Kärpäsenä katossa

Surrr… surr…. kärpänen lentää keskitalven auringon valonsäteitä kohti. Istahtaa Ursula-tädin työhuoneen pöytälampulle. Tädin henki haisee. Ettei vaan olisi ketoosissa? Kokeilee ketoosidieettiä vatsamakkaroiden poistoon?

kärpänen

Surrr… surrr… kärpänen löytää työhuoneen katosta sopivan lepopaikan. Sisään juosta jolkuttelee reipas Matti-setä. Sanoo Ursulalle moi ja ryhtyvät nämä kansakunnan kaksi kynttilää pohtimaan diabeetikon terveyttä.

”Mikä täällä haisee?” Matti ihmettelee.

”Ärrinmurrin möö Matti-pupuseni. En ehtinyt pestä hampaitani aamulla. Oli taas niin penteleen kiire. Väänsin yömyöhään tekstiä täysjyvästä Hyvä Sairaus -lehteen…”

”Muistitko kiusata taas niitä karppaajia?”

”Tottakai! Köniin vaan niille ketoosipelleilijöille!”

Surrr… surrr… kärpänen vaihtoi paikkaa katossa. Oli niin paksuna ilma kaikenlaisista sadatuksista. Istahti sitten Duodecimin uusimman Diabetes-kirjan päälle. Siemaisi suuhunsa hillomunkin jämät ja jäi kuuntelemaan järjen jättiläisten keskustelua.

”Matti, tulikohan liioiteltua kun taas viimeksi kirjoitin, että ruokavaliota on vaikea saada täysipainoiseksi ilman täysjyväviljaa?”

”Liioitteletpa hyvinkin, Ursulaiseni, mutta anna mennä vaan. Tulee se päivä jolloin valheemme paljastuvat, mutta kuka niitä sitten enää vuosien päästä muistelee. Nostetaan pian hyvin ansaittua eläkettä. Muutetaan Kreikan lämpöön ja eletään mukavasti. Kiusataan nyt vielä hetken aikaa noita Heikkilän opetuslapsia.”

Surrr… surrr… kärpänen noukki suuhunsa sokerimuruja Ursula-tädin jättämältä aamiaislautaselta. On tosi rasittavaa, että nämä ihmiset lokeroivat toisia ihmisiä ja sitten toimivat sen perusteella ihan oman harkintansa mukaisesti. Surrr… surrr… sentään. Totuus voi olla ihan toinen. Ehkä ei kannattaisi noita Heikkilän opetuslapsia ollenkaan kiusata. Mitä jos he ovat olleet oikeassa kaikki nämä vuodet?

”On hyvä huomioida, että pitempiaikaisissa tutkimuksissa vähähiilihydraattisen ruokavalion laihduttava teho ei ole eronnut muista laihdutusdieeteistä. Sitä ei kuitenkaan suositella pitempiaikaiseksi ruokavalioksi, sillä sen turvallisuutta ei ole voitu osoittaa.” Matti-setä luki Ursulan kirjoittamaa tekstiä. ”Olet taas valinnut oivalliset sanakäänteet!” Matti huomautti.

”Joo, pikkuisen pitää tuota ammatillisuutta pistää jakoon noihin sairauslehtiin. Terveystoimittajat on koulutettu kilteiksi sopuleiksi. Kopioivat sanasta sanaan mitä niille latelee. Hiukan pelottaa se aika, jolloin vähähiilihydraattisen ruokavalion edut ja varsinkin turvallisuus paljastuu. Jo nyt on aika monen vuoden seurannoista tieteellisiä tutkimuksia jaossa ja pelottavan hyviltä vaikuttavat tulokset.”

”Ursulaiseni, älä pelkää. Me pystymme vielä monta vuotta sumuttamaan Suomen kansaa. Ne on nuo ruotsalaiset hurahtaneet tuohon LCFFHNF:ään taikka mikä se nyt oli. Me emme ole ruotsalaisia, venäläisiksi emme halua, olkaamme suomalaisia erehtymättömiä pikkuisen vain omaa etuamme tavoittelevia tiedemiehiä…”

”Ja tiedenaisia, hmmppf.” Ursula-täti huomautti.

”Pekka-veijari on pyrkimässä eduskuntaan. Aika hienoa olisi jos sosiaali- ja terveysministeriö saisi hänenlaisensa energiapakkauksen mukaan sinne johtoon, ehkä jopa ministeriainesta olisi siinä tyrkyllä.” Matti veisteli.

”Hienoahan se olisi. Saataisiin rakennettua maailman hienoin hyvä-veli-ja-hyvä-sisko-verkosto. Ihan niin kuin ennen vanhaan, silloin kun minut puhuttiin läpi sinne Pohjoismaiseen ravitsemussuosituksia laativaan ryhmään.”

”Niinpä, oli siinä melkoista vääntöä, mutta niin sinä vaan sinne komeaan seuraan pääsit rima värähdellen. Vähän nolottaa Mikael-sedän puolesta, mutta onneksi meillä on hyvät palkat. Kehtaa sontaa syöttää suustaan kun saa kunnon korvauksen vaivannäöstään. Eiks’ se niin mene kepulaisittain?” Matti-setä nauraa rehotti.

Surrr… surrrr. kärpänen seurasi kansakunnan nerojen keskustelua tuhannet silmänsä hämmästyksestä apposen auki. Katsoi miten Matti-setä pisti Daniscon pipon päähänsä ja lähti juosta jolkutellen Ursula-tädin työhuoneen ovea kohti. Ovi avautui, näkyi käden heilahdus ja keskisormen vilautusta oli vielä rohkaisuna havaittavissa. Jauhot niiden penteleen karppaajien suihin, oli luettavissa huulilta. Ursula jäi miettimään seuraavaa sepustustaan Hyvä Sairaus -lehteen. Olisi näköjään vastattava lukijakysymykseen: ”Voiko vähähiilihydraattisella ruokavaliolla laihduttaa turvallisesti?”

Lukijalle huomautettakoon: tämä terveyssatiiri on fiktiota alusta loppuun asti.

25 kommenttia artikkeliin ”Kärpäsenä katossa

 1. Miksi kärpänen (brachycera) sitten oli kiinnostunut Ursulan ja Matin puheista?

  Molemmat ovat selkeästi herbivoreja (kasvissyöjä). Kun Matti (hede) ja Ursula (emi) ovat sängyssä, asentomielessä Ursula on hypokotyyli ja Matti epikotyyli (hypo = alla, epi = päällä)… siis heidän kuvitellen olevansa ruiksen (secale cereale) täysjyväinen siemen.

  Mitä ilmeisimmin Ursulan ja Matin tuottamat tuoksut (feromonit) muistuttavat perskärpäselle (calliphoridae) ominaista raadon tuoksua, joka veti alun perin perskärpäsen Ursulan ja Matin juttuja kuuntelemaan (kattoon, ei sinne minne olis pitänyt mennä).

  Sivuhuomautus: Matilla on aika usein puutetta auksiinista, kasvihormonista, joka saa Matin mikropylen (siitereiän) suoristumaan. Vaikka Matilla onkin kova imbititio eräiden Pekka Puskan pahoiksi määrittelemien nesteiden suhteen (alkomaholien), niin sitä hän ei silti voi auksiinin puutteen syyksi kuvitella.

  Ihmisten lisääntymistä miettiessään Matti ja Ursula pohtivat, miten saataisiin ihmiset tottelevaisemmiksi ja estettäisiin uusien karppaajien syntyminen (muuthan ovat huostaanotettuja). Pohtiessaan ongelmaa Matti ehdottaa Ursulalle pientä geneettisten säätelytekijöiden muokkausta hyvin fyrkkaa tuovaan täysjyväruikseen: ammutaan ruiksen dna:han transgeenejä toksoplasmasta, joka kivasti yhdistyy ihmisen aivorakenteisiin saaden ihmiset tottelevaiseksi! Ihan totta! Toksoplasma saa ihmiset (ja eläimet) tekemään hulluja juttuja: mikä sen parempi, kuin ruisleipä, joka tekee ihmiset kuuliaiseksi professoreille, etenkin keskustaa lähellä oleviin professoreihin?

  Tykkää

 2. Meinas mennä pissit housuun,kun luin ylläolevan jutun ”kansakunnan neroista”?

  Ei kyllä takuulla tuulipukukansa usko, että totuus on karmeempi kuin huhupuheet?

  Tykkää

 3. ”Glycemic load and coronary heart disease in a Mediterranean population: The EPIC Greek cohort study.

  CONCLUSION:
  High dietary GL increases the risk of CHD. Compared to a high GL diet with suboptimal adherence to the traditional Mediterranean pattern, a low/moderate GL diet that also conforms to the traditional MD principles could lead to a 40% reduced risk for CHD, and over 50% reduced risk for death from CHD.”

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25638596?dopt=Abstract

  Tykkää

  1. Se Välimeren ruokavalio on ns. satuolento. Mikä se pizza ja spagetti tai kaikki se vehnäleipä ym. mitä syödään välimeren maissa?

   Tykkää

 4. Markku kirjoitti:

  Se Välimeren ruokavalio on ns. satuolento. Mikä se pizza ja spagetti tai kaikki se vehnäleipä ym. mitä syödään välimeren maissa?
  …………………………………………………………………………………….
  Satuolento kyllä vaan!

  Mutta Markku nyt ei ymmärrä, että Välimeren ruokavalio ei tarkoita pizzaa, spagettia ja vehnäleipää vaan dieettiä,joka löytyi Kreetan saarelta vuonna 1948. Aatella, että siitä on kerrottu satuja jo 66 vuotta.

  Ja nyt nämä ”kansakunnan nerot”, Ursula-täti ja Matti-setä Danisco pipo päässään, kertovat satuja Itämeren ruokavaliosta, vaikka onkin kysymys vain fiktiosta…

  Tykkää

 5. Suomessa on jo maailman hienoin hyvä-veli-ja-sisko -verkosto. Sopivan henkilön valinta ministeriksi suojaisi tätä verkostoa vielä yhden vaalikauden ajan tai ainakin hallituksen kaatumiseen asti. Jälkimmäistä pidän todennäköisenä, koska ravitsemuksen ja lääkebisneksen valheeseen perustuva kupla on jo puhkeamaisillaan – kiitos netin ja somen.

  Puskan pyrkiminen puolustamaan verkostoaan eduskuntavaalien avulla on ilmiselvä paniikkireaktio. Kepu on melkoisen varma hallituspuolue, jopa pääministeripuolue ja se ei voi olla käyttämättä Puskaa rahoittajiensa tavoitteiden suojaamiseen. Puska ministeriksi ja perästä kuuluu! Kieltäisikö hän karppauksen lailla ensi töikseen?

  Blogisti voisi tehdä Puskan kansanedustajaehdokkuudesta ja varmasta valinnasta oman jutun.

  ”Pekka-veijari on pyrkimässä eduskuntaan. Aika hienoa olisi jos sosiaali- ja terveysministeriö saisi hänenlaisensa energiapakkauksen mukaan sinne johtoon, ehkä jopa ministeriainesta olisi siinä tyrkyllä.” Matti veisteli.

  ”Hienoahan se olisi. Saataisiin rakennettua maailman hienoin hyvä-veli-ja-hyvä-sisko-verkosto. Ihan niin kuin ennen vanhaan, silloin kun minut puhuttiin läpi sinne Pohjoismaiseen ravitsemussuosituksia laativaan ryhmään.”

  Tykkää

 6. Sen enempää ottamatta kantaa C.S:n fiktioon, niin vakiokommentoija ”Tuomari” keikaillessaan sivistyssanoilla, voisi opetella suomen kieltä, erityisesti taivutusmuotoja. Ihan alkuun vaikka sen miten ”ruis” taipuu. Ruis-rukiin, ei ruiksen.

  Tykkää

  1. Tyypillisesti ihmiset, jotka puuttuvat kielioppiin, ovat niitä, jotka osaavat lukea, mutta eivät ymmärrä lukemaansa 🙂

   Tiedoksi: en keikallut sivistyssanoilla, vaan siirsin Ursulan ja Matin kasvifysiologiseen konseptiin. Tiedän, että se ei aukea kuin niille, jotka ovat lukeneet sivuaineena Biologiaa.

   Christerille vaikeampi kysymys (on alaasi): jotkin kasvit erittävät kanavaniinia pitääkseen herbivorit loitolla. Kavananiini matkii arginiinä, yhtä 20:stä tärkeimmästä aminohaposta. Mikäli herbivori syö kanavaniinia, yhtyy se arginiinin tilalle ja tappaa käytännössä herbivorin. Voiko mielestäsi tällaisia mekanismeja kehittyä rukiille tai joillekin muille ihmisen syömille kasveille ilman, että niitä havaittiaisiin?

   Esimerkiksi Bt-toksiinin ampuminen dna-rakenteisiin (GM-maississa) tuottaa sellaisia toksiineita, jotka tappavat herbivoreja siksi, että toksiini aktivoituu herbivorin alkalisessa vatsahapossa, mutta tuhoutuu ihmisen korkeassa hapossa vatsalaukussa (tai pitäisi tuhoutua, en tiedä mitä sitten jos syödään happosalpaajia tai on alihappoinen vatsa).

   Mikä on sinun best educated guess tässä tapauksessa?

   Tykkää

   1. Mainio kysymys. Vastaus: en tiedä.

    Kanavaniinista (amino-oksibutaanihappo) olen toki kuullut. Taitaa olla yhteyksiä immunologiaan (lupus!). Koska vehnästä on raportoitu immunologisia reaktioita (en ajatellut tässä pelkästään keliakiaa), voisi ajatella, että vehnässä (pitkälle jalostettu) olisi tällaista ikävänsorttista riesaa tarjolla myös ihmiselle. Mahdollisesti myös rukiiseen voisi kehittyä jalostuksen myötä tällaisia kanavaniinin tapaisia myrkyllisiä aminohappoja. Mutta, en siis tiedä.

    Kiinnostuin, otan selvää.

    Tykkää

 7. Hienoa, että JiiÄi on kiinnostunut rukiista! Ehkä Tuomari viittaa ruikkuun?

  Syö ruista ja saat ruikun! Monelle ruisleipä saa vatsan sekaisin eli tulee ruikku.

  Olisi suositeltavaa, että tutkijat alkaisivat todenteolla tutkimaan mitä ruikku sisältää. Olisiko niin, että ruikunlähde ei olekkaan terveellistä?

  Se jo tiedetäänkin, että ruikkuleipä nostaa verensokeria saman verran kuin valkoinen leipä olipa siinä mustikkaa tai ei…

  Tykkää

 8. Walma kirjoitti: ”Se jo tiedetäänkin, että ruikkuleipä nostaa verensokeria saman verran kuin valkoinen leipä olipa siinä mustikkaa tai ei…”

  Tiedetäänkö vai ollaanko tietävinämme?

  ”Study suggests health benefits in blueberries

  In all, after 90 days, the rats that received the blueberry-enriched powder, measured as 2 percent of their diet, had less abdominal fat, lower triglycerides, lower cholesterol, and improved fasting glucose and insulin sensitivity, which are measures of how well the body processes glucose for energy.”

  http://www.ur.umich.edu/0809/Apr27_09/13.php

  Tykkää

 9. Walma, toki saat tehda juuri kuten haluat mutta ymmärtänet missä oli kritiikkini pointti ? (jos ymmärsit niin ei tarvitse enään erikseen vastata)

  Tykkää

 10. Vielä tuosta mustikasta; siinä olisi ehkä suomessa ”businesspotentiaalia , mitä pohjoisemmaksi mennään sitä enemmän suhteessa mustikoissa ”yty-aineita” puhutaan jopa 10x määristä ”etelän mustikoihin”.

  Prosessointi jauheeksi ja maailmalle myyntiin, ei tarvitse vettä kuljetella.

  Tykkää

   1. Ylihinnoiteltuja, estää voluumimyynnit. Aasia voisi olla hyvä vientimarkkina, siellä mustikka on ”superfoodin” maineessa, eksoottinen.

    Tykkää

 11. ”Älykkyystason kasvu tyssäsi monissa länsimaissa – Suomalaiset tyhmentyneet vuodesta 1997 lähtien
  Ihmisten keskimääräinen älykkyysosamäärä on kääntynyt monissa länsimaissa loivaan laskuun vuosikymmenien nousun jälkeen. Tutkijat eivät ole toistaiseksi pystyneet todentamaan ilmiön syytä, mutta vastaus saattaa piillä ihmisten terveydentilassa.”

  http://yle.fi/uutiset/alykkyystason_kasvu_tyssasi_monissa_lansimaissa__suomalaiset_tyhmentyneet_vuodesta_1997_lahtien/7790833

  Tykkää

 12. Eikös mustikka säily talven yli pakastettuna menettämättä isommalti ravinteita.
  Miksi ei itse kukin ihminen.joka pystyy liikkumaan, poimi niitä ja tietysti kaikkia metsämarjoja.
  Taidetaan olla niin laiskoja?
  Mulla menee päivässä n 300g pakastemustikkaa ja pitää D2 loitolla.

  Tykkää

 13. Jussipussi kirjoitti:

  Tiedetäänkö vai ollaanko tietävinämme?
  …………………………………………………………………………………..

  1. Kuopion ravitsemuslaitoksella on tutkittu ahkerasti mustikan terveysvaikutuksia mm. Urusula-tädin toimesta, kuten tiedät. Mutta miksi ihmeessä tutkimuksiin pitää sotkea leipä?

  2. Samoin siellä on tutkittu ruisleipää vs vaalea leipä, mutta miksi ihmeessä ei ole tutkittu ruisleipää vs leivätön ruokavalio?

  Ollaanko me amatöörit(utkijat) ihan tärähtäneitä, kun haluaisimme vastauksen näihin kysymyksiin?

  Tykkää

 14. Briteissä tutkittu.

  Olisko suomessakin syytä tutkia ?

  ”BMJ investigation reveals network of links between public health scientists and sugar industry

  Public health scientists and a government committee working on nutritional advice receive funding from the very companies whose products are widely held to be responsible for the obesity crisis, an investigation by The BMJ reveals today.
  Findings from the special report raise important questions about the potential for bias and conflict of interest among public health experts as the UK faces a growing obesity epidemic.”
  http://medicalxpress.com/news/2015-02-bmj-reveals-network-links-health.html

  Tykkää

 15. Ravintosuositukset, rasvakammo ja statiinilääkitykset: totaalisen väärin!

  Niinpä amerikkalaiset harkitsevat ravintosuositusten totaalimuutosta

  Kansakunnan huippuasiantuntijapaneeli on päättänyt poistaa varoituksensa kolesterolipitoisten ruokien nauttimisesta. Tämä liike voi nollata lähes 40 vuoden varoitukset kolesterolista.

  Vaikka amerikkalaiset ovatkin tottuneita ristiriitaisiin ravitsemusohjeisiin, kolesterolia koskeva muutos on peräisin vaikutusvaltaisesta ravintosuosituksia laativasta valiokunnasta. Tämä ryhmä laatii ravitsemussuositusten tieteelliset perusteet. Ravitsemussuosituksilla on laajat vaikutukset amerikkalaisten ruokavalioon, koska se määrittää kouluruokailun sisällön, valmistajien markkinoinnin ja erilaiset ravitsemusneuvot.

  Seuraavan ravitsemussuositusten version odotetaan käsittelevän useita muita ristiriitaisuuksia, mm. suolaa, punaista lihaa, sokeria, tyydyttyneitä rasvoja ja omega-kolmosia, joista viimeksimainitut ovat nyt ruokateollisuuden lempilapsi.

  Nyt muuttuu suhtautuminen kolesteroliin.
  http://openheart.bmj.com/content/2/1/e000196.full

  Mitenkäs Fogeli,Ursula-täti ja Matti-setä suu nyt pannaan?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s