Potilas kuoli kipulääkkeisiin – lääkäri sai tuomion

Turpaduunari huomasi äskettäin hätkähdyttävän uutisen: kuusivuotias potilas oli kuollut kipulääkkeiden yliannostukseen ja lääkäri oli tuomittu maksamaan uhrin lähipiirille 280 000 euroa. Pohjois-Savon käräjäoikeus oli puhunut.

 

On hyvin harvinaista, ehkä jopa ennen näkemätöntä, että suomalainen lääkäri joutuu vastuuseen potilaansa murhasta. Miten ihmeellisiä aikoja elämmekään! Ministeri Hautala menee sanomaan ristiriitaisia asioita ja muistaa asioiden kulun siinä määrin väärin (poliittista retoriikka, joka tarkoittaa tiedon pimitystä tai suoranaista valehtelua), että häntä ei enää lähde kukaan pelastamaan. Ei edes Katainen.

Hautalan erosta toivuttuani otin esille yhden apuvälineistäni ruokakaupassa, eli suurennuslasin. Silloin asia selvisi: Kristiina Palttala -niminen lääkäri olikin konitohtori eikä mikään kliinikko ja söpö kuusivuotias olikin ravihevonen. Näinhän se on aina ollutkin, ihmisten kuolemilla ei ole niin väliä, mutta Valtraus ravihevosen kuolema poiki uutisen valtamediaan.

Fimean tekemien virallisten arvioiden mukaan Suomessa kuolee vuosittain tulehduskipulääkkeisiin 300 ihmistä. Epävirallisesti kuolee paljon enemmän. Vertaa näitä kipulääkekuolemia esimerkiksi tieliikennekuolemiin, 255 ihmistä vuonna 2012. Runsaasti ikäviä tieliikenneuutisia ilmestyy valtakuntamme lehdissä ja muussa mediassa. Mutta milloin näit viimeksi uutisen kipulääkekuolemasta?

Lisäksi tieliikennekuolemien alentaminen on tuiki tärkeä tehtävä. Tulehduskipulääkekuolemat vaietaan kuoliaaksi. Iatrogeeniset kuolemat kuitenkin vasta kovaa kyytiä tarjoavatkin, jos on uskominen tilastoihin, joita kokoaa Lontoon murteella selostaen Gary Null. Ja mies ei ole mikään nolla.

Olet lukenut kovan tarinan alkutahdit. Tämä ei ole mikään microsoft. Yritä pysyä tieteellisessä rynkytyksessä mukana, sillä lopussa kiitos seisoo. Välillä tarjotaan huomiota herättävän hilpeitä lauseenpoikasia. Kamppaile tekstini läpi vaikkapa lausahduksesta toiseen. Kiitos seisoo tajutessasi mistä johtuvat kolotukset ja miten tähän liittyy rasva.

Bloggaava hyvinvointikollega Anja Nystén on kirjoittanut lyhyesti uudesta rasvakirjasta, jonka olivat julkaisseet tuiki tavallinen Tavi ja epätavallisen laadukas Laatikainen. Lukeminen kannattaa aina, sanoo Jörn Donner. Rasvoista minäkin kirjoitan, mutta niitä opuksia Nystén ei mainitse.

Usko viranomaisvalistukseen, ministereihin ja kanistereihin voi kuihtua lukiessasi tätä minun tekstiäni eteenpäin, sillä Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa on rasva virheellisessä valossa esillä. Siihen tulemme kohta.

Muistelen tässä välissä eläinlääkärien vitsikästä vääntöä Gainomax -mainossloganista: ”Banaanit ovat apinoille, Banamine hevosille”. Muistikuvani mukaan Banamine on tyypiltään fenamaatti ja yleinen hevoslääke. Luin opettavaista Duodecim-kirjallisuutta:

”Fenamaatit = eräs tulehduskipulääkkeiden ryhmä”. Lähde: Lääkealan termit, Duodecimin selittävä suursanakirja, 1999

Näin upean opuksen myötä selvisi suomalaisten lääkärien mittava tietopohja. Päätin kilauttaa kaverille, Birdielle. Tiesin kuulevani tarinoita molekyylirakenteista. Mannaa selektiivisille korvilleni. Biologian alan tohtorina luotan enemmän molekyyleihin kuin väärin laskettuihin tilastoperusteluihin. Molekyylit eivät yhdy toisiinsa ihan miten sattuu, vaikka ihmiset niin joskus tekevätkin. Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä toimii vielä tänäkin päivänä.

Birdie vaati terveysjuomaa, nestetankkausta, tietenkin sen B-vitamiinin takia. Kunnon puistokemisti voittaa kurjat konitohtorit tässä terveyden nippelitiedossa. Edessä oli siis pitkä ilta ja tankkausnesteitä kuluisi.

Piffauksen edetessä ja päästyämme eroon Banaminesta, aloimme pohtia tätä suurta puffausta: Kuka ihmeen neropatti aikoinaan keksi, että PUFA eli monityydyttymätön rasvahappo olisi ihmiselle erityisen hyödyllinen energialähde ja samalla kaikkien kipujen poistaja? Toki on rottakokeilla vahvistettu, että PUFA on pieninä määrinä elintärkeä rasvahappo, mutta siis, että energiaa ja kaloreita ihmisille ja vielä oikein suuressa mittakaavassa. Haloo!

Institute of Medicine (IOM) suosittelee, että ALA 18:3 omega-3-alfa-linoleenihappoa pitäisi popsia päivässä 1,2-1,6 grammaa (0,5-0,7% päivittäisestä energiantarpeesta). Kuopion keisarinna Ursula Schwab määrää, että kaikkien pohjoismaalaisten pitää nauttia vähintään 1% murkinasta (eli vähintään noin 2,2 grammaa jos kalorinsaanti on noin 2000 kcal/vrk) omega-3-rasvahappoina ja peräti 5-10% päivittäisestä energiasta pitäisi tulla PUFAsta. Puffataanko tässä jo PUFAaa terveyden kustannuksella? Niin minä luulen, ei kun minä tiedän!

Ursula ei välitä tippakaan siitä miten Suomen kansaa valistetaan. Hänellä on työtehtävänä välittää meille harhaanjohtavaa tietoa PUFA:sta, jotta ihmiset sairastuisivat ja söisivät lääkkeitä. Hulluksiko tuo turpaduunari on tullut? Jopa Tolonen kehuu PUFAa ja puffaa niitä kalaöljyjään joka paikassa.

Minulla ei ole mitään syytä puhua muunneltua totuutta. Turpaduunarin tuutista tulee totuus ja vain totuus. Ota silmä käteen ja katso: Tuota Ursulan ihannoimaa PUFAa on lähes mahdotonta syödä noin suuria määriä vaarantamatta terveyttä. Nautit sitten rypsiöljyä, rouskuttelet pähkinöitä, syöt kalaa jne. vaikka kuinka paljon saadaksesi sitä Ursulan kaipaamaa PUFAa niin saat sitä kroonista tulehdusta ylläpitävää LA 18:2 omega-6-linolihappoa aivan liikaa. Tulehduskipulääkkeiden varjostamaa sairasjaksoa (metabolinen oireyhtymä) potee sitten kunnon kansalainen kun uskoo moista roskatietoa! Olisi uskonut turpaduunaria, joka pyytää nauttimaan niitä neutraalisti terveyttä ylläpitäviä Ursulan parjaamia ”kovia” rasvoja.

Kun nauttii ihania lyhyitä ja keskipitkiä tyydytettyjä rasvahappoja kuten esimerkiksi voihappoa ja lauriinihappoa, niin elimistö kiittää. Tyydytetty nainen on onnellinen ja tyydyttyneen orgasmirasvan kiitäessä verisuonissasi solusi kiittävät sinua!

Keisarinna Schwab, ota sinäkin järki käteen ja ajattele ihmisten terveyttä! Nuo ihannoimasi PUFAt ovat ikävällä tavalla yhteydessä tulehdustiloihin elimistössä. Nuo virallisterveellisten pajunköyttä syöttävien terveysvalistajien tulisi ottaa huomioon, että noin suuret PUFA-annokset ruokana ovat rakennuspalikoita eikosanoideille eli prostaglandiineille. Olet ehkä kuullut tästä tulehdusmarkkerista PGE2, jos et ole niin turpaduunari kertoo mielellään lisää.

Ei tietenkään savua ilman seteleitä. Apuun rientää tulehduskipulääke, joka on tyypiltään COX-salpaaja. COX-2 on entsyymi joka kiihdyttää PGE2:n syntetisointia PUFA:sta. Eli miljoonat suomalaiset syövät lääkkeitä, jotka hillitsevät ilmiötä, jonka syntyä niin sanottu virallisterveellinen rasvan syönti lisää. Todella loogista. Sataa lääketeollisuuden laariin, mutta se kai on joittenkin tarkoituskin ja valitettavasti jopa elämäntyö. Ursulalle, eräälle Pekalle ja sille Matillekin lääketehtailta iso taputus ja perään sitaatti Mikael Fogelholmilta, joka tietää enemmän näistä asioista kuin kehtaa paljastaa:

Ei ehkä pidäkään paikkaansa, että tyydyttynyt rasva on ruokavaliomme vaarallisin osa. Vähän kuituja sisältävät, nopeasti imeytyvät hiilihydraatit saattavat lisätä sydäntautien riskiä enemmän kuin tyydyttyneet rasvat.

 

Tämä kuitukommentti on tässä siksi, että logiikka terveellisyydessä on sama kuin kasvisrasvoissa. Kuitu on siis aine, jota ihminen ei pysty käyttämään energiaksi. Sopivina määrinä se auttaa, että paska kulkee joskus kropasta ulos eikä aiheuta lihavuudelta näyttävää ummetusta, mutta suurina määrinä kuitu vie kaikki vesiliukoiset vitamiinit ulos kropasta ennen kuin niille ehtii löytyä mitään käyttöä.

Samalla lailla ihminen ei käytä PUFA-rasvoja energiaksi (vaikka teoriassa epätehokkailla prosesseilla sekin olisi mahdollista), vaan ihminen tarvitsee PUFA-rasvoja pieninä määrinä muihin toimintoihin. Selitän tarkemmin jonakin toisena päivänä. Suurina määrinä kasvirasvat estävät rasvaliukoisten vitamiinien toiminnan rasittamalla maksan sappinestetoiminnan äärirajoille ja ylikin. Maksa sanoo yhä useammin poks.

Nykyään niin suosittu ”terveellinen karppaus”, jota täysin tollosti ajattelevat terveysviranomaiset ehkä voisivat sallia sen ”epäterveellisen eläinrasvoilla läträämisen” sijaan on käytännössä ”High-PUFA-dieettien” kuningas. Nautitaan vähän hiilihydraattia, jossa kuitenkin on paljon fruktoosia, paljon kuituja ja valtavasti tyydyttymättömiä rasvahappoja.

Usko nyt pentele vieköön, että karppauksesta on väärää tietoa jaossa! Kunnon karppaus on LCHF:ää, eli nautitaan vain vähän hiilihydraatteja ja runsaasti ja monipuolisesti rasvaa eläin- ja kasvikunnasta. Onko se niin vaikea tajuta? Ei se vaikea tajuta ole, se on vain terveyspoliittisesti niin riskialtis sanoma. Pohjois-Karjala-projekti velvoittaa meitä vielä tänäänkin demonisoimaan eläinrasvat ja se sapettaa minua.

Odotellessani rakkailta lukijoiltani kommentteja ja lisäkysymyksiä, tuskin sentään tiedonjulkistamispalkintoa, lopettelen Birdien innoittamana matemaatikko Nassim Talebin ajatelmaan:

Tieteessä nerokkaat ajatukset eivät automaattisesti syrjäytä idioottimaisia ajatuksia. Nerokkaita ajatuksia kannattavien ihmisten täytyy syrjäyttää idioottimaisia ajatuksia kannattavat ihmiset.

 

 

72 kommenttia artikkeliin ”Potilas kuoli kipulääkkeisiin – lääkäri sai tuomion

 1. Tuossa alhaalla on pelkästään YHDEN minun syömäni lääken mahdolliset sivuvaikutukset.

  MILLOIN ymmärrät sen tosiasian, että on PAKKO joskus syödä pahojakin aineita?

  Sinun on turha yrittää mainostaa, että niin ja niin monta kuolee koska muuten kuolisi paljon enemmän ihmisiä kuin jos EIVÄT KÄYTTÄISI.

  -pahoinvointi, mahakivut, ripuli, oksentelu, ruokahaluttomuus, kuume, ihottuma, kutina, punoitus, päänsärky, vähentynyt siittiöiden muodostus.
  -huimaus, masennus, korvien soiminen. Vaikutukset luuytimeen
  -vaikea anemia, nivelkivut sekä vaikutukset hermostoon, munuaisiin, maksaan ja haimaan. Maku- ja hajuaistin muutokset, ihottumat, nivelsärky
  -Stevens-Johnsonin oireyhtymä, toksinen epidermaalinen nekrolyysi
  -keuhkokudoksen tulehdus ja lääkkeen aiheuttama yliherkkyysoireyhtymä

  Tykkää

 2. Miten juuri sattuikin silmään: http://breast-cancer-research.com/content/9/4/210

  ”The COX/PG signaling pathway offers a useful target for anti-breast cancer strategies. COX-2 is over-expressed in a significant proportion of invasive breast carcinomas, and at a higher frequency in breast pre-cancers. Both pharmacologic and genetic ablation of Cox-2 suppress experimental breast cancer, and transgenic COX-2 over-expression drives tumor formation. Together these data strongly support the validity of COX/PG signaling as an anticancer target. The recently appreciated cardiovascular toxicity of COXibs diminishes the likely utility of this class of drugs for preventing cancer. However, analysis of the pathways by which COX-derived PGE2 drives tumorigenesis is expected to lead to identification of novel drug targets for cancer treatment and prevention.”

  Eli tämä liittyy myös syöpiin.

  Tykkää

 3. kirjoittaa jo jostakin muustaakin kuin lääkkeistä???
  Onko sulla mitään kokemusta ns.luonnonlääkkeistä?Niistä jotka ovat maapallolla olleet jo tuhat vuotta ennen tätä nykylääketiedettä

  Tykkää

 4. Niin uskoiskos sinun perusteettomiin väittämiisi joku muukin kuin opetuslapsesi?

  Milloin julistatte maailmanlopun varman päivän?

  Milloin julistat toimintasi tilinpäätöksen rehellisen version?

  Tykkää

 5. Mitä enemmän luen näitä terveysjuttuja, niin sitä vakuuttuneemmaksi tulen, että ihminen on liian monimutkainen otus putkiaivoisille tutkijoille.

  Kesälinnun kanssa ei pidä puhua talvesta, lätäkkösammakon kanssa ei merestä, eikä ammatti-ihmisen kanssa elämästä.

  Näin se vain menee. Tieto on hyväksi, mutta vain oikein käytettynä.

  Ei se helppoa ole, mutta mielenkiintoista. Ilmeisesti jotain olen oppinut minäkin, kun juoksentelen 71v. Espanjan vuorilla ja golfkentillä kuin orava.

  Laatua, laatua, laatua. Siinä kolme hyvää neuvoa, sillä varauksella, ettei ei edes laadukas leipä tai margariini kuulu laadukkaiden ruokieni joukkoon.

  Tykkää

 6. Mistä löytyy juttua tuosta Pohjois-Savon käräjäoikeuden jutusta siis jossa lääkäri tuomittu määräämiensä kipulääkkeitten vuoksi aiheutuneesta kuusivuotiaan kuolemasta?

  Kun en löytänyt kuin samassa käräjäoikeudessa annetun tuomion jossa eläinlääkäri on kipulääkkeillä tappanut hevosen. Korvaussummakin hyvin lähelle sama 😛

  http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/valtraus-karajat-elainlaakari-joutuu-korvaamaan-230000-euroa-hevosen-kuolemasta/1675874

  Tykkää

 7. Christer vetää maalista ohi komeasti, aidon ”turpaduunarin” tyylillä:

  ”On hyvin harvinaista, ehkä jopa ennen näkemätöntä, että suomalainen lääkäri joutuu vastuuseen potilaansa murhasta.”

  Murha rikosnimikkeenä tarkoittaa tietoista, suunniteltua hengenriistoa. Sellaisesta ei selviä rahallisilla korvauksilla. Olisi varmaan parempi blogistinkin pysytellä asiassa.

  ”Toki on rottakokeilla vahvistettu, että PUFA on pieninä määrinä elintärkeä rasvahappo, mutta siis, että energiaa ja kaloreita ihmisille ja vielä oikein suuressa mittakaavassa. Haloo!”

  Juu, haloo vain. Käytännössä jokainen suuri meta-analyysi niin a) satunnaistetuista kliinisistä tutkimuksista kuin b) väestötutkimuksista osoittaa safa –> pufa korvauksen olevan jossain määrin sv-tautiterveydelle. Lukaisepa joskus alan kirjallisuutta.

  ”Niin minä luulen, ei kun minä tiedän!”

  Ei siltä vaikuta. Jossain vaiheessa esitit n-3 -rasvahappojen olevan terveyttä EDISTÄVIÄ. Miksi nyt virsi vaihtui?

  Toisekseen, n-6 rasvahappojen saannista & niiden terveyttä edistävistä vaikutuksista ym. ohjeiden mukaan on näyttöä. Vrt. esim.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19171857

  ”Nautit sitten rypsiöljyä, rouskuttelet pähkinöitä, syöt kalaa jne. vaikka kuinka paljon saadaksesi sitä Ursulan kaipaamaa PUFAa niin saat sitä kroonista tulehdusta ylläpitävää LA 18:2 omega-6-linolihappoa aivan liikaa.”

  Paitsi että suomalaisten n-6 -rasvahappojen saanti on nyt n. 4+% kok.E:stä. On ERITTÄIN vaikea nähdä, että tästä noustaisiin samoihin määriin (12-15% kok.E:stä!!) kuin niissä vanhoissa rasvahappotutkimuksissa, sillä

  a) suomalaisten käyttämät ja nykyisin suositellut kasviöljyt eivät ole lähellekään yhtä pufa-rikkaita kuin ym. tutkimuksissa käytetyt

  ja

  b) pähkinöiden saantikaan ei ole sitä luokkaa että yhdistettynä ym. öljyihin saanti nousisi tuolle tasolle. Vrt. PREDIMED, jossa pähkinä-ryhmässä linolihapon saanti oli korkeampaa kuin öljy- tai kontrolliryhmässä, so. luokkaa 6% kok.E:stä, pufan saannin ollessa 7,7% kok.E:stä.

  (Ja tuliko tästä ongelmia? No, jos suurin vähennys aivohalvauksien suhteen on ongelmallista niin …)

  Lisää aiheesta:

  http://www.pronutritionist.net/omega-6-rasvahapot-ei-niin-pahoja-sittenkaan/

  Ja mitä krooniseen tulehdukseen tulee, niin viitteitä linolihapon haitallisuudesta terveillä ihmisillä ei löydy kliinisistä tutkimuksista:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22889633

  ”Samalla lailla ihminen ei käytä PUFA-rasvoja energiaksi (vaikka teoriassa epätehokkailla prosesseilla sekin olisi mahdollista), vaan ihminen tarvitsee PUFA-rasvoja pieninä määrinä muihin toimintoihin. Selitän tarkemmin jonakin toisena päivänä.”

  Joo, saa selittää. KAIKKIA rasvoja käytetään energiaksi.

  ”Suurina määrinä kasvirasvat estävät rasvaliukoisten vitamiinien toiminnan rasittamalla maksan sappinestetoiminnan äärirajoille ja ylikin.”

  Ehkäpä lähde tälle(kin) tulee seuraavaan viestiin?

  Tykkää

 8. ”Tämä kuitukommentti on tässä siksi, että logiikka terveellisyydessä on sama kuin kasvisrasvoissa. Kuitu on siis aine, jota ihminen ei pysty käyttämään energiaksi. Sopivina määrinä se auttaa, että paska kulkee joskus kropasta ulos eikä aiheuta lihavuudelta näyttävää ummetusta, mutta suurina määrinä kuitu vie kaikki vesiliukoiset vitamiinit ulos kropasta ennen kuin niille ehtii löytyä mitään käyttöä.”

  Jahas, näköjään runsas kuidunsaantikin on sitten pahapahapaha juttu. Saa esittää tälle(kin) edes jonkinasteista tieteellistä näyttöä.

  Tykkää

 9. Blogisti jätti toimittajatyyliin osan faktoista ulos? Onko tässä nyt aasinsilta kyseessä?

  Missä on muuten sanottu, että kipulääkeet OIKEASTI aiheuttivat sen hepan kuoleman?

  http://www.iltasanomat.fi/muutlajit/art-1288604480834.html
  (jopa Iltasanomat ei ymmärrä mitä ähky hepalla tarkoittaa)

  Heppa kuoli ähkyyn eikä kipulääkkeisiin. Ähky diagnostoitiin liian lieväksi ja oireet peitettiin kipulääkkeillä. Se oli se syy. Kumotkaa olkaahyvä väittämäni. Iankaiken heppoja on maaseudulla kuollut ähkyyn kasoittain.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84hky

  Tykkää

 10. Pari asiaa tuli mieleen. Arakidonihappo on lähtöaineena ainakin kolmessa synteesiketjussa, joista cox-1 katalysoitu johtaa terveyden kannalta varsin positiivisiin yhdisteisiin. Ei kai ylimäärin syöty rasvahappo johda yhden ketjun korostumiseen – tahtoo sanoa, että kauhun tasapaino säilyy.

  Lisäksi synteesinopeutta ”ohjataan”. Ei raaka-aineen toimittaminen suinkaan tarkoita automaattisesti sitä, että esim. käsittelyssä olevien prostaglandiinien tuotantomäärät räjähtävät käsiin.

  Tykkää

 11. ”Kristiina Palttala -niminen lääkäri olikin konitohtori eikä mikään kliinikko ja söpö kuusivuotias olikin ravihevonen.”

  Siinä jää sukulaiset nuolemaan näppejään, kun meikäläinen kupasahtaa kipulääkkeisiin. Koska lääkärin mielestä ei ole mitään leikattavaa ?
  Kipulääkkeitä popsitaan maksimi määrä joka päivä ja muut mömmöt päälle.

  Ei taida toto lappu auttaa korvauksiin. Jos seuraavassa elämässä vaikka syntyisi hevoseksi saattaisi korvauksiakin saada.

  Tykkää

 12. Jäipä ylemmästä viestistäni pois eräs sana. Alhaalla puuttuva kohta:

  ”Käytännössä jokainen suuri meta-analyysi niin a) satunnaistetuista kliinisistä tutkimuksista kuin b) väestötutkimuksista osoittaa safa –> pufa korvauksen olevan jossain määrin HYÖDYLLISTÄ sv-tautiterveydelle.”

  Tykkää

 13. Jotenkin tuli mieleen taas tuo Ohukaisen syntymävuosi 1890 ja dr. Paul Dudley White,joka lausui alla olevat sanat:
  ”Dr. White noted that heart disease in the form of myocardial infarction was nonexistent in 1900 when egg consumption was three times what it was in 1956 and when corn oil was unavailable”

  Eiköhän Suomessa ollut vähän sama tilanne Puskan nuoruudessa…..

  Tykkää

 14. Ihan järkeenkäypää tekstiä. Heppojen kipulääkejuttu oli ymmärtääkseni vain johdatus siihen, että ihmisiä kuolee kipulääkkeisiin? Eli se, että hevonen kuoli ähkyyn ei liene merkityksellistä, vaan se, että kipulääkkeisiin voi kuolla?

  Tuo COX2-inhibiittori tuli kokeiltua Arcoxia-merkillä. Miksi sitä sitten söin? Siksi, että margariini + low fat + ruisleipä + sokeri + hedelmien fruktoosivoittoinen ruokavalio hajotti vatsan aiheuttaen suolistotulehduksia, jotka menivät sitten tietysti niveliini.

  Maan parhaat gastroeneterologit olivat jo poistamassa paksua suoltani, siinä missä ortopedi syötti kipulääkkeitä kun röntgenkuvat olivat puhtaat, työterveyslääkäri syötti päälle Tramal Retardia ja Testa Ishpagulaa, eli sitä helvetin kuitua. Päälle siis Arcoxiaa (ja liuta happolääkkeitä, verenpainelääkkeitä ja toisinaan Panacodia). Yksi päätti syöttää vielä Litalginia, kun hänen mielestään minulla oli IBD.

  Onneksi minulla on sairauskuluvakuutus. Edellä mainitut lääkärit maksoivat maltaita. Mutta mikä heiltä kaikilta unohtui? He eivät osanneet parantaa minua! He vain halusivat peittää sairauteni, lääkkeillä. Aiheuttaen lisää sairauksia.

  Eli on se hyvä, että jo rintasyövän saanut saa toivoa Arcoxiasta, kun minulla se lähinnä peitti todelliset syyt – ruokavalion tuomat vaivat.

  Väitän, että *liiallinen* kuidunsaanti on enemmän pahasta kuin hyvästä. Vaikka Visiblinellä saa kakan normaalimmaksi, ei se silti korjaa muiden ruoka-aineiden aiheuttamia ongelmia. Kun syö tarpeeksi eläinrasvaa, putkistokin toimii hemmetin hyvin. Olkootkin, että lipaasi ottaa siitä osan energiasta talteen, joka pitää polttaa tavalla tai toisella.

  Toi Omega3-hypetys on tietysti koomista, kun katsoo miten esimerkiksi Verlasso tekee tulemista lohien ruokinnassa. Niin, tosiaan, EPA ja EHA ovatkin ihan eri asioita. Viisaat sanoo, että tärkeintä on noiden rasvahappojen suhde. Miksi niitä pitää edes pohtia, jos ruokavalio on kunnossa?

  Jos siinä mitä syö, ei ole etikettejä, pitäisi ruokavalion olla kunnossa, eikö niin? Jos pistän lehmän, sian, riistan tai itse pyytämäni kalan palasiksi ja alan sitä mussuttamaan, kera lantun ja porkkanan, niin eikö se pitäisi riittää? Tai jos makeutta kaipaa, niin esimerkiksi sota-aikaan makeutus tehtiin porkkanalla, niin miksi sitä ei voisi tehdä nytkin samalla tavalla?

  Hienoa, että Fogelholm alkaa tajuta, että sokerikin (fruktoosi) on pahempi juttu kuin rasvat. Pitkään siihen menikin. Tutkimuksethan ovat tämän osoittaneet jo pitkälti yli 10 vuotta fruktoosin haitallisuuden.

  Ai niin. Miten parannuin vaivoistani niin, etten tarvitse mitään lääkkeitä? Aloin tekemään juuri päinvastoin kuin kalliit lääkärit olivat neuvvoneet. Eli karppaamaan! Nyt menty jo useita vuosia ilman oireita, joten ainakin remissiossa ollaan tulehdusten suhteen ellei jopa parantuneita. Paska juttu lääkebusinekselle, kun en ole lääkkeitä ostellut enkä lääkäreitä rahoittanut.

  Joku kyseli luonnonlääkkeiden perään. Kehittymissä maissa tietoa vielä on, kunnes länsimaistuminen (lue lääkebusiness) tuhoaa senkin perimätiedon. Nyt kun apteekkeihin on tulossa oikeus antaa rokote (ilmeisesti rokotepisness kusee), niin voisi kuvitella, että tulevaisuudessa on niitä Antti Heikkilän kuvalemia ”pajatsoja”, joihin tungetaan sormi sisään ja ”pajatso” sylkee sopivat tabletit syötäväksi. Tai sitten meidän vessanpönttö alkaa analysoida aamuvirtsasta minkä lääkeaineen puutos meillä on (viittaus elokuvaan The Island).

  Tykkää

 15. ”Tuomari” peesaa Christeriä:

  ”Väitän, että *liiallinen* kuidunsaanti on enemmän pahasta kuin hyvästä.”

  Saa väittää. Ensinnä vain voisit määritellä että a) mitä on ”liiallinen saanti” ihan grammamääräisesti. Seuraavaksi sitten b) tutkimusnäyttöä väitteen tueksi.

  ”Toi Omega3-hypetys on tietysti koomista, kun katsoo miten esimerkiksi Verlasso tekee tulemista lohien ruokinnassa. Niin, tosiaan, EPA ja EHA ovatkin ihan eri asioita. Viisaat sanoo, että tärkeintä on noiden rasvahappojen suhde. Miksi niitä pitää edes pohtia, jos ruokavalio on kunnossa?”

  Kappas vain, olen samaa mieltä! N-3 -rasvahapot ovat hyödyllisiä ja niillä on terveyttä edistäviä vaikutuksia, mutta eivät ne nyt mitään ihmeitä tee. Saas nähdä mitä mieltä eräs luontaistuotekauppias/tohtori on asiasta… 🙂

  Ja tarkoitit varmaankin sanoa ”DHA”?

  Tykkää

 16. Ongelmana on se, että lääkäreiden koulutus
  on pitkälti lääkeyhtiöiden näkökulmasta suunniteltua.

  TV2:n Hehku-ohjelmassa lääkäri lipsauttaa asian koko kansan kuultavaksi:

  ”Elinsiirtokirurgian luennoilla oli tasaisesti ceissejä, joissa maksansiirto oli johtunut yrttivalmisteiden käytöstä.”

  Siis tasaisesti ceissejä…Jatkuvalla syötöllä…

  Kuuntele virke ajassa 3.56:
  http://areena.yle.fi/tv/2015949

  Olikohan siellä yliopiston lääketieteen luennoilla tasaisesti ceissejä, joissa haiman tuhoutuminen on johtunut statiinien käytöstä.

  Kyllähän jo näihin tulehduskipulääkkeisiin kuolee Suomessakin 200-300 ihmistä vuodessa, mutta yhdestäkään yrttivalmisteiden tai vitamiinien käytön vuoksi kuolleesta ei ole raportoitu.

  Tykkää

 17. Elämme H-hetkiaikoja lääketeollisuuden suhteen.
  Riippuu siitä että alkavatko ihmiset nyt lopultakin huomata tämän kaiken huuhaan, jota runsas lääkitysbuumi teettää.
  Mutta kyllä siellä vielä keksitään ja voidaan hyvin, siis siellä lääketeollisuuspuolella. On se 100 varma. Rahat ja aivot eivät sieltä lopu.

  Tykkää

 18. Margariinin ystävät:

  ”Olikohan siellä yliopiston lääketieteen luennoilla tasaisesti ceissejä, joissa haiman tuhoutuminen on johtunut statiinien käytöstä.”

  Vaikea sanoa. Taannoisessa meta-analyysissä

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22910758

  havaittiin, että kliinisissä tutkimuksissa statiinien käyttö yhdistyi pienempään haimatulehduksen riskiin. ”Tosielämässä”, potilaiden ollessa usein hyvinkin sairaampia ja monivaivaisempia, tilanne voi toki olla eri.

  ”Kyllähän jo näihin tulehduskipulääkkeisiin kuolee Suomessakin 200-300 ihmistä vuodessa, mutta yhdestäkään yrttivalmisteiden tai vitamiinien käytön vuoksi kuolleesta ei ole raportoitu.”

  Päättelysi on puutteellista. Henkilö jolla on lääkitystä vaativia sairauksia tai oireyhtymiä ei varmastikaan kuole vitamiineihin tai yrtteihin per se. Ongelmia sen sijaan voi seurata mikäli henkilö on käyttänyt näitä valmisteita tapauksissa joissa olisi pitänyt käyttää lääkkeitä, so. tehokkaan hoidon SIJASTA.

  Tykkää

 19. Kuulepas sie Mie!

  Olet siis sitä mieltä, että maksansiirrot eivät johdu yrttivalmisteiden käytöstä. Et siis usko sokeasti luennoitsijoihin, jotka luennoivat lääkäriksi opiskeleville.

  Hyvä, että sinussa on aitoa skepsismisiä ..

  Tykkää

 20. Kyseessähän oli keskusteluohjelma jossa yksi osallistuja mainitsi tämän ”tasaisesti keissejä” kohdan puhuessaan maksansiirroista. Minä puhuin kuolemantapauksista vastauksena viestiisi jossa itse puhuit kuolemantapauksista. Ymmärtänet eron?

  Luontaistuotteiden yhteydestä maksaongelmiin löytyy kyllä pikaisella googlettamisella runsaastikin artikkeleita. Vrt. esim:

  ”Erityisesti pyrrolitsidiinialkaloideja sisältävien yrttien aiheuttamat maksavauriot ja aristolokkiayrtin aiheuttamat munuaisvauriot ja -syövät ovat herättäneet huomiota.”

  http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=suo00061

  Ja tutkimustietoa yrttivalmisteiden terveysriskeistä niinikään:

  http://www.nature.com/clpt/journal/v76/n1/full/clpt2004455a.html

  Tykkää

 21. “Erityisesti pyrrolitsidiinialkaloideja sisältävien yrttien aiheuttamat maksavauriot ja aristolokkiayrtin aiheuttamat munuaisvauriot ja -syövät ovat herättäneet huomiota.”
  ……………………………………………………..
  Ylläoleva on Duodecim-tietoa. Löytyisikö sieltä myös tilastoa noista huomiota herättävistä vaurioista.
  Lääkärilehden/Duodecimin sivuilta löytyy huomiotaherättävän paljon lääkemainosvalistusta. Statiinien haittavaikutusvalistusta tuskin ollenkaan….

  Tykkää

 22. ”Löytyisikö sieltä myös tilastoa noista huomiota herättävistä vaurioista.”

  ”Lääkärilehden/Duodecimin sivuilta löytyy huomiotaherättävän paljon lääkemainosvalistusta. Statiinien haittavaikutusvalistusta tuskin ollenkaan….”

  Ihanko siis Lääkärilehdessä lääkemainosvalistusta. Ai hitto. Enpä olekaan koskaan nähnyt Tuulilasin sivuilla automainoksia tai MikroBitissä tietokonemainoksia.

  Lyhyen googletuksen tuloksia statiinien haittavaikutuksista ja/tai rajoituksista Duodecimin julkaisemana:

  http://www.terve.fi/kolesteroli/statiinit-aiheuttavat-lihaskipuja (viittaus Duodecimissa julkaistuun uutiseen)

  http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=uut14016&p_teos=uut&p_osio=&p_selaus=

  Tikkanen (2011), ”Statiinit ja diabetes”, Duodecim

  Mutta kun tuo ”tuskin ollenkaan” on niin mukavan ympäripyöreän subjektiivinen luonnehdinta.

  Malwa/Walmakaan on tuskin ollenkaan syyllistynyt hömpän puhumiseen. 🙂

  Tykkää

 23. “Löytyisikö sieltä myös tilastoa noista huomiota herättävistä vaurioista.”

  Tämä unohtui. Ehkäpä Malwa tutustuu aiheeseen itse vaikkapa aristolokkian kohdalla.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12495362

  Annos tekee myrkyn ja kun erinäisissä luontaistuotteissa joita saa tilattua tuolta netin ihmemaailmasta ei aina löydy sellaista infoa kuin lääkkeiden tuoteselotuksissa (puhumattakaan sitä että luontaistuotteet olisivat läpikäyneet useat eri asteiset vuosikausien kliiniset kokeet) niin … Ah tätä kiinalaisen ros.. eikun ”lääketieteen” ihanuutta!!

  Mikäli kyse on nimenomaan Suomesta, niin ehkäpä Malwa kertoo seuraavaksi sen että millä mekanismilla suomalaisen maksa kestäisi toksiineja paremmin kuin muiden?

  Loppuun vielä tästä:

  http://usatoday30.usatoday.com/tech/science/columnist/vergano/story/2012-04-07/do-herbal-remedies-work/54102616/1

  Tykkää

 24. Mie viäntelee ja kiäntellyäp kuin original savolainen konsanaan.

  Alleviivaan vielä pääponttini: Lääkäri lipsautti TV2:n Hehkussa sen, kuinka lääketieteen luennoilla luennoitsijat lobbaavat yrttivalmisteita ja luontaistuotteita vastaan kertomalla tasaisella syötöllä ceisseistä, jotka ovat johtaneet maksansiirtoon.

  Luennoitsijoiden mielestä lääkevalmisteet ovat vaarattomampia, koska näitä ceissejä ei kerrota jatkuvasti. Luennoitsijoiden mielestä lääkkeet on niin hyvin testettuja, että niiden käytössä ei ole mitään vaaratekijöitä, joita kannattaisi alleviivata.

  Raha puhuu.

  Tykkää

 25. ”Alleviivaan vielä pääponttini …”

  Alleviivaan vastineeksi omani: luontaistuotteet eivät oletusarvoisesti ole parempi vaihtoehto, vaan niidenkin kohdalla täytyy/täytyisi olla kunnon näyttö hyödyistä ja tutkimusta haitoista. Ihan kuin lääkkeidenkin.

  Lisätään vielä toinenkin: kys. henkilö puhui luontaistuotteista. Tästä ei voida päätellä mitään lääkkeistä, niitä koskevista keisseistä tai luennoitsijoiden (tässä yhteydessä yksilöimätön olkiukkosi) mielipiteistäsi. Juttusi lentelevät ihan omissa yläilmoissaan.

  Savolaisia koskeva halveksuntasi pantakoon myös merkille.

  Tykkää

 26. ”Ihanko siis Lääkärilehdessä lääkemainosvalistusta. Ai hitto. Enpä olekaan koskaan nähnyt Tuulilasin sivuilla automainoksia tai MikroBitissä tietokonemainoksia”

  Aika huono vertaus…valitan. Automainoksista tuskin on haittaa terveydelle kuten statii…? Joo ja statiineista alkaa Suomessakin pikkuhiljaa tihkumaan kiitettävästi muitakin kuin hyviä uutisia….
  ………………………………………………
  ”Malwa/Walmakaan on tuskin ollenkaan syyllistynyt hömpän puhumiseen”

  Tulipa vaan mieleen, että eikö se Ohukainenkin ole kova hömpänpuhuja,vaikka eli pari vuotta pitempään kuin Paksukainen?

  Tykkää

 27. No, nyt Mie väität vielä, että halveksunnan savolaisia. Höpö.

  Kyllä tuosta Hehkun TV-lähetyksessä kuullusta lääkärin lipsauksesta sai ihan selkeän käsityksen, kuinka lääkärien koulutuksessa lobataan yrttivalmisteita vastaan. Syy: lääketehtailla on liikaa valtaa lääkärien alkeis- ja jatkokoulutuksessa.

  Tästä sentään olemme samaa mieltä.

  Tykkää

 28. Miksi syöpää ei saa parantaa -dokumentti kertoo syövänhoidon historiasta viimeisiltä parilta sadalta vuodelta, lääketehtaitten mahdista, erilaisista vaihtoehtoisista hoidoista ja niihin kohdistuneesta vainosta.

  Kyllä se valta on lääkeyhtiöillä, potilaista viis.

  Katso tästä: http://bambuser.com/v/1548437

  Tykkää

 29. Hyvinpä Christer saa kommentteja epäselviin ja sotkuisiin kirjoituksiinsa. – No, hyvin sujuu bisnes ainakin tällä alalla. Moraaliansa tosin voi kyseenalaistaa, ja paheksuakin. Christer toki tietää, että ihmiselle on tärkeintä oma terveys.

  Tykkää

 30. ”Aika huono vertaus…valitan. Automainoksista tuskin on haittaa terveydelle kuten statii…?”

  Autoista siis ei ole minkäänlaista haittaa terveydelle? Statiineista puolestaan on pelkästään haittaa terveydelle?

  Uskossasi vahva, sitähän sinä todellakin olet.

  ”Joo ja statiineista alkaa Suomessakin pikkuhiljaa tihkumaan kiitettävästi muitakin kuin hyviä uutisia….”

  Uutisoituna Duodecimissa, kuten ym. linkeistä saattoi havaita.

  Mutta ei nyt anneta sellaisten pikkuseikkojen kuin sen että jäit taas vaihteeksi kiinni hömpästä häiritä.

  Tykkää

 31. ”Kyllä tuosta Hehkun TV-lähetyksessä kuullusta lääkärin lipsauksesta sai ihan selkeän käsityksen, kuinka lääkärien koulutuksessa lobataan yrttivalmisteita vastaan.”

  Jos ”selkeällä” tarkoitat ”Margariinin ystävän omassa pienessä mielessään muodostamaa hänen omiin ennakkokäsityksiinsä sopivaa tulkintaa” niin ehkäpä silloin.

  ”Syy: lääketehtailla on liikaa valtaa lääkärien alkeis- ja jatkokoulutuksessa.

  Tästä sentään olemme samaa mieltä.”

  Äläpäs hätäiele. En ole sanonut tästä aiheesta mitään. Mutta sanotaan nyt: minulla ei ole omakohtaista kokemusta lääkärien koulutuksesta, joten siltä kantilta on hankala kommentoida. Olen kuitenkin yl. ottaen sitä mieltä, että sidosryhmillä ja/tai niiden intresseillä olisi koulutuksessa kuin koulutuksessa hyvä olla niin pieni rooli kuin suinkin mahdollista.

  Tykkää

 32. Loppaus on loppausta – muuallakin kuin pienessä mielessäni.

  Hienoa, että löytyi asia, jos Mie olemme yksimielisiä:

  Mie:”Olen kuitenkin yl. ottaen sitä mieltä, että sidosryhmillä ja/tai niiden intresseillä olisi koulutuksessa kuin koulutuksessa hyvä olla niin pieni rooli kuin suinkin mahdollista.”

  Keskustelu päättyi konsensukseen.

  PS. Katso kuitenkin tuo mainitsemani dokumentti Miksi syöpää ei saa parantaa: http://bambuser.com/v/1548437

  Tykkää

 33. Autoista siis ei ole minkäänlaista haittaa terveydelle? Statiineista puolestaan on pelkästään haittaa terveydelle?

  Uskossasi vahva, sitähän sinä todellakin olet.
  …………………………………………………..
  Päästitpä aikamoisen Ohukaislausunnon…ei uskoisi, että tutkija on noin hukassa?

  Tykkää

 34. ”Statiinit ovat myrkkyä annoksesta huolimatta.”

  Lähteenä ison maailman Heikkilän vastineen ja toisen samaa sarjaa edustavan höpöttäjän videot? Please. Arvaa katsonko. 🙂

  Tykkää

 35. Kyllähän nämä asiat taitaa kuitenkin olla uskon asioita myös Mielle. Uskooko Heikkilää vai virallista ’totuutta’. Uskooko meta-analyyseihin vai onko jopa itse ollut näitä tutkimuksia toteuttamassa. Itse en usko enää mihinkään muuhun kuin omiin tuntemuksiin, ne vain ovat kovin samoilla linjoilla Heikkilän ja Tuomarinkin kanssa. Mikähän siinä on niin väärin että voi hyvin?

  Tykkää

 36. Tiedän, että Mie ei katso sellaisia videoita, jotka saattaisivat järkyttää hänen maailmankuvaansa.

  Uskossa on hyvä elää.

  Tykkää

 37. MunajaHunaja:

  ”Mikähän siinä on niin väärin että voi hyvin?”

  Aivan. Sitähän minäkin ihmettelen. Kun täällä(kin) pyörii niin paljon niitä, jotka eivät suostu hyväksymään että ihmiset voivat hyvin muillakin vaihtoehdoilla kun vhh:lla, mm. sillä paljon parjatulla virallisten suositusten mukaisella linjalla.

  MY ry:

  ”Tiedän, että Mie ei katso sellaisia videoita, jotka saattaisivat järkyttää hänen maailmankuvaansa.”

  Väärä todistus lähimmäisestäsi. Mie en katso minkäänlaisia videoita näistä asioista.

  Tykkää

 38. Tiesin sen Mie. Tiedonhankintakanavasi ovat yksipuolisia. Monipuolisiin lähdeviittauksiin pyritään jo itse tieteessäkin, mutta kun sinun tehtävässäsi on parempi tietää vain ja ain se virallinen totuus. Raha puhuu.

  Tykkää

 39. suosituksia ja kokemusta. Niin onkos 6-9 palaa leipää esim 200g vai 400g, usassa jopa 600g, sipaistaanko palasten päälle yhteensä 10g levitettä vai 60-80g levitettä päällisineen.

  Tämä kuuluisa virallinen totuushan antaa mahdollisuuden valita syomisiään kulutuksen mukaan. Niin ei ole edes pakko syödä kuutta leipäpalaa.

  Kuinkakohan moni itsensä vhh:lla parantanut/ laihduttanut on todellisuudessa syönyt lautasellista puuroa ja edes kolmea ruisleipäpalaa päivittäin. No pizza ja puoli litraa nestemäistä ohrajuomaahan ajaa saman asian

  Tykkää

 40. Kun täällä(kin) pyörii niin paljon niitä, jotka eivät suostu hyväksymään että ihmiset voivat hyvin muillakin vaihtoehdoilla kun vhh:lla, mm. sillä paljon parjatulla virallisten suositusten mukaisella linjalla.
  ……………………………………………..
  VHH kiinnostaa 22% suomalaisista
  http://vahahiilihydraattinen-ruokavalio-vhh.blogspot.it/2013/10/thl-22-suomalaisista-noudattaa.html

  Viralliset lähteet moittivat, että ”parjatut viralliset suositukset” eivät kiinnosta enää suomalaisia ja siksi he ovat niin lihavia ja sairaita?

  Paksukaisia on koko Suomi täynnä,mutta Ohukaisia löytyy vain Oulun korkeudelta? Voisiko siinä hyvä syy?

  Tykkää

 41. Ahaa, nyt tuli mieleen mihin tuo Malwa-Walman jatkuva Ohukais-höpinä saattaisi viitata. Viittaatko tämän jutun kirjoittajaan?

  http://varputavi.wordpress.com/2012/08/03/pauli-ohukainen-kolesteroli-ja-tulehdus-yhdessa-vai-erikseen/

  Jos oletetaan että osuin oikeaan, niin eipä taida kyseistä tutkijaa löytyä tästä ketjusta. Mie en ainakaan ole Ohukainen (enkä Paksukainen) enkä minkään sortin tutkija.

  Huvittavaa, että Malwa-Walmaa ahdistaa kanssakeskustelijan anonymiteetti noin paljon. Minulla kun ei ole mitään halua tietää Malwa-Walman identiteettiä – saati sitten tavata häntä henk.kohtaisesti. Jokin roti sentään tuttavienkin suhteen.

  Tykkää

 42. ”Mie” se kirjoiteli:

  ”Väärä todistus lähimmäisestäsi. Mie en katso minkäänlaisia videoita näistä asioista.”

  Tekisitkö poikkeuksen ja katsoisit tämän videon http://www.uctv.tv/shows/Fat-Chance-Fructose-2-0-25641 ja vastaat väitteisiin:

  a) keskivartalolihavuus ei ole sairauksien syy (videolla on kerrottu miksi),
  b) rasvan merkitys sv-taudeissa on pienempi kuin sokerin (fruktoosin),
  c) kaikki kansakunnat, jotka ovat alkaneet käyttämään sokeria, ovat tilanteessa, jossa jopa syntymättömät lapset ovat painavampia kuin ennen.

  Aloitetaanpa noista. Kiitos etukäteen.

  Tykkää

 43. jaahas,

  nautinkos liikaa energiaa päivittäin ja lihon, vai enkö, ja en liho,

  katsoako hyviä ja huonoa uutisia -> niin ja lopputulos syyllistyttää meitä?

  Tykkää

 44. Katsoin videon kun ”Tuomari” pyysi kohteliaasti. Eka ja vika videoni, sillä se oli pelkkää ajanhukkaa tämän kysymyksen suhteen (ja muutenkin ristiriitainen: yhtäältä, Lustig luo jatkuvasti naurettavia olkiukkoja mm. lihavuustutkimuksesta, toisaalta hän ottaa hyvin kantaa ”oma valinta” yksinkertaistuksen naurettavuuteen) – joten jatkossa ei valitettavasti tule kohtelias pyyntö riittämään. Kommenttia:

  ”a) keskivartalolihavuus ei ole sairauksien syy (videolla on kerrottu miksi),”

  Tuota noin, Lustig erotteli alussa ja myöhemmin 20 min. kohdalla selvästi ihonalaisen rasvakerroksen ja viskeraalisen rasvan, eikö niin? Keskivartalolihavuudella tarkoitetaan nimenomaan sitä jälkimmäistä tyyppiä painottavaa muotoa kehonmuotoa.

  Tuossa yhteydessä Lustig muuten syyllistyy yhteen niistä monista ”face-palm” hetkistä. On totta, että liikunta ei vaikuta väestötasolla laihduttamiseen kovinkaan kummoisesti koska a) ihmiset eivät liiku tarpeeksi & kyllin säännöllisesti laihtuakseen ja b) eivät usein vähennä syömisiään. Tästä ei kuitenkaan saada aikaiseksi mitään ”hoitovirhettä”, sillä hoitavan lääkärin kuuluu hoitaa YKSILÖÄ eikä väestötasoa, mistä seuraa että hoidon tulee olle potilaalle mitoitettua. Yhtä loogista olisi väittää, että lääkäri joka ei määrää esim. statiineja potilaalle jolle ne tulisi suositusten mukaan määrätä (koska hänellä on perusteltu syy olla tekemättä näin) on automaattisesti syyllinen hoitovirheeseen.

  Onko ”Tuomari” eri mieltä?

  ”b) rasvan merkitys sv-taudeissa on pienempi kuin sokerin (fruktoosin),”

  Väestötasolla? Yksilötasolla? Taas kerran, väärä dilemma. Rasva voi olla haitaksi (mm. transrasva) tai hyödyksi (transin korvaus pufalla; n-3 rasvahappojen lisätty saanti jne.). Sokeri lisättynä ei ole hyödyksi, mutta sokeria sisältävien hedelmien ja marjojen syönti puolestaan on. Tältä pohjalta on perusteltua esittää, että terveellinen ruokavalio sisältää mahd. vähän transrasvaa ja kohtuudella tyydyttynyttä & runsaammin tyydyttymättömiä SIINÄ MISSÄ mahdollisimman vähän lisättyä sokeria mutta runsaammin hedelmiä ja marjoja.

  ”c) kaikki kansakunnat, jotka ovat alkaneet käyttämään sokeria, ovat tilanteessa, jossa jopa syntymättömät lapset ovat painavampia kuin ennen.”

  Ekologinen korrelaatio? Juu, synnyinpaino on 200 g suurempi kuin ennen. Tosin kaikki nämä kansakunnat ovat paitsi liikalihavia (verrattuna aikaisempiin sukupolviin) niin myös pitkäikäisempiä, väkivallattomampia, lapsikuolleisuus on pienempi jne. jne.

  Ei siis kannata tuijottaa ekologisia korrelaatioita, vaan tutkimustietoa. Fruktoosin kohdalla se osoittaa, että ongelmia tulee mikäli annos & konteksti on pielessä ja tällöinkin valtaosa näytöstä on jyrsijöiltä (rotat). Ihmisillä ongelmia tulee lähinnä fruktoosimakeutettujen juomien suhteen ja tällöinkin vain mikäli niitä saadaan tajuttomia määriä, tyyliin 1/4 kok.kaloreista. Tässä kohdaa tutkimuskenttä metodologisine ratkaisuineen eroaa reaalimaailmasta kohdassa ”annos ja konteksti”, olettaen että koko lihavuusepidemiasta syytetään vain ja ainoastaan fruktoosia. Lustig kieltäytyy ymmärtämästä tätä.

  Tästä aiheesta suosittelen sinua puolestaan lukemaan tämän

  http://www.alanaragonblog.com/2010/01/29/the-bitter-truth-about-fructose-alarmism/

  ja eritoten kommenttiosaston jossa Lustig ottaa päihinsä oikein kunnolla.

  Jatkossa sitten tosiaan muita kuin videoita jos haluat keskustelun jatkuvan.

  Tykkää

 45. ”Mie” – Lustig painottaa voimakkaasti monessa eri kohdassa, että hänen perustelunsa perustuvat tutkimuksiin, aivan kuten sinun väittämäsi, eikö niin?

  Turha meidän on sanansaattajaa tappaa, kun todellinen vihollinen on muualla? Toinen asia on tietysti se, että Lustig käsittääkseni tekee konkreettisesti töitä lihavien kanssa, toisin kuin valtaosa tutkijoista, eli on kait hänkit aluksi mennyt valtauskomusten mukaan ja tullut siihen lopputulokseen, että valtavirralla olevat ajatukset eivät toimi? Jos olisivat toimineet, tuskinpa hän olisi koko sokeriasiaa tuonut esille? Vai onko tässäkin vastaperusteluna kirjamyynti, samalla tavalla kuin Antti Heikkilä leimataan sekopääksi koska hän myy kirjoja?

  Asiaan:

  ”Tuota noin, Lustig erotteli alussa ja myöhemmin 20 min. kohdalla selvästi ihonalaisen rasvakerroksen ja viskeraalisen rasvan, eikö niin? Keskivartalolihavuudella tarkoitetaan nimenomaan sitä jälkimmäistä tyyppiä painottavaa muotoa kehonmuotoa.”

  – Minä taas näin asian niin, että nimenomaan laihat ihmiset, joilla ei ole näkyvää rasvakerrosta, vaan tätä viskeraalista rasvaa, sairastuvat jopa enemmän kuin lihavat. Miten ihminen, joka on laiha, voi olla keskivartalolihava? Niissä TT-kuvissa viskeraalista rasvaa omaavat näytti ainakin minun silmiin laihoilta, toisin kuin jenkkakahvat omaavat ilman viskeraalista rasvaa näytti lihavilta. Eli ydinkysymys ei ole lihavuus, vaan viskeraalinen rasva. Eli mittanauha EI kerro viskeraalisesta rasvasta mitään. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kaikki ne tutkimukset, joissa muuttujana on mittanauha tai paino, joutaa roskakoppaan.

  Facepalm-juttuusi liittyen, lähes kaikki lääkärit THL:ää yms instansseja myöden syyllistyy nimenomaan siihen, että he eivät paneudu biokemiallisiin lihavuuden syihin, vaan syyllistävät ja edesauttavat lisää lihomista mm. stressitekijöiden kautta. Tuloksethan on nähtävissä: ne jotka toimii toisin (kuten Karppaa), paranee, ne jotka käyvät ravintoterapeuteilla ja muilla vastaavilla, pysyy lihavina pitkällä aikavälillä (tutkimuksien mukaan). Lustig toi hyvin esille sen, että valistuksella, syyllistämällä tai varoituksilla ei ole saatu minkäänlaisia muutoksia tupakointiin.

  Mielestäni lääkäri, joka ei ota potilaidensa yksilöllisilä endokriinisiä eroavaisuuksia (tai biokemiallisia) huomioon, syyllistyy ehdottomasti hoitovirheeseen hoitoa määrätessään. Esimerkkinä lihavuusleikkaukset.

  b) ”Tältä pohjalta on perusteltua esittää, että terveellinen ruokavalio sisältää mahd. vähän transrasvaa ja kohtuudella tyydyttynyttä & runsaammin tyydyttymättömiä SIINÄ MISSÄ mahdollisimman vähän lisättyä sokeria mutta runsaammin hedelmiä ja marjoja.”

  Tässä voinemme olla lähes samaa mieltä, olkoonkin, että rasvakeskustelun voisi jättää sivuun ja keskittyä kahteen huomattavasti tärkeämpään tekijään, stressiin ja sokeriin. Hedelmien osalta olen sitä mieltä, että jos hedelmien syönti liipaisee syömiskierteen (ts.insuliinin blokkaama leptiini), tulee tällöin hedelmiä, tai mitä tahansa sellaista, joka nostaa insuliinitasoja, välttää niin pitkään kunnes kyseinen ”vika” on kehosta korjaantunut (jos ikinä korjaantuu).

  c) ”Ekologinen korrelaatio? Juu, synnyinpaino on 200 g suurempi kuin ennen. Tosin kaikki nämä kansakunnat ovat paitsi liikalihavia (verrattuna aikaisempiin sukupolviin) niin myös pitkäikäisempiä, väkivallattomampia, lapsikuolleisuus on pienempi jne. jne.”

  Tämä on lavea aihe. Olen samaa mieltä siinä, että pelkkien sikiöiden tarkastelu korreloimalla on liian kapea tarkastelukohde. Syitä voi löytyä epigenetiikasta tai vaikka valosaasteesta. Kaupunkien lähellä elävät eläimetkin ovat alkaneet lihoa, vaikka tuskin saavat sokeria tai rasvaa. Eli jokin muu obesogeneettinen tekijä selittää paremmin. Pointti oli käsittääkseni se, että sikiö saatika lapsi ei tee tietoisia ruokavalintoja. Näin ollen hän käsitteli sitä, että syytetäänkö sitten vanhempia ja heidän tottumuksiaan. Onhan se koomista, että lapsille syötetään Pilteissä ja Bonissa fruktoosia, joka ei takuuvarmasti kuulu infantin ruokavalioon missään muodossa. Rasvamaksan ja fruktoosin merkityksestä, eli NALFD:n suhteen olemme varmaan samaa mieltä?

  Olen jo aiemmin lukenut linkittämäsi artikkelin. Siinäkin on hyviä näkökulmia, mutta ei poissulje Lustigin esille tuomia tutkimuksia ja väitteitä.

  Minun mielestä tutkimukset pitäisi näyttää käytännössä toteen jollain tavoin. Ravintoterapeuttien pitkän ajan tulokset ovat erittäin huonot. Heidän tietonsa perustuu tutkimuksiin. Karppaajien tulokset perustuu pitkälti mutuun, mutta pitkän ajan tulokset ovat erinomaisia verrattuna ravintoterapeuttien tuloksiin.

  Tykkää

 46. ”Mie” – Lustig painottaa voimakkaasti …”

  Tutkimuksiin joissa esim. annos on metodologisista syistä aikalailla eri luokkaa kuin tosielämässä? Tai rottakokeisiin? ”Tuomari”, kriittinen tarkastelu on suositeltavaa.

  ”Turha meidän on sanansaattajaa tappaa, kun todellinen vihollinen on muualla?”

  Ymmärryksen laajentaminen asiasta X vaatii erheellisen matskun tunnistamista. Tässä kohtaa Lustig ei edesauta siten ymmärryksen laajentamista liikalihavuudesta/sv-taudeista/tms. sillä hän ekstrapoloi huteralta pohjalta maailmojasyleileviä väitteitä. L. on siis osa ongelmaa (erheellinen tietämys).

  ”Toinen asia on tietysti se, että Lustig käsittääkseni …”

  Näillä tätä seuranneilla kysymyksilläsi ei ole ensisijaista arvoa. Minua ei Lustigin motivaatio suuremmin kiinnosta. Ensisijaisesti kyse on siitä, että laajempi tarkastelu ei tue Lustigin näkemystä siitä että fruktoosi olisi ainut/primääriongelma.

  ”- Minä taas näin asian niin, että nimenomaan laihat ihmiset, joilla ei ole näkyvää rasvakerrosta, vaan tätä viskeraalista rasvaa, sairastuvat jopa enemmän kuin lihavat.”

  Näit miten näit, mutta tämä ei liity sanomaani. Lustig ei esittänyt ettei keskivartalolihavuudella olisi merkitystä. Toki kyseessä on ennemminkin riskitekijä kuin syy per se.

  ”Eli ydinkysymys ei ole lihavuus, vaan viskeraalinen rasva. Eli mittanauha EI kerro viskeraalisesta rasvasta mitään. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kaikki ne tutkimukset, joissa muuttujana on mittanauha tai paino, joutaa roskakoppaan.”

  Väärä dilemma. Liikalihavuudessa a la ”merkittävä ylipaino”, puhuttaessa väestötasosta, ei suinkaan ole kyseessä mikään ”joko/tai” yhdistelmä: kyseessä on aina yhdistelmä sekä ihonalaista rasvakudosta että viskeraalista rasvaa. Jälkimmäinen on toki vaarallisempaa. Tästä ei kuitenkaan seuraa, etteikö mittanauhoilla olisi merkitystä: vaikka pikkaisen mittanauhaa venyttävä kaveri voikin olla terveempikin kuin sinä laihempi tyyppi, on TODELLA epätodennäköistä että merkittävä ylipaino ei olisi minkään sortin surrogaatti ongelmista.

  ”Facepalm-juttuusi liittyen, lähes kaikki lääkärit THL:ää yms instansseja myöden…”

  No tämähän on taas täysin selvittämätön/todentamaton väite. Lihavuustutkijoiden ja ravitsemusterapeuttien kanta kyllä nimenomaan on se, että biokemiallisilla syillä ON merkitystä. Kuten myös yksilön omalla käytöksellä. Jälkimmäisen muuttaminen on toki hyvin haasteellista, mistä syystä ymmärtääkseni moni tutkija kannattaakin väestötason interventioita. Esim.
  Willett otti taannoin kantaa elintarviketeollisuuden myyntitapoja vastaan.

  ”Mielestäni lääkäri, joka ei ota potilaidensa yksilöllisilä endokriinisiä eroavaisuuksia (tai biokemiallisia) huomioon, syyllistyy ehdottomasti hoitovirheeseen hoitoa määrätessään. Esimerkkinä lihavuusleikkaukset.”

  Pilasit sitten ensimmäisen lauseen suht tolkullisen kohdan jälkimmäisen idiotismilla. Lihavuusleikkaus on äärimmäinen hoitokeino eikä täysin ongelmaton mutta sille on olemassa roolinsa hyvin vakavien tapausten suhteen. Ja jätetään sitten ne ”mut-kokeilix-se-karppausta” hölmöilyt pois.

  ”Hedelmien osalta olen sitä mieltä, että…”

  ”Jos” tässä kohtaa on AIKA iso ”jos”. Eipä näytä olevan väestötasolla mikään ongelma, vrt. seurantatutkimusten evidenssi hedelmien hyödyistä.

  Sama pätee sitten toki myös rasvaan, eikö niin? 🙂

  ”Pointti oli käsittääkseni se, että sikiö saatika lapsi ei tee tietoisia ruokavalintoja. Näin ollen hän käsitteli sitä, että syytetäänkö sitten vanhempia ja heidän tottumuksiaan.”

  Juu, sekin. Mutta aiheen lähestyminen selitysarvoltaan liki olematonta reittiä ei vakuuta.

  ”Olen jo aiemmin lukenut linkittämäsi artikkelin. Siinäkin on hyviä näkökulmia, mutta ei poissulje Lustigin esille tuomia tutkimuksia ja väitteitä.”

  Öö, jos esität tällaista niin sitten et ymmärtänyt lukemaasi. Aragonin ydinargumenttihan on nimenomaan se, että laajempi tutkimuskentän tarkastelu osoittaa Lustigin tekevän perusteettomia yleistyksiä.

  ”Minun mielestä tutkimukset pitäisi näyttää käytännössä toteen jollain tavoin. Ravintoterapeuttien pitkän ajan tulokset ovat erittäin huonot. Heidän tietonsa perustuu tutkimuksiin. Karppaajien tulokset perustuu pitkälti mutuun, mutta pitkän ajan tulokset ovat erinomaisia verrattuna ravintoterapeuttien tuloksiin.”

  Hei please. Älä lähde tälle ”mututieto-rules” linjalle. Tätä varten on olemassa SEURANTAtutkimuksia. Hajanaiset user testimonyt eri puolilta eivät edes oletusarvoisesti voi haastaa tutkimisnäyttöä. Jos esität muuta, olet perustavanlaatuisella tavalla pihalla siitä miten näitä asioita tulisi selvitellä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s