaan kustannuksia. Rahavirtojen ohjailumekanismeina ovat siis ongelmat.

Ongelmat maksuperusteena on siinä mielessä huono, että järjestelmä kannustaa lisäämään ongelmia. Rahaa tulee aina lisää kun kaikki menee pieleen. EU:ssa hyvänä eli siis huonona esimerkkinä on tietenkin Kreikka. Ongelmiin keskittyminen lisää myös byrokratiaa, koska ratkaisu kaikkiin ongelmiin on virkamies, mieluiten jäsenkirjalla valittu. Kun ennen vanhaan toisen maailmansodan jälkeen kuka tahansa mummo saattoi apteekista ostaa yskänlääkettä jossa oli heroiinia, tai piristettä, tai unilääkettä, niin nyt se Tenox onkin reseptilääke jota Vita Ängeln Mannerheimintiellä säännösteli kunnes lopetti. Joku Natalia tarvitaan aina kirjoittamaan resepti, ei riitä, että isoäiti sanoo aineen olevan hyväksi tai että oli kuullut kun Olli Polo kehui sitä.

Mikä siis on se logiikka että terveyttä parantavia aineita säännöstelee virkamiesoikeuksia käyttävä yksityinen täysin umpikorruptoitunut markkinatalous?

laki_sekoilua

Suomessa mädännäisyyden paljastaja ei ole sankari vaan työtön

Vanha harmaapartainen ystäväni Birdie muistaa näitä juridiikan historian häpeäpilkkuja, kun FDA:n antibiooteista vastannut johtaja jäi kiinni lahjonnasta jo viraston alkuaikoina vuonna 1959. Lääkevalvonnasta päättänyt Henry Welch ehti kähmiä lääkefirmoilta satoja tuhansia dollareita, ennen kuin tutkiva journalisti John Lear ja rötösherroja jahdannut senaattori Estes Kefauver käräyttivät miehen käsi lompakossa.

Suomessa THL:n piikkimies Juhani Eskola on myös entinen lääketehtaan tutkija, mutta tutkiva journalisti Tuula Malin sai aikoinaan kenkää kun teki liikaa paljastuksia, vaikka oli Lumilapio-voittaja vuodelta 2008. Suomessa alan mädännäisyydestä kertova ei siis ole sankari vaan työtön. Olli Polo ja Aku Kopakkala saavat kärsiä rehellisyydestään.

Suomessa ilmiantaja on kuoleva rotu. Sekä Stora-Enso-vuotaja Gerard Goodwyn että keskusrikospoliisin ilmiantaja vainajoituivat nopeasti tietovuotojen jälkeen. Salla Vuorikoski ja MTV3 on linjannut että Suomessa ei saa paljastella. Lakiakin ollaan muuttamassa niin, että ilmiannettuja tietoja ei voisi käyttää oikeudessa, ja itseäänhän ei kukaan paljasta. Siitä on oikeuden päätös että mitään ei tarvitse myöntää.

Yhdysvalloissa kongressin säännös ”Section 7623” antaa talousrikosten ilmiantajille provikat paljastuneista rötöksistä, mutta maailman ”vähiten korruptoituneessa” Suomessa korruptiota ei saa edes tutkia. Täytyy pitää hyvät välit Pohjois-Koreaan ja veroparatiiseihin.

Birdie muistuttaa, että itse reseptipakon aikakauden alku oli sekin melkoista kähmintää. Lakiehdotuksen tekivät 1950-luvulla kaksi apteekkari-poliitikkoa Carl Durham ja Hubert Humphrey, pesunkestäviä seteliselkärankaisia demokraatteja kummatkin. Hämäläisten vastine demokraateille on tietenkin Laura Rädyn joukkue kokoomus.

Lopulta reseptipakko levisi länsimaissa kuin Espanjantauti ensimmäisen maailmansodan aikoihin. Kähminnästä ja lääkärien lahjonnasta tuli maantapa. Lääke ja tiede ei enää oikein kuulu yhteen.

 

Vastuun pakoilua

Kuulostaa kenties oudolta, että lääkärien lahjonnan aloittanut lakialoite tuli apteekkareilta, mutta motiivina olikin vastuunpakoilu. Normaalistihan myyjä on vastuussa tuotteen haittavaikutuksista, mutta apteekkarien ei tarvitse varoittaa reseptilääkkeiden vaaroista koska se kuuluu lääkäreille. Apteekkarin kuuluu varoittaa vain aspiriinin ja muiden OTC-lääkkeiden haitoista. Sullivan Case vuodelta 1948 auttoi tässä linjauksessa.

Koska lääkäri taas on arvoasteikossa hieman jumalan yläpuolella, niin reseptilääkkeiden haittavaikutuksia ei siksi ole ollenkaan. Lääkäriä ja jumalaa kun ei voi tuomita oikeudessa. Esimerkiksi sopii vanha kuuluisa tapaus jossa turkulainen lääkäri pisti elävän potilaan ruumiskylmiöön, mutta oikeuden mukaan, elävä ja kuollut potilas on niin hankala erottaa toisistaan, että lääkäri sai vielä korvauksia.

Siksi tämä Vita Ängeln ja Olli Polo ja Aku Kopakkala on pahinta syntiä mitä vaatteet päällä voi tehdä. Annetaan potilaalle sellaista hoitoa mitä tämä toivoo saavansa. Ajatelkaa nyt jos joku vaikka parantuisi. Siinä lääkemyynti pitkällä tähtäimellä tyssäisi eivätkä lääketehtaat enää lahjoisi lääkäreitä. Karibian matkailu ainakin kärsisi.

 

Rahamaailma tarvitse korruptiota

Raha seuraa asiakasta -ideologia yhdistettynä päätetapahtuman arvostamiseen eli pitkään elämään olisi turpaduunarin mielestä oikea suunta kansalaisten perustuslaillisten oikeuksien kunnioittamiselle. Potilas saisi valita vapaasti lääkärinsä, myös erikoislääkärin, ja SOTE-piiri saisi sitä enemmän rahaa mitä vanhempina ihmiset kuolevat. Ei siis niin että rahaa tulee kun alueella on paljon lääkkeiden käyttäjiä, kuten nykyään kun ongelmia kompensoidaan.

Reseptipakon poistaminen lääkemyynnistä vähentäisi huumerikollisuutta ja lääkäriasemien jonot lyhenisivät. Oikeasti sairaat pääsisivät saman tien lääkäriin. Näin helppoa olisi luoda terveyteen kannustava yhteiskunta, mutta kun se ei ole minkään etupiirin intressissä, niin jää toteutumatta. Rahamaailma tarvitsee korruptiota ja ihmisten epätoivoa.

Angela Merkel puhui Berliinin muurin kaatumisen 25-vuotis-juhlapäivänä kauniisti siitä että ihmisten kaipuuta vapauteen ei koskaan pidä aliarvioida. Ehkä siis jonain päivänä se suvun mummo saa kertoa taitoluisteleville Pepille ja Aadalle mitä sieltä apteekista kannattaa ostaa, että kolotukset katoaa ja väsymysoireyhtymä helpottaa. Kyllä se lääkkeiden ja marihuanan reseptivapaus joskus koittaa. Piristeet yleistyvät ja askeleenlyhentäjät menettävät myyntiään. Suomessa tarvitaan vain oma Mason Tvert ja Jared Polis.

 

Lue tämä loppuosa huolellisesti!

Länsimaiden suurin ihmisoikeusongelma on siinä, että lääkärit, ravitsemusterroristit ja energiaekspertit käyttävät ihmisten henkeen ja terveyteen merkittävää virkamiesvaltaa ilman minkäänlaista demokraattista tai juridista kontrollia. Pohjoismaisissa pahoinvointivaltioissa ennaltaehkäisevä pillerinpopsinta, virallisterveellinen ruokavalio ja virallistehokkaat hometalot ovat tuhonneet miljoonien ihmisten elämän, mutta ketään ei näytä kiinnostavan. Sairas kansa ei jaksa edes osoittaa mieltään ja ilmiantajien tietojen käyttökielto estää kaiken vastuunkannon.

Silloin kun Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Oliver Wendell Holmes Jr. jäi eläkkeelle vuonna 1932 ei ollut reseptipakkoa, valtion ravitsemusohjeita rypsiöljystä eikä edes muovia seinissä kosteussulkuna. Onneksi eläkeikää aiotaan korottaa, sillä Oliver oli eläkkeelle jäädessään vain 91-vuotias. Nykyään kaikki ovat tietenkin terveempiä kun Ursula Schwab neuvoo miten syödään ja Valvira kertoo mitä lääkkeitä pitää kansan syödä. Arne Astrup on ihan outo kun käänsi takkinsa. Rasvainen kupla puhkeaa!

 

24 kommenttia artikkeliin ”Pohjois-Karjala-projekti ja itsenäinen Suomi?

 1. On aina suutsuppuun päätös.Tätähän suomessa harjoitetaan,niin politiikassa kuin terveydenhuollossa,eli ei saa sanoa,vaikka tiedätkin.Me kun emme nyt aikuisten oikeasti ole sillai oikeasti itsenäinen valtio,jossa voidaan muka itse päättää mitä syödään tai mitä hoidetaan ja miten

  Tykkää

 2. Hyvä artikkeli.

  Verenpainelääkkeiden osalta pitäisi mennä vielä avarakatseisemmin, eli todellisiin syihin. Verenpainetta nostaa stressi ja kun stressin hoitaa, verenpainekin laskee. Ruokavaliolla on toki merkitystä, sillä sokerit nostavat verenpainetta, toisin kuin laardi. Kumpaa siis tulisi muuttaa, yhteiskuntaa stressittömämpään suuntaan vai syöttää ihmisille lääkkeitä, jotka vain piilottavat todellista ongelmaa?

  Toivottavasti äänestäjät tajuaa äänestää sellaiset heilurit valtaan, jotka tekee SOTE:n uusiksi. Samoin sen yhden valtaan, joka ajaa THL:n alasajoa. Esimeriksi eilisen Hesarissa Terveyden ja Hävityksen Laitoksen tutkijat olivat tulleet siihen johtopäätökseen, että Karppaajat syövät sokeria ja vehnäjauhoja. Millaisia aineita, LSD:tä, kristallia vai muuta huumetta ne tutkijat siellä THL:ssä vetää? Tajuaakohan ne edes mitä sana karpata tarkoittaa?

  Meinasin lentää perseelleni nähtyäni tämän videon:https://www.youtube.com/watch?v=rLiWj9hDUe8 .. Fogelholm alkaa uskoa, että voi ei ole haitaksi ja että sokeri on vain teollisuuden tapa tehdä lisää voittoa ihmisten terveyden kustannuksella. Mistä nyt tuulee?

  Tykkää

 3. Ravitsemustieteessä on nyt selvästi menossa paradigman (ajattelutavan) muutos. Siihenhän kuuluu tunnetusti 4 vaihetta (Thomas Kuhn: The Structure of Scientific Revolutions (1962):
  1. Vaikeneminen (uusi käsitys yritetään vaieta kuoliaaksi)
  2. Iva, nauru, pilkka (uuden käsityksen esittäjiä kohtaan)
  3. Vaino (uuden käsityksen esittäjien esiintymiset, julkaisut ym. pyritään estämään, pahimmassa tapauksessa annetaan potkut, kuten Kopakkalalle)
  4. Itsekehu (uuden käsityksen vastustajat sanovat, että näinhän minä olen aina puhunut, itse asiassa juuri minä olen kekisnyt uuden ajatustavan. Katso Puskan kirje turpaduunarille. ”Näinhän minä olen puhunut 1970-luvulta asti.”)

  Tykkää

 4. Soteuudistus on hyvä ,se pakottaa tällaisen pieneläkeläisen jatkamaan voin ja läskin syömistä ja pysyttelemään terveenä eteenpäinkin.kahtiajako on tapahtunut,jos on rahaa,saa hoitoa,yleisellä puolella pääsee jonotuslistalle

  Tykkää

  1. Kananmunan proteiininlaatu on huippuluokkaa ja lisäksi siinä on vitamiineja lähes koko kattaus. Ei ole olemassa tieteellistä todisteita kananmunien ja lisääntyneen kolesterolin välillä. Itse asiassa kananmunassa oleva koliini, jota on kananmunan keltuaisessa on välttämätön aivojen hyvinvoinnille, se myös auttaa maksaa puhdistautumaan ja toimimaan sille kuuluvalla tavalla. Koliinilla on myös verenpainetta alentava ominaisuus ja sen ainesosia esiintyy hermoissa ja aivokudoksessa.

   Kokonaisena kananmuna on ravintoarvoltaan yksi luontoäidin parhaita saavutuksia, se sisältää kaiken paitsi C-vitamiinin. Sen proteiinit ovat hyvänlaatuisia ja rasvahappokoostumus käytännössä erinomainen.

   Yhdestä n. 55 g munasta saadaan 79 kCal energiaa, rasvaa n. 5,7 grammaa, proteiinia n. 6,9 g ja kaikkia välttämättömiä aminohappoja

   Keltuainen sisältää A-, D-, E- ja K- vitamiineja sekä vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja: tiamiinia, riboflaviinia, niasiinia, pyridoksiinia, koliinia, B12- vitamiinia, foolihappoa, pantoteenihappoa ja biotiinia. Kivennäisaineista keltuainen sisältää natriumia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rikkiä, rautaa, mangaania, sinkkiä, kuparia, kobolttia, nikkeliä, kromia, fluoria, jodia ja seleeniä.

   Valkuainen sisältää proteiinia (suurin osa), biotiinia, foolihappoa, niasiinia, pantoteenihappoa, pyridoksiinia ja riboflaviinia. Erityisesti riboflaviinin lähteenä valkuaisella on merkitystä ihmisen ravitsemuksessa. Kivennäisaineista valkuainen sisältää natriumia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rikkiä, rautaa, sinkkiä, kuparia ja jodia. Määrät ovat kuitenkin pieniä, joten valkuaista ei voida pitää merkittävänä kivennäisaineiden lähteenä.

   Kanan ruokinta vaikuttaa jonkinverran ravintoarvoon.

   Laadukasta kananmunaa terveellisempää ruokaa saa etsimällä etsiä, joten miksi niiden syömistä pitäisi välttää?

   Monet ihmiset ovat karttaneet kananmunaa ruokavaliossaan, sillä sen on luultu vaikuttavan haitallisesti veren kolesterolipitoisuuteen. Viime vuosina saatujen tutkimustulosten perusteella kananmunaa on kuitenkin syyllistetty turhaan. Perusterveen ihmisen ei tarvitse vältellä kananmunia.

   Kananmuna on yksi maailman täydellisimmistä ruuista.

   Keltuaisessa on antioksidantteja erityisesti luteiinia ja kseaksantiinia, jotka ehkäisevät merkittävällä tavalla silmänpohjan rappeumaa. Munassa on koliinia, joka osallistuu aivojen, hermoston sekä verenkiertoelimistön toimintojen säätelyyn, sekä valkuaisaineosia, jotka laskevat verenpainetta ja suojelevat virustaudeilta. Suojaravinteet imeytyvät kananmunasta erittäin hyvin.

   Kananmunissa on myös kolesterolia, jota kananpoikasen aivot tarvitsee kehittyäkseen. Se ei kuitenkaan päädy sellaisenaan ihmisen elimistöön, sillä maksa säätelee veren kolesterolipitoisuutta. Jos ruoka sisältää vähän kolesterolia, maksa tuottaa sitä elimistön tarpeiksi. Vastaavasti, jos kolesterolia on paljon, maksa vähentää omaa tuotantoaan.

   Tiedetään, että kananmuna saa elimistön tuottamaan runsaasti hormonia, joka ylläpitää kylläisyyttä, hillitsee ruokahalua ja syömistä.

   Kananmunat ovat hyvällä syyllä todellista superruokaa esimerkiksi sydänterveyttä ajatellen.

   Kananmunat sisältävät runsaasti antioksidantteja, joista voi olla apua monenlaisten sairauksien ehkäisyssä. Tutkijat ovat havainneet, että kaksi kananmunan keltuaista sisältää yhtä paljon antioksidantteja kuin 25 grammaa karpaloita. Tutkijoiden mukaan ihmisiä tulisikin rohkaista syömään enemmän kananmunia, koska ne ovat niin terveellisiä. Suomalaiset syövät keskimäärin vain 3 kananmunaa viikossa, joka on kananmunien terveellisyyttä ajatellen todella vähän.

   Kananmunien suhteen on erityisen tärkeää huomioida laatutekijät etenkin jos kananmunia syö runsaasti. Voi olla mahdollista, että tehotuotettujen munien runsas syöminen ei ole pitkässä juoksussa hyvä juttu terveyttämme ajatellen. Tämä johtuu siitä, että tehotuotetut kananmunat ovat esimerkiksi rasvahappokoostumukseltaan huomattavasti huonompia, kuin luomukananmunat. Lisäksi on hyvä muistaa sekin, että luomukananmunat sisältävät enemmän ravintoaineita kuin tehotuotetut kananmunat.

   Munat kannattaa säilyttää omassa pakkauksessaan.

   Kananmunan terveysvaikutukset saa hyödynnettyä parhaiten jos sen syö mahdollisimman vähän kypsennettynä. Esimerkiksi keltuaisen antioksidanttipitoisuus vähenee puoleen jos sen kypsentää liian kypsäksi.

   Keitto-ohje: keitä 3 minuuttia ja nosta kattila liedeltä. Anna hautua 7 minuuttia. Jäähdytä.

   Kananmunaa ei kannata syödä raakana avidiinin (estää biotiinin eli B7-vitamiinin imeytymistä) ja pienen salmonellariskin takia.

   Yhdysvaltalaisen meta-analyysin mukaan kananmunien syönti ei lisää sepelvaltimotautia eikä aivoverenkierron häiriöitä. Meta-analyysiin oli sisällytetty kahdeksan artikkelia ja yhteensä yli 250 000 osallistujaa.
   (Rong Y ym. BMJ 2013:346:e8539 doi: 10.1136/bmj.e8539)

   ”Voit syödä niin monta kananmunaa kuin haluat. Kananmunat ovat maksan jälkeen ravinteikkain ruoka mitä voit maan päällä nauttia. On valtava häpeä, että lähdimme demonisoimaan näitä ruokavalion kulmakiviä.”
   Tim Noakes (professori)
   http://talkfeed.co.za/eggs-and-cholesterol/

   Tykkää

 5. Jugurtissa (rasvaisessa ja sokerisessakin) on ehkä ilmeisesti suojaavia tekijöitä ja hapanmaitotuotteisssa muutenkin (piimät viilit jne), mutta voista ne on jääneet pois ja se on pahaksi. Voita kannattaa edelleen vältellä.

  http://www.hsph.harvard.edu/magazine-features/is-butter-really-back/
  So, IS Butter Really Back ?
  –Willet: ”Butter is not back. Long term health will be better with olive and other oils (sorry, Julia).”
  –Mozaffarian: ”Definitely not. Although saturated fat content is unhelpful for judging foods, people should prioritize those foods that we know improve health, and butter is not one of them”.

  http://www.pronutritionist.net/hyodyttaako-tyydyttyneen-rasvan-vaihtokauppa/
  Hyödyttääkö tyydyttyneen rasvan vaihtokauppa? Kirjoitettu 03. Huh, 2014
  -Tarkkaa yksityiskohtaista analyysiä by Reijo Laatikainen
  ”Useissa viimeaikaisissa satunnaistetuissa tutkimuksisssa on todettu,
  että juusto, maidon ja jogurtin tyydyttynyt rasva ei nostakaan niin
  paljon LDL-kolesterolia (1,2,3,4,5), kuin vastaava määrä tyydyttynyttä
  rasvaa voista”
  , sanoo Laatikainen

  Tykkää

  1. Viimeaikaiset satunnaistetut tutkimukset ovat seurantatutkimuksia, missä ihmisiä seurataan ja annetaan heidän vapaasti raportoida syömisiään. Jo pelkästään tässä piilee suuri virheen mahdollisuus. On todettu, että ihmiset raportoivat täysin mielivaltaisesti syömisiään, millä ei tarvitse olla mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Muuttujia ja virhelähteitä on paljon. Jo pelkästään tämän takia ei näitä tutkimuksia pitäisi tehdä. Kun seurataan näitä ihmisiä vuosia, niin virhe vain kasvaa. Lopputulos onkin sitten tutkijoiden tulkinnan varassa. Usein vielä poistetaan epäsopivat tapaukset ryhmästä ilman kunnollisia selvityksiä. Siten tutkimuksen tekijöille jää laaja tila manipuloida tulosta haluttuun suuntaan. Metatutkimus on sitten tutkimus, jossa arvioidaan useampaa tämän tyyppistä tutkimusta. Mitä tutkimuksia tähän ryhmään otetaan, riippuu taas tutkijoista ja tässä on taas kyse valinnasta, joka taas tuo sopivan tuloksen. Epämääräisistä tutkimuksista koostuva metatutkimus on yhtä hajanainen rakennelma kuin harakan pesä.

   Tykkää

 6. Voita ei kannata vältellä vaan leipää siinä päällä. Kun Pohjois-Karjalan metsurit söivät toistakymmentä palaa päivässä, he menivät metsään. Kohtuus kaikessa. Kukaan ei syö toistakymmentä palaa pelkkää voita.

  Tykkää

 7. Tolonen toi esille ”2. Iva, nauru, pilkka (uuden käsityksen esittäjiä kohtaan)”

  Mannerheim sanoi Airolle sodan jälkee: linnatuomio on verrattavissa kunniamerkkiin. Höpsis porukka on jakanut tuota kunniaa. (En ole perehtynyt palkinnon saajan toimintaa mitenkään)

  ”Suomen Terveysjärjestö kiittää Skepsistä saamastaan kunnianosoituksesta, joka myönnettiin järjestöllemme mm. sen aktiivisuudesta rokote- ja kilpirauhasasioissa.”

  http://suomenterveysjarjestostj.blogspot.fi/

  Tykkää

 8. Summary:
  People diagnosed with diabetes in midlife are more likely to experience significant memory and cognitive problems during the next 20 years than those with healthy blood sugar levels, new research suggests. The study is believed to be the longest of its kind following a cross-section of adults as they age.
  http://www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141201191253.htm

  ”Diabetes on yleistynyt viime vuosina sellaista vauhtia, että tilastot ja tutkijat uhkaavat pudota vauhdista. Eri lähteitä yhdistelemällä on päädytty arvioon, että lääkärin hoidossa on diabeteksen vuoksi noin 300 000 suomalaista. Kun arvioon lisätään ne, jotka eivät vielä tiedä diabeteksestaan, ylitetään puolen miljoonan raja.”

  Click to access Diabetes_ja_laakari_-lehti_6_2006.pdf

  ”Ihmiskunnassa on menossa vaarallinen biologinen kokeilu, lääkäri varoittaa. Ihmiset syövät ruokaa, jota ei ole tarkoitettu ihmisen ravinnoksi.”
  http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1417503057462.html?pos=ok-ltm-hyva

  ”Harvard nutrition expert Walter Willett compared the marketing of junk food to kids with an earlier era’s child labor practices, saying that young people have been “exploited” by both systems. He said such food marketing is an important factor in America’s obesity epidemic.

  “Children are being exploited, same as sweatshops,” Willett said. “This is a natural consequence of a capitalist food supply.”

  http://news.harvard.edu/gazette/story/2013/09/the-whys-of-rising-obesity/

  Tykkää

  1. http://www.iltalehti.fi/laihdutus/2014121418926336_lh.shtml
   ”Väitös: Lihavuusriski alulle jo lapsuudessa
   Lapsi on vaarassa lihoa, jos pääateriat jätetään väliin ja ruokavalio on epäterveellinen, ilmenee Itä-Suomen yliopistossa tarkastetusta väitöstutkimuksesta. ..
   Terveystieteiden maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti Aino-Maija Eloranta suosittelee, että lasten ruokavaliossa käytetään kasviöljyä ja vältetään kevytmargariineja ja sokeroituja juomia. – Lasten terveyden kannalta olisi parempi valita kevytmargariinien tilalle rasvaisempia margariineja ja kasviöljyjä, sokeroitujen juomien
   tilalle rasvatonta maitoa ja vettä sekä punaisen lihan tilalle kalaruokaa, Eloranta opastaa.”

   Itse väitöskirjasta s 22:
   ”A higher intake of total fat and SFA has been related to a higher concentration of fasting insulin and a higher insulin resistance among children (216,217). Moreover, a higher intake of total fat, SFA and MUFA has been associated with a higher systolic blood pressure among children (216). These findings were partly independent of BMI-SDS (216). In addition, an infancy-onset dietary counceling for a low SFA intake has been shown to result in an improved insulin sensitivity and lower
   concentrations of serum total and LDL cholesterol among Finnish children
   (218,219). It has been suggested that the quality of dietary fat could affect the fatty acid composition in cell membranes, and membranes high in saturated fat could impair insulin sensitivity by reducing insulin receptor binding and glucose transporter translocation (220,221).”

   Suomeksi : Tyydyttyneiden rasvojen(SFA) suuri määrä lapsilla –) korkea insuliiniresistenssi –)”askeleita diabetekseen”.
   Toisaalta neuvot vähentää tyydyttynyttä rasvaa –) johtivat parempaan insuliiniherkkyyteen ja LDL kolesterolin laskuun –) diabetes ja sydänriskit alentui.

   Elorannan tutkimustuloksia Table 13 s.44:
   ==) metaboliset riskit lapsille tuli ei-juures-vihanneksista, kevytmargariineista (<60% rasvaa), sokerijuomista, punaisesta lihasta,
   ==) metabolista riskiä vähensi: kasviöljyt

   Tärkein ja hälyyttävin tulos kuitenkin, että jättämällä pääruoat väliin monet lapset korvasi ne karkeilla jne. lihoivat ynnä muuta pahaa seurausta.

   Tykkää

   1. Kalkkia kananmunan kuorista!

    Kalkkivalmisteista paras on munankuorikalkki. Siinä on mukana rikkiä kuten kananmunassakin.

    Yhdessä keitetyn kananmunan kuoressa on 1760-3600 mg kalsiumia riippuen lähteestä. Käytä smoothiessa (vaatii tehokkaan blenderin) tai jauha kuori morttelissa ja syö sellaisenaan ruuan kera.

    Eläinkokeissa kananmunan kuoren on havaittu imeytyvän yhtä hyvin kuin puhtaan kalsiumkarbonaatin, jota kalkkipillerit yleensä ovat.

    Kalsiumvalmisteissa sisältö ilmoitetaan usein seuraavasti:
    1250-1300 mg kalsiumkarbonaattia eli 500 mg kalsiumia tai
    630 mg kalsiumkarbonaattia eli 250 mg kalsiumia.

    Eli 300 mg kalsiumia olisi silloin 750 mg kalsiumkarbonaattia eli noin 750 mg jauhettua kananmunan kuorta.

    Yhdestä munasta saa siis runsaan viikon annokset. Toisin sanoen riittää jos syö vajaan ”maustemitallisen” (=yksi gramma) päivässä.

    http://personal.inet.fi/koti/remeli/kalsium.htm

    Tykkää

   2. Hyvin tiivistetty, ei kannata kaikkia kuoria heittää roskiin. Varmaankin kannattaa keittää kuoret jottei pieni riski salmonellan suhteen pääse yllätämään.

    Tykkää

 9. Meillä on sellanen onni sattunut, että parin kymmenen km päässä on tila, joka tuottaa oikeita luomumunia. Ihan pikkasen hirvittää se hinta, siis 20 senttiä kappale. Voiko ne olla hyviä, kun noin halpoja. Sanotaanhan, ettei köyhän kannata halpaa ostaa. No otetaankin vain noin 100 kpl / kk, eli kohtuudella vaan.

  Mä olen antanut koirille munakuoria, mutta sain ohjeen, että ne niille kannattaa syöttää raakoina. Imeytyvät kuulemma näin paremmin. Ite näköjään kanssa alan laittamaan tehojuomiin, kun viimein niitä olen oppinut nauttimaan.

  Tykkää

  1. Voidaan sanoa että kuoret on ilmainen kalsium lisä. Muistin sopukoista tuli mieleen että A Vogelkin suositteli kuoria kalsiumin lähteeksi.

   Tykkää

 10. Hyvä Mamma. Riippuu tuo hinta pitkälti siitä kuinka suuri kanala on kyseessä. Luomurehu jos myydään tuhannen kilon , tai suuremmissa erissä on hinta tietenkin huomattavasti pienempi. Me joudumme ostamaan 25kg:n säkeissä hintaan n.1€/kg. eikä luomurehu edes ole kovin hyvä säilyvyydeltään joten suuria määriä tälläisilla pikku(100 kanaa) kanaloilla ei ole mieltä ostaakkaan. Tietysti myös kanojen olosuhteet vaihtelevat kanaloiden koon ja hoidon mukaan. Toivottavasti pääset itse näkemään tuotantotilat.Mutta varmasti maistuvat, nuo terveys-suikulat:)

  Tykkää

  1. Jo vain maistuu, päivittäin. Pieni on tämä kanala. Ihan tarkkaa lukumäärää en tiedä, mutta vuosi sitten ottivat 100 kanaa lisää. Sitä ennen ei munia riittänyt kaikille halukkaille. Tila tuottaa myös lihaa ja viljaa luomuna joten kaipas jotain omastakin takaa rehuksi löytyy.
   Jotenkin alkaa tuntumaan, että tässä olis niiku eliittiryhmää, kun saa maidot alkuperäislehmistä, munat ja lihat luomuna ja ruoat saa valmistaa ihan ite. Pitäis vielä lämmittää puolison kalaharrastus uudelleen, niin sitten sekin puoli olisi kunnossa.

   Tykkää

 11. Vitsit ettet vaan kävis meiltä Mamma munia hakemassa kun tuntuu niin tutulta. Ai niin eihän meillä ole lehmiä eikä muuta kuin öljyhamppu viljelmä(valtava 0.5ha.) Mutta naapurista mekin käydään maidot hakemassa ja se vasta suurta herkkua onkin kananmunien ohella. Lapsetkin lopetti koulussa maidon juonnin kun se kuulema on ihan hirveen makusta(tietysti rasvatonta).Ja himputti kun oliskin joku puhdasvetinen järvi tässä lähellä niin käytäs kyllä kalassakin.

  Tykkää

  1. Keski-Suomessa minä asioin. Täällä ”maalla” on niitä järviä ja puhdasta, että kyllä kelpaa. Asun puolen km päässä rannasta. Onneksi kaikki muut haluavat niihin kasvukeskuksiin ja tungokseen, niin meille piisaa enemmän tilaa ja vähemmän melua ja saastetta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s