Diabetes vaarantaa – Pekka Puska parantaa

Vanha ystäväni, Suomen tuleva sosiaali- ja terveysministeri Pekka Puska on taas päättänyt pelastaa kansaa, tällä kertaa diabetes-potilaita. Hänen legendaarinen Pohjois-Karjala -projektinsa pelasti virallisesti 243 tuhatta suomalaista kuolemalta, ja nyt tanskalainen lääkeyhtiö Novo Nordisk ja Pekka Puska aikovat panna vielä paremmaksi.

Uuden ajan avaus oli Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla, eli aivan Stockmannin vieressä, tiistaina 24.2.2015. Diabetesfoorumin kunniavieraiksi oli houkuteltu Keskustan keskiolut-asiantuntija Annika Saarikko ja Kokoomuksen veronkierto-asiantuntija nukutuslääkäri Laura Räty. Hullut päivät ovat siis laajentuneet myös Stockmannin ulkopuolelle.

Tanskalainen Novo Nordisk on yrityksenä kuuluisa erilaisista insuliini-johdoksistaan sekä Vesa-Matti Loirin tapauksesta, jossa lääkkeen nimen mainitseminen julkisuudessa toi sakkoja tuhansia euroja. Koska Suomi on kehittynyt pohjoismainen hyvinvointivaltio, niin lääketieteellisistä asioista saa kommunikoida ainoastaan telepatian avulla. Kirjoittaminen tai puhuminen on ehdottomasti kiellettyä kuten esimerkiksi Aku Kopakkala sai huomata puhuttuaan masennuslääkkeistä YLE:n MOT ”Masentavat lääkeet” ohjelmassa. Potkut tuli että mono heilahti.

Huhujen mukaan Pfizer-yhtiön entinen pomo Ove Uljas vaikutti Kopakkalan monokuvioon. Pfizer keräsi vuonna 2013 liikevaihtoa 54 miljardia dollaria ja sai voittoa vaatimattomat 22 miljardia dollaria, joten kyllä siinä on painoarvoa kun puhutaan. Poliitikotkin kuuntelevat. Mehiläisen liikevaihto euroissa laskettuna oli vuonna 2013 vaivaiset 270 miljoonaa.

Turpaduunari varovaisena miehenä vääntää nyt diabetes-kuviot oikein rautalangasta, koska sehän ei ole normaalia virkamiespuhetta. Aloitetaan siksi kertomalla lisää numeroita.

Suomessa on arviolta 50 tuhatta 1-tyypin diabeetikkoa, mutta insuliinia käytti vuonna 2014 peräti 120 tuhatta ihmistä. Toisin sanoen 70 tuhatta 2-tyypin diabeetikkoa käytti insuliinia, monen mielestä aivan turhaan.

Asian tekee erikoiseksi nimenomaan se, että 2-tyypin diabetes määritellään tilaksi jossa sekä insuliinin määrä veressä että sokerin määrä veressä ovat kohollaan. Näin siis kaikkialla muualla maapallolla paitsi Suomessa missä Markku ”Insuliini”-Laakso on toista mieltä.

Suomessa ihmisiin siis piikitetään hormonia, jonka määrä ihmisessä on entuudestaan liian korkea. Jostain syystä Valvira ei näe tässä mitään potilasturvaan tai ihmisoikeuksiin liittyvää ongelmaa, toisin kuin T3-kilpirauhashormonin antamisessa ihmisille, joilla on siitä puutetta.

Puutteessa oleville ei siis saa antaa, mutta niille joilla on liikaa täytyy antaa lisää. Tässähän tulee mieleen tämä nykyisen marionettihallituksen ja McKinsey-konsulttiyhtiön hallitusohjelma. (Muistathan äänestää vaaleissa.)

Syy miksi näin outoon tilanteeseen on päädytty on tietenkin raha. Insuliinijohdokset ovat kalliita (toisin kuin metformiini), joten insuliini-jättiläiset Novo Nordisk ja Sanofi tienaavat rutosti sillä, että diabetes-potilaita hoidetaan täysin väärin. Esimerkiksi Vesa-Matti Loiri lihoi aikoinaan muodottomaksi kun oli insuliini-kaniinina. Terve mies saatiin rappiolle pelkällä glukoosi-mittauksella ja sen oudolla tulkinnalla.

Nykyajan lääkärien muotisana onkin ”idiopaattinen”. Sivistyssana tarkoittaa suomeksi ”tuntemattomasta syystä johtuvaa”, ja siksi 2-tyypin diabeetikoiden hoidolle ei kaivata mitään perusteluja. Duodecim-lehdestä vuodelta 2007 löytyykin vuosisadan sitaatti jonka takaa löytyy tuttuja nimiä:

”Glukoosipitoisuus on kuitenkin jatkuva muuttuja, joten diabetesdiagnoosi on aina hallinnollinen päätös, jolle ei ole välttämättä patofysiologisia perusteluja.” Markku Laakso ja Leif Groop, Duodecim 12/2007.

Yleensähän 2-tyypin diabetes-potilaalla ei ole ollutkaan mitään oireita ennen kuin tohtorin lätkäisemä lääkitys on alkanut aiheuttaa haittavaikutuksia.

Korostan heti perään, että tämä ei tietenkään tarkoita etteikö oikeasti korkea verensokeri olisi terveydelle vaarallista, mutta 6 mmol/l ei ole mikään korkea sokeriarvo. Esimerkiksi 12 mmol/l on korkea, ja glukoosi muuttuu sorbitoliksi jos arvot nousevat liikaa. Tämä aiheuttaa esimerkiksi näköön liittyviä ongelmia. Sorbitoli läpäisee solukalvoja huonosti, minkä takia se myös poistuu hitaasti kun elintapoja muutetaan terveellisempään suuntaan eli karppausta kohti.

Hyperinsulinemia taas on vitsaus joka tulee syömällä liian usein (FitFarm-dieetti) tai jos 2-tyypin diabeetikko käyttää insuliinia. Varsinkin sydänkohtausriski kasvaa korkean insuliinitason aikana. Samalla yleinen energiataso, vitamiinien hyödyntäminen ja painonhallinta heittävät häränpyllyä.

Toinen vanha ystäväni eli Birdie tulkitsee tutkimuksia hieman eri lailla kuin Pekka ja Markku. Siinä missä Puska ja Laakso vaahtoavat sokeriarvoista, Birdie muistuttaa mihin lopputulokseen päätyi Kalevi ”Poliisitutkimus”-Pyörälä. Helsingin poliisien seurantatutkimusta kun pidetään kansainvälisesti todisteena siitä että korkea insuliini on 2-tyypin diabeteksen todellinen ongelma ja kilpirauhashormonien sekoittaja. Suomessa samaa Pyörälän tutkimusta pidetään kuitenkin todisteena korkeiden sokeriarvojen vaarallisuudesta ja siihen on siksi pakko määrätä insuliinia kuten Vesa-Matti Loiri sai aikoinaan.

Birdien mielestä kaikkien kannattaisi lukea esimerkiksi Constance Pittmanin tutkimuksia diabeteksen yhteydestä T3-hormonin vähenemiseen. Korkea sokeriarvo on siis vain seuraus siitä, että liian hiilihydraattipitoinen ruokavalio ensin sekoittaa insuliinin ja sitten kilpirauhashormonit.

Matti ”Insuliini”-Laakso on kuitenkin Käypä Tuho -sairausohjeisiin kirjannut:

”Insuliinihoito on aiheellinen jopa tilapäisenä ensilinjan hoitona, jos hyperglykemia aiheuttaa merkittäviä oireita tyypin 2 diabeteksessa. Tyypin 2 diabeteksen perusinsuliinihoidossa insuliiniannosta suurennetaan parin päivän välein, kunnes aamun glukoosipitoisuus on alle 6-7 mmol/l.”

Kuopion Yliopisto näyttää taas maailmalle, että fysiologian lait eivät päde Suomen Savossa.

Birdie myös väittää, että lääketehtaiden lahjonta uppoaa Suomessa paremmin maaliin kuin muissa pohjoismaissa. Olisihan luultavaa että naapurimaissa eri lääkkeiden myynti asukasta kohden olisi edes melkein sama.

Jos diagnosointi ja hoito on pulkassa, ei genetiikka voi selittää suuria eroja naapureiden kesken. Kuitenkin ylipitkä-vaikutteisia insuliineja käytetään Suomessa peräti 6-kertaisesti Norjaan verrattuna. Ei ihme että Pekka Puska ja Novo Nordisk järjestävät yhteisiä tilaisuuksia. Levemir detemirinsuliini on toki hyvä insuliini kun kerran Novo Nordisk -pomo Tero Saukkonen sanoo niin.

Birdie naureskelee partaansa, että ei taida Pekka Puska tuntea detemirinsuliinin kemiallista rakennetta. Normaali ihmisen insuliinihan koostuu ketjussa olevista aminohapoista ja muutamasta rikki-atomista. Detemirinsuliinista yksi aminohappo on kuitenkin otettu pois ja korvattu tyydyttyneellä rasvahapolla. Pekka oli siis tilaisuudessa jossa mainostetaan sitä, että oikein piikillä pistetään ihmisiin tyydyttyneitä rasvahappoja. Pohjois-Karjala -projekti on näköjään kulkenut täyden ympyrän.

Kuva on otettu Duodecimin uudesta Diabetes -kirjasta. Huomaa myristiinihappo!
Kuva on otettu Duodecimin uudesta Diabetes -kirjasta. Huomaa myristiinihappo!

Turpaduunarin ohje 2-tyypin diabeetikolle on kuitenkin hieman helpompi. Tee heti jotain pientä liikunnallista, että kehon nopeat lihassolut saavat kyytiä. Ota sprintti portaissa tai heiluttele kahvakuulia. Muutaman minuutin nopeampi hosuminen päivän aikana kuluttaa sokerivarastoja kivasti. Pidä sitten päivän tai parin paasto (älä sen pidempää) ja ala sen jälkeen karppaamaan. Lopeta pullan ja suklaan mussutus ja ala syömään oikeaa ruokaa. Aloita aamusi suolavedellä ja voikahvilla niin rasvanpoltto pääsee käyntiin jos ylipaino on sinun ongelmasi. Älä stressaa turhia vaan nauti ruokailuistasi.

 

113 kommenttia artikkeliin ”Diabetes vaarantaa – Pekka Puska parantaa

 1. 2-tyypin diabeteksessä on yllättävän vahva perinnöllinen komponentti. Erimunaisilla kaksosilla jos sisarus sairastuu niin toisen riski on 25-50%. Samamunaisilla kaksosilla toisen vastaava riski on peräti 90% !

  1-tyypin diabeteksessä vastaava samamunaisten kaksosten konkordanssi on ”vain” 50%.

  Tykkää

  1. Aika loogista, sillä meioosissa kahden haploidin (siis äidin luovuttaman munasolun ja isän siittiön) yhdistyessä diploidiseksi tsygootiksi toinen puoli geenejä tulee äidiltä ja toinen isältä. Tämä kun ei kuitenkaan ole ns. ”vallitseva” genotyyppi, joka tätä sairautta aiheuttaa, niin ei ihme, että tulos on 50%. Toisaalta, tällaiset vertailut ovat hankalia, koska jos toinen kaksosista on saanut vaikka yhden antibioottikuurin ja toinen ei yhtään, voi antibioottikuurin saanut sairastua (mikrobiomin heikkouden vuoksi). Miksei toisinkin päin, en tiedä. Ainakin autoimmuunisairauksien kasvu tuntuisi selittyvän mikrobiomin kaventumisella.

   Nutrigenomisesti olisi tosi viisasta ottaa tällaiset genotyypit talteen ja pohtia, millä ruokavaliolla välttää kakkostyypin diabeteksen. Nythän on selkeä näyttö siitä, että suomalaisen genotyypille ei sovi vallitseva ruokakulttuuri, ei ainakaan niille, jotkta sairastuvat. Mikäli tietää, että suvussa on diabetesriski, sekä sukutiedon että geenitiedon perusteella, voiko sairastumisen välttää VHH:lla vai virallisterveellisellä ruokavaliolla? Mikäli molemmat näyttävät olematonta tulosta ehkäisyn suhteen, niin sitten pitäisi vertailla niitä suolistobakteerikantoja… ja miten ruoassa pitäisi olla suolistobakteereille sopivaa ruokaa. Siinäpä tutkimuskenttää!

   Mikäli saan ennustaa, akkermansia municipila mukaanlukien, tehdään meillä alle 5v sisällä kokeita, joissa otetaan terveeltä laihalta sukulaiselta ulosteensiirto sairaalle lihavalle. Tämä on jo aika lähellä koprofagiaa, jolla eläinkunta palauttaa suolistobakteerikantansa.

   Tykkää

 2. Jussilta terävä kommentti:

  Onko kukaan ihmetellyt miksi elintarviketollisuus ei puolustaudu mitenkään ”omalla suullaan” näissä aiheissa?

  Ei tarvitse,kun viralliselta taholta löytyy tarpeeksi puolustajia…

  Tykkää

  1. Voisiko olla mahdollista, että elinarviketeollisuus saa puolustajansa ilmaiseksi, tai siis huomaamatta, syökää rasvaa, ja proteiinia, jauhelihansa 15% rasvoilla ja kudoksillansa, niin rasvat on hyväksi ,mutta kudokset lihapullissa on huonoksi. Tai no ? Nyt kun pitää ilmoittaa tarkemmin niin ravaisemmat osat ovat näitä ei lihaa mutta lihanäöistä.

   Tykkää

 3. Kyllä se on mahdollista, että elintarviketeollisuus saa viralliselta taholta ilmaistukea? Saihan Pekka Puskakin ihan huomaamatta vuonna 2009 70.000 punnan(100.000 euroa) palkinnon mylly/keksiteollisuutta lähellä olevalta Rank Foundationilta.

  ”Piparkakuilla diabetesta vastaan” taitaa ollakin Puskan paras vaalilause?

  Mikael Fogelholm on myös ollut ihan huomaamatta Coca-Cola yhtiön ”sokeri ei lihota”-tutkimuksissa:
  https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01722500?term=NCT01722500&rank=1

  ..tosin ”salanimellä” Georg M

  Department of Food & Environmental Sciences, University of Helsinki
  Helsinki, Finland, 00014
  Contact: Georg M Fogelholm, ScD
  Principal Investigator: Georg M Fogelholm, ScD

  Tykkää

 4. Mielenkiintoisia indikaatioita.

  ”Vitamin D helps immune cells prevent atherosclerosis and diabetes

  Studying mice that lacked the ability to process vitamin D in immune cells involved in inflammation, the researchers found that the animals made excess glucose, became resistant to insulin action and accumulated plaques in their blood vessels.
  ”The finding that vitamin D helps regulate glucose metabolism may explain previous epidemiological studies identifying an increased risk of diabetes in patients with vitamin D deficiency,” said senior investigator Carlos Bernal-Mizrachi, MD, associate professor of medicine and of cell biology and physiology. ”In our study, inactivation of the vitamin D receptor induced diabetes and atherosclerosis, so normalizing vitamin D levels may have the opposite effect.”
  In addition, he said inadequate vitamin D turned immune cells into transporters of fat. That may help researchers better understand how diabetes and atherosclerosis are linked and provide new possibilities for therapy.”

  http://medicalxpress.com/news/2015-03-vitamin-d-immune-cells-atherosclerosis.html

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s