USMU-dieetti on ihmedieetti

Turpaduunarin tutkiva tiimi on saanut haltuunsa arkaluonteista aineistoa uudesta USMU-dieetistä, mutta ei ole vielä tehnyt asiasta rikosilmoitusta kuten MTV3 yleensä tekee vakavissa paljastustapauksissa. Turpaduunarille saa siis jatkossakin (sähkö)postittaa salaisia kansioita. Nimimerkin KP takaa ei aina välttämättä paljastukaan Kotteri Perhonen, vaan asialla voisi olla vaikkapa Kaisa Poutanen.

Tällä kertaa ravitsemusasiat lähtivät lapasesta kun päivystävä dosentti Marjukka Kolehmainen vahingossa lähetti Unileverin sisäisen tutkimusraportin American Journal of Clinical Nutrition nimiseen lehteen joka on yhtä puolueeton kuin pohjoismainen vastineensa Food & Nutrition Research. Varsinkin AJCN editori David B. Allison on tunnettu vempula jonka pankkitilille tulee rahaa kaikista mahdollisista ruokateollisuuden suuryrityksistä.

Marjukka Kolehmainen taas on koulutukseltaan laillistettu ravitsemusterroristi, jonka tehtävä on herättää kauhua kaikissa jotka uskaltavat syödä samoin kuin mummo söi aikoinaan. Terrorismin kansainvälisen määritelmän mukaan juuri uhkakuvan epämääräisyys on likkeen käyttövoima. Uhrina on aina tavallinen kansa eivätkä suinkaan vallanpitäjät. Viimeksi Marjukka Kolehmainen äänitorvenaan Helsingin Sanomat varoitti taas kookosrasvan vaarallisuudesta.

Kaikkien kauhuksi ja ihmetykseksi AJCN vieläpä julkaisi Marjukan nimellä kulkevan Lontoon murteella kirjoitetun sepitelmän ihmeellisestä pohjoismaisesta dieetistä iskevällä otsikolla ”Healthy Nordic diet downregulates the expression of genes involved in inflammation in subcutaneous adipose tissue in individuals with features of the metabolic syndrome”. Vain huipputoimittaja voi keksiä jotain noin ytimekästä ja mieliinpainuvaa. Julkistus oli marraskuussa 2014.

Tammikuun numerossa 2015 Vogue-lehti kuitenkin vesitti otsikon muotoon ”Eat like a Viking” eli skruudaa kuin viikinki. Muukin maailman lehdistö lakosi kun Kuopio ja viikingit oli taas päässyt maailmankartalle.

Turpaduunarin haltuunsa saamissa virallisissa papereissa nimen Jussi Pihlajamäki toiselta puolelta löytyy kiinnostava lyhenne US ja toiselta puolelta eli perästä MU. Tästä siis tulee termi USMU-dieetti. Turpaduunarin haastattelemien lähteiden mukaan US ei tulekaan sanoista United States eikä MU ole Manchester United, vaan asialla on mm. karppaavien lasten huostaanotoista kiinnostunutta porukkaa Itä-Suomen yliopistosta. Enempää kiltti turpaduunari ei tällä kertaa paljasta.

Maailmaa mullistavan USMU-dieetin eli viikinki-dieetin äiti ja isä ovatkin siis Kuopion Aivopesulan tunnetuimmat lähettiläät jotka julistavat uutena ideana sitä että syödään kuten isovanhempamme: terveellistä lähiruokaa. Näin siis luulin vielä ennen kuin olin lukenut tämän häkellyttävän artikkelin kokonaisuudessaan.

Idea tästä uusvanhasta dieetistä oli tullut huostaanottajatädille Raision kustantamalla Norjan matkalla, kun päivystävä dosentti oli vahingossa tippunut maakuoppaan, jossa oli vanhan muinoin poltetun viikinki-veneen jäänteet. Veristä otsaansa pyyhkiessään täti huomasi hiiltyneessä kasassa ryppyisen K-Citymarket Kupittaan kassakuitin. Kuitissa oli vieläpä Hannu Aaltosen puhelinnumero. Kuin varmemmaksi vakuudeksi kuitin takana oli viikinkiaiheista todistusaineistoa, eli sanat ”Rakas Lagertha, muista käydä Kupittaalla aina kun Ragnar on matkoilla”. Vaikka kuitti oli repeytynyt niin päivämäärä näytti olevan 01.04.1004. Myöhäisrautakaudella S-ryhmä ja Lidl eivät siis vielä olleet voimissaan.

Tällä autenttisella todistuskappaleella US sai myös Keskon, Fazerin, Raision ja Unileverin tukemaan täysin puolueetonta SYSDIET-tutkimusta, jota tehtiin viidessä eri maassa, mukaan lukien Islannissa. Peräti 309 tutkimusuhria seulottiin kasaan, joista tiukan seulan läpäisi peräti 56 koekaniinia. Tutkimusotannan edustavuuden vuoksi pois karsittiin lopulta kaikki tanskalaiset, norjalaiset ja islantilaiset. Valtioiden otanta oli siksi viimeisimmässä muodossaan Kuopio, Oulu ja Lund.

USMU-dieetti on koostumukseltaan mullistava. Kun US pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa kehottaa hiilihydraattien osuudeksi energiasta laveasti 45-60 prosenttia, niin USMU-dieetin hiilariosuus oli 46,1 prossenttia eli lähestulkoon vähähiilarinen. Toki vastapainoksi sokeria oli paljon ja monityydyttymättömiä rasvahappoja sitäkin enemmän. Yhteensä rasvaenergiaa oli mukavat 32 prosenttia kokonaisenergiasta, joten ihan FitFarm-linjalla ei menty. Taas kerran muistutan että kyseessä on sama US joka Iisalmen Sanomissa aikoinaan sanoi että karppaajien lapsia otetaan huostaan.

USMU-dieetin tulokset olivat suorastaan ällistyttävät. USMU-dieettiä syövillä geenit eivät toimineet lainkaan, kun taas voita syöneessä vertailuryhmässä verenpaine laski likimain 10 millimetriä. Esimerkiksi verenpainelääkkeitä käyttäviä oli voin syöjissä vain murto-osa siitä mitä rypsiöljyn ja kasvismargariinin käyttäjissä. Laihtuneet hylkiö-yksilöt muuten jätettiin otannasta armotta pois ja voi-ryhmässä hylättyjä oli paljon. Siksi USMU-dieetti eli Nordic diet julistettiin ylivoimaisen terveelliseksi, tai ainakin työllistäväksi.

Lopuksi turpaduunari vielä kirjaa valittuja otteita tästä pohjoismaista perinteikästä lähiruokaa suosivasta K-Citymarket Kupittaan viikinki-aikaisesta ostoslistasta vuodelta 1004 (siis vaaleaa lihaa ja paljon pähkinöitä ja hedelmiä):

Arimex Saksanpähkinät
CocoVi Gojimarjat kuivatut
Chiquita Banaanit
Keiju Sydänmerkki Rypsiöljy
Pirkka Hunajamarinoitu Broilerin paistisuikale
Pirkka Rasvaton Maito
Raisio Benecol Margariini
Pirkka Herne-Maissi-Paprika pakaste
Fazer Oululainen Reissumies ruisleipä
Valio Polar 15 % kevytjuusto
Pirkka Appelsiinimehu
Uncle Ben’s Jasmiiniriisi
Pak Choi Pinaattikiinankaali

usmu

Pitkämuistinen turpaduunari muistelee, että oikeat viikingit olisivat syöneet meritaimenta, lammasta, porkkanoita, lanttua, voita ja sekaleipää, mutta Kuopion virallisen tieteen kanssa ei voi valtalehdissä toki kiistellä. USMU-dieetti on uusi ihmedieetti.

19 kommenttia artikkeliin ”USMU-dieetti on ihmedieetti

 1. Kuittien lisäksi olisi kiva saada Anonymous (tai joku muu taho) heräämään ja luvattomasti käyttöönottamaan THL:n ja Itä-Suomen Yliopiston sähköpostit ja muut kivat tietokannat. Olisi kiva lukea, mitä minnekin on viestitetty ja mitä sovittu. Tai keskusteltu jossain laivan kabinetissa.

  USMU-dieetti on oltava ihmedieetti, sillä onhan taruolentojakin olemassa. Eräs ihmeellisin taruolento on ravitsemussuositusten taustalta löytyvä likiarvoistettu ja keskiarvoistettu ihminen. Toivottavasti dieetin taustapirut, US ja MU sekä heidän sukunsa saavat ansionsa mukaan nahkurin orsilla ollessaan (lainaten PL:ää).

  Viikingit joivat oluensa vihollisen pääkallosta. PP ei hyväksyisi oluen juontia. US ja MU juovat kurrinsa pikkurilli pystyssä bisphenolilla kyllästetystä muovimukista. Kumpi mahtaa olla järkevämpi, olutta särpivä viikinki vai hormonihäiritsijällä höystettyä kurria pikkurilli pystyssä juova, homomaisesti lespaava Itä-Suomen Yliopiston ravitsemustieteilijä?

  Tykkää

 2. Nyt kun Kuopiossa on tutkittu kaikki ruisleivän ja rypsiöljyn terveysvaikutukset, voitaisiin tutkia leivättömän voi/oliiviöljypohjaisen dieetin sairausvaikutukset?

  USMU-dieetti vastaan epäterveellinen VHH…

  Tykkää

 3. ” Karjalainen julkaisi Matti Uusituvan haastattelun diabeteksesta. Jutussa on totta se, että talouden huomioiden diabetes tulee upottamaan tämän maan lopullisesti suohon, ellei jotain radikaalia tehdä, muu on sitten Uusituvan höpinää. Hän pitää lihavuutta diabeteksen syynä, ja syy lihavuuteen Uusituvan mukaan on liikkumattomuus. Perinpohjaista skeidanpuhumista. Uusitupa ei tunne edes fysiologian alkeita. Olen tavannut paljon laihoja urheilevia keski-ikäisiä, joilla on diabetes. Tauti on saavuttanut remission vain muuttamalla ruokavaliota. Liikunnan lisääminen ei aiheuta kuin stressiä ja se taas pahentaa sairautta. Diabetes on aineenvaihduntasairaus, josta on seurauksena monia erilaisia oireita. Ylipaino on yksi niistä, mutta ylipainoa ei esiinny kaikilla. Se on kuin päänsärky flunssassa, jota ei esiinny kaikilla, joilla on flunssa. Professorin tiedot ovat niin alkeellisella tasolla, ettei hän erota syytä seurauksista. Ja hän on opettanut nuoria vuosia! Toinen hänen uransa kohokohtia oli toimia sokeritehdas Daniscon palveluksessa. Mies jäi eläkkeelle tässä taannoin ja jostain syystä hänet palkittiin elämäntyöstä maksajina Pohjola ja Suomi-yhtiöt. Voi vain ihmetellä, miksi, sillä Uusituvan neuvojen takia eläkeyhtiöitä odottaa konkurssi. Uusitupa sallii sokerin diabeetikoille. Hänen käsityksensä ravinnosta tähtää pysyvään lääkkeiden käyttöön, ei remissioon.”

  http://www.anttiheikkila.com/blogi/remissio/

  Tykkää

   1. Oikein naseva kommentti.

    Näistä älyttömyyksistä pitäisi puhua enemmän ja äänekkäämmin. Olen oman osuuteni yrittänyt tehdä. Ei ole kovin hääviä toimintaa. Hulluksi, kiusankappaleeksi, lääkärinvihaajaksi ja epäluotettavaksi leimataan tällainen kiltti ihminen. Työt kärsivät. Taidan rauhoittua loppuvuodeksi. Tai sitten ei…

    Tykkää

 4. Punatukkainen Marjukka Kolehmainen on SYSDIET-tutkimuksen suhteen syvemmällä tieteen etiikan suossa kuin turpaduunari kiltisti vihjaa.

  Koska Marjukan tutkimuksesta ei löydy tietoa toteuttamisajankohdasta, niin toimittajien hälytyskellojen pitäisi alkaa soida. Tutkimus on rekisteröity jo lokakuussa 2009, joten todennäköisesti aineisto on sama jota Matti Uusitupa ja kumppanit käytti tutkimuksessa ”Effects of an isocaloric healthy Nordic diet on insulin sensitivity, lipid profile and inflammation markers in metabolic syndrome”.

  Marjukka Kolehmainen ilmoitti rekisteröinnissä tutkivansa glukoosiin liittyviä muutoksia ruokavalion suhteen, joten otsikon vaihto kertoo siitä että tulokset olivat vääriä suhteessa odotuksiin.

  Raju aineiston karsinta eli osa-analyysi viittaa myös siihen että osa ryhmistä sai ”vääriä” tuloksia, koska kokonaisia maita karsittiin pois ja varsinkin voi-ryhmän eliminointi-määrät olivat uskomattomat perusteina painon muutos ja statiinien käyttö. Jostain syystä näyte-virheitä taas oli yli kymmenkertainen määrä margariini-ryhmässä eli Nordic Diet syöjissä. Toisaalta ilman näyte-virheitä kontrolliryhmä olisi ollut väärän kokoinen.

  Kaiken kaikkiaan paperi sisältää kaikki tutkimusetiikan virheet jotka Ben Goldacre listaa kirjassaan ”Bad Science”.

  Miksi taas tulokset julkaistiin hämäävässä muodossa 5 vuotta jälkikäteen Yhdysvalloissa, kertoo lähinnä margariinin myynnin romahduksesta jota Unilever yrittää hilllitä Allison ja AJCN apunaan. Toimittajien ammattitaito yleensä alittaa jopa tutkijoiden kemian taidot. Ursula Schwab ja Matti Uusitupa sekä Lieselotte Cloetens pitäisi kyllä saada vastuuseen ravitsemusneuvoistaan.

  Opit joita Philip Randle ajoi Englannissa ovat uponneet liian syvälle tajuntaan jotta esimerkiksi Labros Sidossis ja Robert Wolfe voisivat tulla kuuluisiksi. Ravitsemusalan kähminnöistä pitäisi tehdä kunnon YLE MOT-dokumentti. Oman dokumentin saisi myös dokumentin sabotointi-yrityksistä.

  Tykkää

  1. Samanlaisia havaintoja on tehty turpaduunarin porukoissa. On sääli kun suomalainen ravitsemustutkimus on näin ala-arvoista. Ja tästä surkeasta räpiköinnistä saa vielä kunniamainintoja ja prenikoita. Surkeaa Matti! Huvittavaa Marjukka! Säälittävää Ursula!

   Tykkää

 5. Kirjoitit joulukuussa ao. kirjoitukseen takinkääntäjä Arne Astrupista:

  http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2014/12/05/pohjois-karjala-projekti-ja-itsenainen-suomi/

  Kirjoitus julkaistiin samaisessa AJCN:ssä, jota sinä nyt kritisoit. Silloin sinua ei kuitenkaan tuntunut haittaavan lehden taso. Siri-Tarinon meta-analyysi tyydyttyneestä rasvasta julkaistiin myös AJCN:ssä (kts. alla).

  http://ajcn.nutrition.org/content/91/3/535

  Ilmeisesti kyseessä on hyvä tieteellinen lehti vain silloin, kun se sopii sinulle itsellesi?

  Tykkää

 6. Olli, älä viitsi saivarrella itsestään selvistä asioista: Lehden taso voi olla vaikka kuinka hyvä, yksittyisen kirjoituksen kohdalla tietenkin taso määräytyy sen mukaan kuka sen yksittäisen kirjoituksen on tehnyt. Ei kai koko lehteä voi tuomita jonkin yksittäisen kirjoituksen takia? Tietty AJCN editori David B. Allison on rasite tuolle lehdelle, mutta ei onneksi kirjoita joka numerossa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s