Kärpänen ihmettelee kilpirauhaskiistaa

Surrr… surrrr… rrrr… Edellisestä kirjoituksestani tutuksi tullut kärpänen herää erään kilpirauhaspotilaan kotona. Ursula-täti oli hätistänyt kärpäsparan ulos ikkunasta ja kylmänkangistamin siivin tämä yleistä menoa ihmettelevä luontokappale löysi 666 metrin päästä eräästä kerrostalosta ihanan sekavan huushollin. Aikansa herkuteltuaan toissapäiväisillä chili con carne -jämillä, kärpänen löysi tiskialtaan reunalla tasapainoilevista tiskaamattomista astiaröykkiöistä mukavan lepo- ja tarkkailupaikan.

kärpänenOvi kävi ja sisään astui kaksi naista. Toisella suu mutrussa, toisella vielä enemmän. Se, jolla oli suu eniten mutrussa, oli ilmeisesti huoneiston haltija, sillä syvästi huokaillen hän silmäili tiskiallasta, sanoen: ”Älä sitten katso niin tarkkaan ympärillesi. En kerta kaikkiaan ole jaksanut täyttää tiskikonetta. Saamattomuuden pohjattomaan suohon olen juuttunut nyt kun minulta vietiin oikea kilpparihoito ja jätettiin minulle vain se Thyroxin!”

”Näkisit minun huushollini! Siellä vasta sekaista on…”, toinen pelkälle Thyroxinille jätetty mutrusuu vastasi.

Tähän se vielä mutrusuisempi tokaisi: ”Meillä kilpirauhaspotilailla on hemmetin isoja ongelmia juuri täällä Suomessa. Helpompaa on niillä potilailla, joilla tavanomaisimmin kilpirauhasen vajaatoimintaan määrätty lääke Thyroxin toimii ja on saatu oikealle annostukselle ja niillä, joilla kilpirauhassairaus ylipäätään on diagnosoitu. Vaikeinta on niillä, jotka ovat menettäneet lääkärinsä toisten lääkärien, lähinnä endokrinologien masinoiman noitavainon seurauksena, jota Valvira on lähtenyt toteuttamaan.”

”Näin on näreet. Katso nyt tilannetta tuolla vertaistuessa! Siellä näkyy meidän toivottomuus, viha, paniikki ja turhautuminen. Joudumme hankkimaan lääkkeemme ulkomailta ja neuvomaan toisiamme niiden käytössä kun lääkärit eivät tätä uskalla enää tehdä. Lääkärit ovat sitten säälittäviä pirulaisia! Oikeita sadisteja!”

”Potilaat, jotka ovat saaneet apua jostakin muusta lääkityksestä kuin Thyroxinista ovat tässä maassa eriarvoisessa asemassa niihin potilaisiin nähden jotka pärjäävät Thyroxinilla ja meitä muita lääkityksiä käyttäviä on tuhansia ja tulevaisuudessa varmaan enemmänkin, koska niin monet jäävät oireisiksi Thyroxin-hoidolla.”

Kärpänen havaitsi sen kaikkein mutrusuisimman neitosen keränneen kiukkua oikein urakalla. Hyvä Sairaus -lehti lensi kaaressa tiskiallasta kohti.

”Kärpäsetkin jo liikkeellä näköjään. Hus, mene siitä lUSMUilemasta senkin karvajalka!”

Se mutrusuinen sanoi: ”Jos käytät Thyroxinia, katsopa huviksesi listaa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista ja mieti onko sinulla niitä vielä jäljellä. Kuvittele itsesi tilanteeseen, että olet vihdoin saanut apua musertaviin terveysongelmiisi lääkkeestä, joita hyvin harva lääkäri Suomessa osaa potilailleen määrätä. Tunnet, että tuo lääkitys, joka on elimistösi normaalia hormonia, ei mitään myrkkyä, on sinulle nyt yhtä tärkeää kuin vesi ja happi. Sitten lääkärisi kollegat alkavat kateuksissaan tehtailemaan lääkäristäsi valituksia Valviraan, joka jostain tuntemattomasta syystä lähtee tähän typerään pelleilyyn mukaan ja rajoittaa lääkärisi ammatinharjoitusoikeutta niin ettei hän voi enää uusia reseptiäsi eikä hoitaa sinua.”

”Älä muuta viserrä! Yrität epätoivoissasi löytää uuden lääkärin. Ei onnistu, sillä niille jotka vielä määräävät muuta lääkitystä kuin Thyroxinia, on listat täynnä potilaita eivätkä he voi ottaa uusia vastaan tai lääkäri, jolle saisit ajan ei enää uskalla Valviran pelossa määrätä lääkettä, jota kipeästi tarvitset. Hienosti on viranomaiset onnistuneet sabotoimaan hoitosi! Varaat matkan Kreikkaan, menet siellä lääkäriin saadaksesi reseptin ja tuot mukanasi vuoden tarpeen lääkettäsi. Nyt sinun tarvitsee osata itse tästälähin annostella lääkkeesi, koska sinulla ei ole lääkärikontaktia kotimaassasi. Ulkomaille et matkusta, jos tilillä ei ole riittävästi rahaa ja sitten oletkin jo todellisessa lirissä.”

”Tätä se on Suomi täynnä nykyään. Älyttömyyksiä! Muutama kansanedustaja on ollut kiinnostunut kilpirauhaspotilaiden ahdingosta, mutta onko heillä mahdollisuus puuttua asiaan, on toinen juttu, sillä näyttää pahasti siltä että Valvira on Suomessa täysin valvomaton laitos, jonka toimia ei kukaan pysty pysäyttämään. Koko maasta ei näytä löytyvän yhtään tahoa, joka ottaisi vastuun siitä että satoja kansalaisia on jätetty pulaan ja täysin heitteille. Myös asiassa vastuulliset ministerit Räty ja Huovinen ovat täysin pesseet kätensä asiasta. Tilanne on kuin suoraan Ison Kirjan esimerkistä: Pyydettäessä leipää, saa käteensä kiven. Pyydettäessä esim. synteettistä T3-hormonia, tarjotaan Thyroxinia tai masennuslääkettä tai käsketään laihduttaa!

”Valviralla näyttää olevan täysin rajaton budjetti tälle viranomaisleikilleen. Se aikoo jälleen tuhlata kansalaisten verorahoja kalliiseen oikeuskäsittelyyn Korkeimmassa Hallinto-oikeudessa, vaikka on jo kärsinyt rökäletappion kaksi kertaa alemmassa asteessa. Kaksi kertaa Hallinto-oikeus on kumonnut Valviran asettamat lääkärinoikeuksien rajoitukset yhtä potilaidensa rakastamaa ja heitä menestyksellisesti hoitanutta lääkäriä kohtaan ja kaksi kertaa Valvira on valittanut Korkeimpaan Hallinto-oikeuteen vaikka tuomarit ovat olleet yksimielisiä siitä, että lääkärin oikeuksia on rajoitettu perusteettomasti. Ihmettelen, että jossakin vaiheessa taannoisen valelääkäri-kohun aikaan Valvira valitteli resurssipulaa. Heillä ei ole minkäänlaista resurssipulaa, koska he saavat käyttöönsä niin paljon rahaa tähän hölmöilyynsä kun vain ikinä haluavat ja se raha tulee meidän kansalaisten selkänahasta.”

”Millaisessa pahoinvointivaltiossa me oikein elämme kun ne tahot, joiden pitäisi olla juuri niitä, jotka ajavat meidän etujamme jättävät meidät heitteille eivätkä välitä ahdingostamme tipan tippaa? Endokrinologit eivät ole pystyneet auttamaan niitä potilaita, jotka ovat saaneet apua muilta lääkäreiltä. Ikään kuin tämä ei riittäisi, pitää vielä haitata potilaiden hoitoa vetämällä matto jalkojen alta ja masinoimalla noitavaino yhdessä Valviran kanssa. Sitten Valvira kehtaa väittää seuraavaa: Valviralla ei ole mitään agendaa tiettyä valmistetta vastaan, ja lääkeaineiden lupa- ja valvonta-asiat kuuluvatkin Fimealle! Täysin tyhjää puhetta kun käytännössä Valviran toimet ovat johtaneet potilasturvallisuuden räikeään vaarantumiseen, sillä kilpirauhaslääkkeiden loppuminen voi olla yhtä hengenvaarallista kuin insuliinihoidon loppuminen diabeetikolta.”

”Lääkärinsä menettäneet eivät ole saaneet apua terveyskeskuksista tai sairaanhoitopiirien erikoislääkäreiltä. Päinvastoin, esim. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä jaetaan lääkäreille potilaille hengenvaarallista ohjetta lopettaa tietynlainen kilpirauhaslääkitys kuin seinään. Potilaiden saama kohtelu on kaikenkaikkiaan muutenkin ollut täysin ala-arvoista. Näköjään potilaiden rahatkaan eivät enää kelpaa yksityisellä puolella, sillä endokrinologit ovat suuressa viisaudessaan saaneet masinoitua myös mm. lääkäriketju Mehiläisen päättämään, että muiden kuin Thyroxinin määrääminen kuuluu ainakin osan lääkäreistä kohdalle tehdä vain endokrinologien valvonnassa, joiden apua potilaat eivät halua, koska endokrinologit eivät heitä osaa hoitaa eivätkä määrää sellaisia lääkityksiä, joilla potilaat voivat hyvin.”

Se lievemmin mutrusuinen keskeytti mutrusuisimman puhetulvan: ”Tämä on taivaan tosi! Vain harvat endokrinologit määräävät muuta kuin Thyroxinia ja silloinkin lääkityksissä aktiivisen T3-hormonin osuus hoidosta on usein liian pieni, jotta potilas voisi saavuttaa hoitotasapainon. Endokrinologit tuntuvat olevan pahasti ajassaan jäljessä, sillä monet potilaatkin tuntevat kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidon heitä paljon paremmin. Endokrinologien käsitykset tuntuvat perustuvan enemmän uskonnollisuuden kaltaisiin dogmeihin kuin tieteeseen ja käytännön kliiniseen osaamiseen, joskin erimielisyyksiä hoidosta on myös endokrinologian alan sisällä. Onko siis mikään ihme, että vähänkin valistuneet kilpirauhaspotilaat eivät pääsääntöisesti halua mennä endokrinologeille, jotka kuvittelevat että heillä on oikeus kaapata kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito itselleen, vaikka he eivät sitä hallitse? Myös lääkärikeskusketjuista Aava ja Terveystalo on kantautunut potilaiden kautta tietoa, että niissäkin on mahdollisesti tehty linjausta antaa endokrinologien kaapata itselleen sellaisia lääkityksiä, joiden hallitsemiseen löytyisi parempiakin osaajia. Säätelevätkö sitten myös näiden ketjujen osakkeiden omistajat asiaa vähentämällä oletettuja riskejä? Onhan endokrinologiyhdistys aktiivisesti ajanut epäviisasta parjauskampanjaansa muita kuin Thyroxin-hoitoja vastaan väittäen T3-hormonia sisältäviä hoitoja vaarallisiksi ja näitä ihmisiä osa puolestaan epäviisaasti kuuntelee. Viis siitä sitten jos osa jengistä jää hoitamatta.”

”Yhdestä kuopiolaislääkäristä kuulin, että Mehiläinen oli kieltänyt tai painostanut ettei saa enää määrätä eläinperäisiä, mutta tämä lääkäri ei vissiin muutenkaan enää halua hoitaa kilpirauhaspotilaita kun haluaa suuntautua enemmän taloustieteeseen. Haluaa huseerata terveiden ja maksukykyisten ihmisten parissa, eikä meidän sairaiden ja hankalien kanssa!” lievästi mutrusuinen onnistui pistämään puhetulvan väliin.

”Ja kuulitko sitten siitä, että joku eturivin lääkäreistä on niin väsähtänyt tähän ajojahtiin, että aikoo ilmeisesti jäädä varhaiseläkkeelle. Lisää tulee potilaat ottamaan lentoja Kreikkaan ja minun kannattaa pian alkaa kirjoittelemaan ’mielipidekirjoituksia’ T3:n ja Armourin annostuksen koukeroista, että nuo potilaat saa täällä kotimaassa pidettyä hengissä kun tuovat lääkettä ulkomailta tullessaan.”

Mutrusuisin tähän julisti: ”Myös Lääkäriliitto ja Kilpirauhasliitto ovat harrastaneet melkoista rektumin nuolentaa vaikka juuri Lääkäriliiton tulisi valvoa lääkäreidensä toimintaa. On nimittäin täysin lääkärin eettisten normistojen vastaista epäkollegiaalisesti tehtailla toisesta lääkäristä valituksia Valviraan ilman että on edes avattu asiallista keskustelua lääkärikollegan kanssa jostakin hoitomuodosta jota ei itse ymmärrä. Onko se muka niin vaikeaa kilauttaa kollegalle ja kysyä että ’Mitä jäbä duunaa?’ Lääkäriliiton tulisi tuomita tällainen yököttävä ja ruma epäkollegiaalisuus! Kilpirauhasliiton sen sijaan tulisi ajaa kaikkien kilpirauhaspotilaiden asemaa, mutta se on täysin hylännyt esimerkiksi ne potilaat, jotka tarvitsevat T3-monoterapiaa eli hoitoa yksinomaan synteettisellä T3-hormonilla. Siksi olen itse eronnut Kilpirauhasliitosta ja liittynyt Suomen Terveysjärjestöön, joka näyttää ainoana kansalaisjärjestönä ajavan kaikkien kilpirauhaspotilaiden asiaa.”

Lievemmin mutrusuinen nyökkäsi hyväksyvästi: ”Oikein olet tehnyt! Toista se oli Koistisen Paavon aikoihin siellä kilppariliitossa. Nyt siellä on pelkkä perseennuolentaa rahoittajien suuntaan. Aika näyttää mikä tämän kilpirauhassodan lopputulos tulee olemaan ja millaisia uhreja se kerää. Ehkä asian joutuu viemään EU-tasolle, jos tätä pelleilyä ja kansalaisten potilasturvallisuuden ja yhdenvertaisuuden vaarantumista ei saada loppumaan. Ehkä tulevaisuudessa voin sanoa olevani kilpirauhassodan kunniakas veteraani, mutta nyt ollaan rintamalla.”

Kärpänen pyöritteli pientä päätänsä ihmeissään ja tuumaili olisiko jo aika lähteä mutrusuiden kyläpaikasta pois. Tiedähäntä minne kärpänen seuraavaksi suuntaa? Sinunko luoksesi? Nyt äänessä oli eräs potilasaktiivi, joka jutteli kohtalotoverinsa kanssa tiukkaan sävyyn perjantaina helmikuun 13. päivä tänä Valvira-anarkian vuonna 2015.

Lukijalle huomautettakoon: tämä terveyssatiiri on fiktiota alusta loppuun asti. Vai onko?

17 kommenttia artikkeliin ”Kärpänen ihmettelee kilpirauhaskiistaa

 1. Hei,
  Olipa kiva lukea juttua, asiaa kaikki.
  Mitähän muuta sairautta hoidetaan vain yhdellä lääkkeellä. Syön itse thyroxinin lisäksi lioa eikä saatavuudessa ole ollut ongelmia, mutta ymmärrän niitä joilla niitä on ollut.
  Tähän pelkällä thyroxinilla lääkitsemiseen voitaisiin mennä siinä vaiheessa, kun diabetestä, verenpaine-tautia ja sydänsairauksia tms. sairastavat käyttäisivät myös vain ja ainoastaan yhtä lääkettä.
  Kyse on täysin mielivaltaisesta ajojahdista ja sen käynnistäneen tahon pitäisi saada tuomio sekä korvata ansion menetykset lääkäreille, joiden oikeuksia on rajoitettu.

  Äitini joutui hoitovirheen kohteeksi ja on pysyvästi pyörätuolissa oleva aivovaurioinen. Tein valituksen tästä monelle taholle, mutta lääkärin ei voitu osoittaa tehneen mitään virheellistä vaikka tuotti pysyvän vamman ja rajoitti hänen elämäänsä.
  Kyse on 62 vuotiaasta naisesta. Tässä kohtaa olisi tarvittu toimenpiteitä.

  Käsittääkseni kukaan meistä potilasta ei ole lääkäreistä valittanut, mutta hoidotta jättämisestä sen sijaan on valituksia runsaasti.

  Tykkää

  1. Olen tukenut erästä hankalaa potilasta, joka hoitovirheen takia on joutunut sietämään kestämätöntä kipua. Kun hän ryhtyi tätä asiaa selvittämään:

   – katosi potilaspapereita (!)
   – annetaan ympäripyöreitä vastauksia siihen miten hänen kannattaa asiassa edetä
   – asia ei etene
   – potilas hermostuu
   – ryhtyi esittämään hankalia kysymyksiä
   – joutuu hankalan potilaan asemaan ja hänelle tehdään aidosti kiusaa lääkäreiden toimesta (ihan uskomatonta!)
   – osoittautuu, että ilmeinen hoitovirhe ei johda toimenpiteisiin, koska lääkäri suojelee kollegaansa

   En tiedä onko minulla haluja lähteä puolustamaan häntä, mutta kyllä jotain pitäisi tehdä. Olen lainannut hänelle toistaiseksi korvani. Surkea tapaus. Mahdollisesti paljastan lisää yksityiskohtia. Ehkä kärpänen eksyy vastaanotolle?

   Tykkää

 2. Muutaman kuukauden Facebook-kirjoittelun jälkeen ystävätär sai toiset vakuuttuneeksi siitä että ei ole yksi Valviran useammasta kätyristä FB:ssä. Sai vihdoinkin yksityisviesteinä suosituksia osaavista lääkäreistä ja nyt neljän kuukauden tutkimusten jälkeen on lähiviikkoina saamassa Liothyronin-reseptin. Facebook-vakoilun palastuttua Valvira on valjastanut apteekit ilmiantamaan kunnollista hoitoa epätyypillisissä tapauksessa antavia lääkäreitä.

  Eräässä blogissa nainen sai avun tehtyään päiväreissun Osloon. Eli apua saa lähempääkin kuin Kreikasta. Lain 785/1992 3§:n vastaista eriarvoistusta tietysti se, että hoitoa saa vain jos kuluttaa monta sataa euroa. Kuten tietysti kotimaasssakin, 350 km suuntaansa alussa mainitun ystävättären käynti lääkärillä, kerran tarvitsi hotelliyöpymisenkin

  Tykkää

 3. Ei valvira ole valjastanut apteekkeja antamaan vinkkejä huonoa hoitoa antavista lääkäreistä. Valvira on saattanut viranomaistietä pyytää apteekeilta tietoja esim. liothyronin resepteistä. Esin tekemällä reseptikyselyn lääkäri xxx yyy .n aikavälillä 01 – 02 apteekista toimitetuista resepteistä. ……………….Ihmetystä herättää se, että kun nykyään valta-osa resepteistä kirjataan sähköisinä resepteine — miksi Valvira työllistää apteekkeje .. miksi tietoa ei haeta sähköisen reseptin tietokannasta. Onko kenties sähköinen järjestelmä huonosti suunniteltu ?

  Tykkää

 4. Blogissa on kilpirauhaskiistan tilanne just eikä melkein! Aivan erinomaista jälleen Christer! Tätä blogia pitää jakaa vertaistukiryhmissä JA jakaa kansanedustajille ja ehdokkaille!

  Tykkää

 5. Jotenkin vihloi kun aikanaan luki Endokrinologiyhdistyksen lausuntosekoiluista:

  https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014/09/06/kilpirauhasen-vajaatoimintapotilaan-kommentteja-endokrinologiyhdistyksen-lausuntoon-27-05-2013/

  Lisäpettymys kun oppikirjojatieto T2-hormonista osoittautui vääräksi:

  https://hypotyreoosi.wordpress.com/2015/02/13/norjalaisten-tutkimusluettelo/

  Lääkärithän eivät ole tietävinään T4:n tarpeesta muuntua T3:ksi ja siksi eivät mittauta T3v-arvoja. Nyt sitten osoittautuu että T3:a pitäisi vielä muuntaa T2:ksi.

  Toistaiseksi potilaiden hoidossa tosin auttaisi jo myöntää, että pelkkä Thyroxin EI palauta oireettomuutta 10…50 prosentille potilaista. Siis aina pitäisi ottaa mukaan myös vähän Liothyroninia.

  Tykkää

 6. Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa useampikin lääkäri levittää kummallista väitettä, että ”muulla kuin Thyroxin-lääkkeellä potilas ensin tulee parempaan kuntoon, mutta sitten menee entistä huonommaksi”.

  Kuinkahan huonoksi onkaan ehtinyt mennä tietokirjailija Paul Robinson elettyään yli kaksikymmentä vuotta T3-monoterapialla? Mahtoi sitten olla ankeata presidentti Kennedyllä T3-monoterapialla? No, Robinson ainakin kertoo voivansa koko ajan hyvin…

  Thyroxin sensijaan hyvin usein tehoaa vain jonkin aikaa. Ainakin vie pois osan niistä oireista, joihin potilas sairauden hitaasti kehittyessä on ehtinyt tottua ennen lääkitystä. Parempi tilanne saattaa jatkua monia vuosia ja hyvä niin. Vaikka terveen ihmisen arvoihin pelkällä Thyroxin lääkityksellä tutkimusten mukaan ei päästä.

  Thyroxinin teho tosiaan usein vähenee tai loppuu aikanaan ja se jopa alkaa pahentaa oireita ja ainakin kaikkeen kunnoliseen hoitoon kuuluu T3-lääke Thyroxinin rinnalle:

  https://thyroidhormones.wordpress.com/2015/01/13/ny-studie-visar-att-levaxin-kan-forvarra-hypotyreos/

  Tykkää

 7. Endokrinologit levittävät valheita ja roskapuheita. He eivät ole ihan normaaleja. Näin voi aivan rauhassa sanoa. Endoylilääkäri Camilla Schalin-Jäntin haastattelu MOT ohjelmassa ei kerta kaikkiaan voi olla täysin normaali ylilääkärin haastattelu. Liothyronin on virallinen lääke, mutta ylilääkäri puhuu kahvista ja muutenkin sekoilee kaikkea mahdollista.

  Endokrinologit vievät lääkärin arvostuksen roskalaatikkoon. Miten voi olla luottamusta lääkäreihin, kun katselee ja lukee endokrinologien lausumia ja haastatteluja? Alalla ei ilmeisesti ole mitään sisäistä kontrollia (Lääkäriliitto, ministerit, Valvira) joka pysäyttäisi tämän tyrmistyttävän oppialan.

  Tykkää

 8. Aikaisemmassa kommentissa linkitetyssä MOT-videossa 6 minuutin kohdalla prof Välimäki paljastaa ikävät mokansa. Potilaalla oli rT3-dominanssi ja Taija Sompin hoidolla se poistui niin että lääkitykset olisi voinut lopettaa. Mutta …

  Mutta tyhmä nuorimies a) ”clearingin” jälkeenkin jatkoi T3-lääkitystä täysillä ja b) erehtyi Välimäen vastaanotolle. Professori ei tunnistanut tilannetta vaan palkitsi Sompin kantelulla Valviraan. Ei hänkään ottanut yhteyttä Somppiin.

  Taija Sompin hoidossa paljon potilaita on parantunut eli hän on aivan vakavastiotettava osaaja, vaikka homeopatiayhdistyksessä puuhaileekin.

  Tykkää

  1. Professori Välimäki on kyllä aniharvoja valonpilkahduksia endokrinologien joukossa. Paljon kohentuisi jos allelinkitetystä hänen kuusi ”teesiään” saataisiin käytäntöön.

   http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/12/11/kilpirauhasen-vajaatoiminta-ei-nay-aina-testeissa

   1. Kilpirauhaspotilaan on päästävä lääkärin vastaanotolle, jossa häntä kuunnellaan ja tutkitaan; puhelinkeskustelu ei riitä.
   2. Vajaatoiminnan diagnostiikassa tarvitaan aina sekä seerumin vapaan tyroksiinin (T4v) että tyreotropiinin (TSH) mittaus.
   3. Alakanttisiinkin arvoihin on kiinnitettävä huomiota.
   4. Diagnoosi on summa oireista, löydöksistä ja laboratoriotuloksista.
   5. Tarvittaessa tehdään tyroksiinihoitokoe.
   6. Vajaatoiminnan hoidossa voidaan tarvita trijodityroniinia (T3) tyroksiinin (T4) rinnalla.
   7. Turhiin käänteis-T3-määrityksiin uhratut rahat kannattaisi käyttää potilaan asiaa auttaviin tutkimuksiin (seerumin vapaa T3, kilpirauhasvasta-aineet, vapaa T4 luotettavimmalla menetelmällä).

   Läheltä seuraamassani tapauksessa endo piti yhteyttä sairaanhoitajan välityksellä. Kertoi että vastedes mitataan vain TSH (seerumin vapaa T3:han kun voisi paljastaa ei-perustyypin sairauden). Oireita hän ei halunnut kuunnella. Oireinta pahentavaa Thyroxin-lääkitystä pitää jatkaa ja annosta lisätä.

   Luultavasti rT3-mittaus olisi halpa kotimaassa tehtynä. Muutamissa tutkimuksissa suhdeluku T3v:rT3 on arvioitu parhaaksi kudostason voinnin mittariksi

   Tykkää

  1. >Mahtaakohan asianmukaista hoitoa saada Tallinnasta …

   Christerin toisessa blogissa joku ulkomaiilakäynnistä kyselikin:
   http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2015/01/21/missa-mennaan-kilpirauhaskiistassa/#comment-5361

   Kyselepä Facebookin vertaistukiryhmistä. Avoimilla foorumeilla on kerrottu Kreikassa ja Norjassa käyneistä.

   Tästäkin Valviralle turvallisuudenvaarantamispisteet. Annostelussa ym:ssa potilas sitten on aika lailla yksin.

   Tykkää

 9. Murmur sanoo Schalinin sisarukset, toinen endokriminalisti ja toinen psykiatri, ei vain isoäidistään, vaan siksi, että toinen ei saakkaan syntyneen kohun vuoksi lihavia asiakkaita psykiatriveljen määräämiä masennuslääkkeitä popsimaan! Piru vie, onhan se kumma, jos HUS:n Endrokriminologian Lihavuusyksikössä joku POTILAS (= alinta ihmiskastia) ilkeää tuoda faktoja esiin! Hiljentää sellaiset pitää! Pekka Puska terveysministeriksi äkkiä, jotta toimemme eivät kärsi!

  Schalinit ovat kehitelleet aivan uudet teoriat Valviralle, jotta oikein toimineita lääkäreitä voidaan aiheetta syytellä:

  Fakta: kilpirauhashormonien erittymistä säätelevät hypotalamus, aivolisäkkeen etulohko ja itse kilpirauhanen (negatiivinen palaute). Hypotalamus erittää tyroliberiiniä (TRH), joka stimuloi etulohkon tuottamaan tyrotropiinia (TSH). T3 ja T4 säätelevät omaa pitoisuuttaan jarruttamalla TRH:n ja TSH:n erittymistä.

  Schalinismi: kilpirauhashormonien eritystä säätelevät lihavuus, lihavuus ja lihavuus. Hypotalamus erittää mitä erittää, mutta tärkeintä on laihduttaa, tai syödä masennuslääkkeitä.

  Fakta: T3 ja T4 osallistuvat ihmisen kehityksen ja kasvun säätelyyn. Erityisesti hermoston kehityksessä niillä on tärkeä merkitys.

  Schalinismi: ihmiset ovat muutenkin kehittymättömiä, ei niitä kannata parantaa, koska terve ei tuota yhteiskunnalle mitään. Hermosto onkin hyvä jättää kehittymättömäksi, muutenhan nää pirut stressaantuu ihan turhasta, sanotaan vaikkapa management by perkeleestä! Miten me narsistit saisimme tyydytystä, jos emme saisi alistaa?

  Fakta: kilpirauhashormonien riittävä eritys kehitysiässä on normaalin henkisen ja ruumiillisen kehityksen välttämätön ehto (kretinismi).

  Schalinismi: kuka tahtoo pitkään ja hartaasti kehittämäämme sairaaseen maailmaan terveitä lapsia?

  Fakta: kilpirauhashormonit vaikuttavat aineenvaihdunnan säätelyssä verenkiertoon, hengitykseen ja ruuansulatukseen sekä vilkastuttavat ravintoaineiden pilkkoutumista mitokondrioissa ja hapen kulutusta.

  Schalinismi: lihavuus nyt ei ainakaan voi johtua mistään hormoneista, sehän on selvä! Lihavuus on laiskuutta, kyllä minä sen endokriminologina tiedän! Hapen kulutusta pitääkin vähentää, sillä happea tarvitaan palamistapahtumiin, josta tulee lisää CO2:ta ilmakehään! Piereskelykin pitäisi lailla kieltää!

  Tiskiklaimeri: edellä olevat nimet, väittämät ja tapahtumat ovat sattumanvaraisesti bittitaivaasta poimittuja. Tarina on täyttä satiiria vailla minkäänlaista todellisuuperää. Mikäli jokin asia sattuukin olemaan totta, on se vain sattumanvaraisesti aseteltujen kirjaimien aiheuttamaa satunnaisvaihtelua.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s