Suomi RaPa-kuntoon: Veret seisauttava valtionosuusuudistus

Taas on sähköä ilmassa kun kansanterveyttä ollaan tuhoamassa. Hallinnon Rakenne-Paketti (RaPa) -uudistus saa turpaduunarilta tylyn tuomion.

 

 

Vuosi on vaihtunut, mutta meno jatkuu entisellään. Turpaduunari tuuppaa näkyville näitä terveyssatiirejaan. Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan niitä entiseen vilkkaaseen tahtiin.

Terveyden Hävityksen Laitos (THL) ja sen erikoistutkija Maria Vaalavuo ovat ”väärin parantuneiden” selän takana keksineet miten sairaita saadaan Suomeen lisää. Näköjään 3,84 miljoonaa Kela-korvausten saajaa ei vielä riitä.

Avain tähän lisääntymisongelmaan on kannustinloukku ja projektin nimi on peruspalveluiden valtionosuusuudistus. Tutustuin siihen vuodenvaihteessa.

Nyt tarkkana, sillä turpaduunarin terveysstudiossa alkaa lämmittely-lähetys siitä jossain vaiheessa alkavasta väännöstä, jossa verorahoista tapellaan tässä valtakunnassa oikein tosissaan.

Keltavihreissä ergonomisesti mitoitetuissa asuissaan väärin parantuneet kohtaavat sinipunakoneen, eli ”tiukkapipoiset terveysterroristit”.

Tässä käydään läpi erilaisia pelikuvioita ja tutustutaan erilaisiin hämäystekniikoihin sekä arvioidaan tietenkin avainpelaajia. Joukkueiden yleiskunto on myös tarkistettavana.

Selostamoon on ahtautunut turpaduunari Christer Sundqvistin seuraksi kaikkien urheilun ystävien tuntema kommentaattori Birdie.

Tervetuloa Birdie tänne kisastudioon, jossa pohditaan RaPa-kuntoista Suomea. Annetaan raikuvat aplodit ja samalla kiitetään menneestä vuodesta 2013. Meillä oli tosi hyvä yhteistyö ja mukavaa kun yhteiset hommat ja mielenkiinnon aiheet jatkuvat myös vuonna 2014.

”Kiitos Christer, mukava polkea tätä kuntopyörää niin, että tänne studioon saadaan sähköt. Mutta mennään heti asiaan. Tässä tulee mieleen viime kesän makeisvero-lähetys, jossa meidän hampaissa oli niinikään huono lakivalmistelu ja lisäksi aspartaamin epäreilu suosiminen. Turun Yliopiston valtiotieteen professori Matti Wiberg on usein suominut tätä Stetson-Harrison -menetelmää. Sitä menetelmää missä vedetään hatusta jokin täysin posketon lakiesitys ja sanotaan, että nyt on kiire, ei ehditä käydä julkista keskustelua.”

Aivan oikein Birdie on tulkinnut maailman menoa. Tämäkin valtionosuusuudistus on tarkoitus saada voimaan jo vuonna 2015. Nyt se yritetään saada hyväksyttyä ennen kuin tajutaan mistä tässä oikein on kyse. Onko tässä kyseessä jonkinlainen kielipeli? Sitä termiähän tutkijat joskus käyttävät. Onko kyseessä mielikuvademokratia, jossa puhujan arvovalta painaa enemmän kuin itse asia?

”Juuri näin! Kielipeli -termin otti käyttöön Ludwig Wittgenstein ja se on oleellinen osa tätä hämäyspeliä. Ellei tunne oikeita termejä, on ulkona pelistä jo ennen kuin kiekko putoaa jäähän. Esimerkiksi tässä valtionosuusuudistuksessa on tiedettävä mikä on CHESS-seminaari, HALKE-ryhmä ja HILMO-rekisteri. ”Mä tykkään susta niin, että halkeen”, laulaa eräs klanipää kansansuosikki, mutta HALKE on kyllä ihan tavattoman kaukana rakkaudesta, suosiosta puhumattakaan. Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmässä, eli HALKE-ryhmässä puhetta pitää hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen. Kuunteluoppilaina ovat Jan Vapaavuori, Ville Niinistö, Anna-Maja Henriksson, Merja Kyllönen, Päivi Räsänen, Krista Kiuru ja Lauri Ihalainen. Hoitoilmoitusrekisteriä (HILMO-rekisteri) ylläpitää THL hivenen himokkaasti. Suomalaisen terveydenhuollon kansallinen ja kansainvälinen tilastointi perustuu HILMO-rekisterin tietoihin. CHESS tulee sanoista Centre for Health and Social Economics ja se on THL:n erikoisyksikkö. CHESS ei siis liity suosikkipeliisi shakkiin, muista se Christer!”

Birdielle tiedoksi, että turpaduunarin sanakirjasta CHESS löytyy kohdasta shakki. Tämä CHESS-hämäyspeli tuo selvästi mieleen Amarin avauksen eli NH3, jota sanotaan myös ammoniakkiavaukseksi täällä shakkimaailmassa. Ratsu laukkaa liikkeelle tosi outoon suuntaan valiten jostain syystä laskeutumisruudukseen H3:n hämäten mustilla pelaavan vastustajan täysin. Musta on jo oikeastaan hävinnyt pelin. Toivuttuaan nauru- tai kauhukohtauksesta hän huomaa shakkikellon ajan kuluneen loppuun.

Hämäyksestä puheen ollen, vaikka voin kulutus ja varusmiesten Cooper-testien tulokset korreloivat aika kivasti keskenään, niin eläkkeelle vihdoin ja viimein siirtynyt Pekka Puska oli vuoden 2013 loppuhetkillä sitä mieltä, että nyt kansa on vihdoinkin oppinut syömään virallisten suositusten mukaan ja siksi laihtunut. Voi yhren kerran sentään! Sokea Reettakin tajuaa miten Pekka vetää höplästä kansaa.

”Hyvä huomio, Christer! Tässäkin ottelussa on vaarana, että kunnat taistelevat vain toisiaan vastaan. Tappelevat silmät ummessa ja järjen puutteessa siinä määrin, että kukaan ei tajua tätä uudistuksen ideologiaa ennen kuin laki on voimassa vuonna 2015. Tarkoitushan on rangaista kuntia joissa asukkaat ovat terveitä ja elävät pitkään. Sen sijaan rahat on tarkoitus siirtää ongelmakuntiin.”

Eikö tämä ole se kuuluisa kannustinloukku, josta selostajakollegani Antero Mertaranta voisi sanoa, että sieltä se heilahtaa kuin entisen miehen kärpäspyydys?

”Kärpäspyydys on oivallinen analogia. Ongelmien hyvittäminen kuulostaa aina niin sympaattiselta ja mukavalta. Todellisuudessa tässä luodaan niin sanottu kobra-efekti, eli Lontoon murteella Perverse Incentive. Itse käytän termiä perverssi porkkana ja vaikutus ei ole aina se mitä kukkahattutäti oli ajatellut.”

Perverssi porkkana on kyllä mahtava termi. Kuulostaa kaiken lisäksi terveelliseltä, mutta eihän sitä raakaruokaa oikeasti kannata hirveitä määriä sisuksiinsa tunkea. Ei ihminen sentään mikään lehmä ole, vaikka metrossa kuultujen riitojen perusteella nykyajan perusperheeseen kuuluu sika, lehmä ja toukka. Mutta sano sinä kun tiedät, Birdie, mitä vanhoja legendoja kannattaisi tässä vero-ottelussa nostaa esiin?

”Ensimmäisenä nostaisin esille jääkiekon SM-liigan jo edesmenneen entisen puheenjohtajan Teemu Hiltusen, jonka elämäntyötä Maria Vaalavuo on tässä tuhoamassa. Hiltusen johdolla saatiin aikaiseksi vuoden 1993 valtionosuusuudistus, jolla menoautomaatit kitkettiin ja Suomi nostettiin lamasta. Nyt jostain ihmeen syystä on menoperusteinen THL-malli viemässä Suomea kansakuntana takaisin kivikaudelle ja talouden Kreikka-sarjaan.”

Joo, turpaduunarikin on lukenut kummeksuen tilastoja. Nykyään 82,3 prosenttia rahoista menee kuntien ikärakenteen mukaan. Mikä tässä mättää?

”Behavioristinen taloustiede on tutkinut näitä kannustinkoukeroita jo useita vuosikymmeniä. Sellaiset nimet kuin Dan Ariely, Richard Thaler ja Edward Deci ovat muun muassa näitä asioita tuoneet esille. Nykymallissa porkkana on oikea kun ikääntyvää väestöä suositaan. Kuntien siis kannattaa hoitaa terveyspuoli niin, että ihmiset elävät vanhoiksi ja mielellään terveinä pysytellen, sillä se tulee halvaksi. Keppi puuttuu ja varsinainen sairaanhoidon saatavuus ei pysy kunnossa. Jonot ovat liian pitkiä joka paikassa. Se on ihan oikea ongelma nykymallissa.”

Tuohan kuulostaa vahvasti siltä, että nykymallissa pitäisi kepin heilua hanakammin. Erityisesti pitäisi kepillä lyödä lätkäistä niitä kitupiikki-kuntia, jotka eivät saa jonoja lyhyiksi.

”Näinhän sitä luulisi, Christer. Mutta Terveyden Hävityksen Laitos on keksinyt muunnelmaporkkanoita tilalle. Sairastavuus ja ulkomaalaisten määrä tuovat lisää tuloja kuntaan tässä THL:n uudistetussa mallissa. Tämä on vakava ihmisoikeusongelma. Tehtailemalla kuntalaisille lisää lääkereseptejä kunnanjohtajan tilille tippuu lisää euroja. Voittajia ovat vain lääketehtaat ja Lääkäriliitto sekä maahanmuuttajia salakuljettavat organisaatiot.”

Tuo kuulostaa ihan tyypilliseltä junioriketjun toiminnalta. Jyrki Katainen oli survonut perusidean jo hallitusohjelmaan, eikä tämä Maria Vaalavuo taida hänkään olla mikään eläkevirkaa odottava vanha harppu, eihän?

”Ei todellakaan. Tässä on asialla Euroopan Unionin rahoittamissa aivopesulaitoksissa koulutettu nuori ns. Italian tohtori, eli hattu on käyty niiaamassa laitoksessa nimeltä European University Institute. Nyt on vallassa ikäpolvi, joka ei juuri terveyttä ja vanhuutta kunnioita.”

Tällaiset vanhat voinsyöjät yritetään nykymaailmassa ajaa todella ahtaalle. Nyt päätämme tämän valtionosuusuudistuksen ennakkolähetyksen täältä Pasilasta ja jäämme odottelemaan riitaa itse äänestyksistä.

Lopuksi vielä sitaatti, jonka päästi suustaan Australiassa Wollongongin alueen terveydenhoidosta vastannut entinen johtaja Keith Davis:

”We didn’t actually overspend our budget. The allocation simply fell short of our expenditure.”

Väärässä ei siis ole se joka kuluttaa liikaa, vaan se joka antaa liian vähän rahaa kulutettavaksi. On ne tyhmiä ne rahakirstun vartijat.

19 kommenttia artikkeliin ”Suomi RaPa-kuntoon: Veret seisauttava valtionosuusuudistus

 1. …..eläkkeelle vihdoin ja viimein siirtynyt Pekka Puska oli vuoden 2013 loppuhetkillä sitä mieltä, että nyt kansa on vihdoinkin oppinut syömään virallisten suositusten mukaan ja siksi laihtunut. Voi yhren kerran sentään! Sokea Reettakin tajuaa miten Pekka vetää höplästä kansaa.
  …………………………………………
  Eihän se lähde minnekkään THLn käytäviltä omien sanojensa mukaan?
  HS: Töitä Puska ei aio lopettaa eläkkeelläkään. THL:n kanssa on jo neuvoteltu uusi pieni työhuone.
  http://www.hs.fi/ihmiset/Pekka+Puska+narkolepsiaskandaalista+Emme+olisi+voineet+tehd%C3%A4+mit%C3%A4%C3%A4n+toisin/a1387260904120?sivu=2

  Olis kiva tietää maksaako tää höplästävetäjä vuokraa työhuoneestaan? Ei kai vaan veronmaksajat joudu maksumiehiksi?

  Tykkää

 2. Joku fiksu kirjoitti aikoinaan persereiän kutiamisen sietämättömästä ihanuudesta.

  Tässä tapauksessa voisi kirjoittaa mittaamisen sietämättömästä kauheudesta.

  Kaikki mittareita väsänneet strategiset johtajat, itseni mukaanlukien, tietävät miten mittarit (mukaanlukien tutkimukset ja tilastot) vääristävät operatiivista toimintaa.

  Hyvänä esimerkkinä voisi ottaa vaikkapa sairauspoissaolojen sitomisen bonuksiiin.

  Strategian tarkoituksena on parantaa työturvallisuutta, työssä viihtyvyyttä ja korostaa työterveyshuollon roolia sairauksien ehkäisemisessä.

  Käytännössä tällainen mittari johtaa siihen, että esimiehet roudaa oikeasti sairaat väkisin töihin ja jos ei voi roudata (= sänkypotilas), niin tällainen ihminen YT-näytellään pihalle.

  Vain siksi, että tilasto näyttäisi hyvältä ja bonustavoitteisiin päästäisiin. Ilman, että ollaan tehty ainoatakaan järkevää operatiivista parannusta strategian toteuttamiseksi.

  Kunnatkin pyrkivät mikromanageroimaan ja optimoimaan tulojaan.

  Mikäli valtio lupaa sitä enemmän rahaa mitä enemmän kunnassa on sairaita, mitä järkeä kunnan olisi pyrkiä kansalaisiaan parantamaan?

  Budjettikin on paska juttu, kun se tehdään käytännössä 1,5 vuotta ennen tilikauden päättymistä. Eli se on aina suuntaa antava.

  Valtiolla ja kunnalla budjetti tarkoittaa sitä, että aina pitää kuluttaa se mitä on budjetoitu, säästää ei saa, koska muuten seuraavana vuotena budjettia leikattaisiin ainakin säästöjen verran.

  Miten sitten tehdä rollaavaa budjettia, esim. kuukausittaista budjettia, kunnille? Olisihan se tietysti fiksua mitata edellisen vuoden tammikuuta tämän vuoden tammikuuhun, etenkin, kun flunssakausi tuppaa ajoittamaan alkuvuoteen. Kaipa se on liian vaikeaa Tiedon kaltaisille (imbesilli)firmoille tehdä moisia ohjelmia valtion/kunnan johdolle …

  Miten siis mitata asioita ilman, että ihmiset alkavat maksimoimaan mittarin osoittaman tuloksen? Siinäpä vasta kysymys.

  Ehkä tarvitaan vanhan kansan patruunoita/auktoriteettejä, joilla on kansalaisten luottamus? Olisiko Teemu Hiltusella sellaista ollut? Vai oliko hän niin viisas, että muut eivät tajunneet mitä hän teki? Vähän kuin sellainen ihminen, joka osaa vittuilla siten, että tajuat vasta seuraavana päivänä kyseessä olleen vittuilun.

  Puskan vitsit on onneksi nähty. Seuraavana tulemme nauttimaan rokotepiikeistä. Ehkäpä saamme rokotteen perseen kutiamiseenkin. Harmi, kun siitäkin vaivasta pääsee eroon karppaamalla 🙂

  Hyvää alkanutta vuotta Christerille ja muille kommentointiin fiksoituneille tahoille.

  Tykkää

 3. Tänks, hyvä ja suora kolumni.
  Ihme ettei moderointi ole sensueerannut ja fiksauttanut mausteita jutusta.

  Voihan tietysti olla niin että vasta viidennellä yrittämisellä julkaistiin. Tää paha some on ihmisten mieliin vaukuttanut tosi paljon he he. Aiemmin kun joku yritti someilla niin suljettiin vankilaan tai passitettiin hullujenhuoneelle ja steriloitiin.

  Tykkää

 4. sk:lle tiedoksi:

  Jos toimitus lähtee sensuroimaan juttujani, lähden välittömästi pois tästä blogipalvelusta.

  Toimittaja Tuula Malinin kohtalo oli todella ikävä. Epikriisiä on ikävä. Epäterveitä toimintatapoja ja taloudellisia väärinkäytöksiä oli huikaisevan jännittävä seurata. Televisiokanavalle oli tärkeämpää pitää yllä sensuuria kuin sallia sosiaalisen median kautta välitettävä tieto.

  Minulle on tärkeää esittää näitä terveyteen liittyviä aiheitani ilman sordiinoa tai sensuuria.

  Kiitos ymmärryksestä Iltalehti!

  Tykkää

 5. Kuten Tuomari totesi mittaminen vaikuttaa aina tuloksiin. Lisäisin tähän vielä huomautuksen, että kaikille tasapuolista mittaristoa ei ole, eikä sellaista voi edes laatia. Se on todistettu monta kertaa. Siispä blogilla ei ole mitään arvoa, jos ei pysty esttämään parempaa rahanjakoperustetta. Otetaan esimerkkrjä. Suomessa on kuntia, joissa on poikkeuksellisen suuria määriä sairaita ihmisisiä. Sairaudet johtuvat näitten syrjäisten kuntien sisäsiittoisuudesta. Mitenkähän näista sairaista pääsee eroon. Jopa Helsingissä on alueita, joissa hoitokulut ovat suuria. Suurin syy on se, ettå alueella on huonokuntaista halpaa asuntoa, joka vetää huono osaisia. Hoito olisi asuntojen saneeraus, mutta sitten pummeilla ei olisi varaa asua siellä.

  Tässä oli pari esimerkkiä siitä, miten moniulotteinen ongelma on. Onhan se kiva kritisoida, mutta tuollainen ei johda mihinkään. Se on liian yksisilmäistä ja todellisuudelle vierasta.

  Tykkää

 6. Järjellä ajateltuna kuulostaa hassulta, että kuntien kannattaa asettaa tavoitteeksi sairaiden määrän lisääminen.

  Taas tullaan siihen loppupäätelmään, että lääkeyhtiöt diggaa tästä. Käykääpä tykkäämässä lääkeyhtiöiden Facebookissa.

  Tykkää

 7. Suomessa on kuntia, joissa on poikkeuksellisen suuria määriä sairaita ihmisiä. Sairaudet johtuvat näitten syrjäisten kuntien sisäsiittoisuudesta.
  Onhan se kiva kritisoida, mutta tuollainen ei johda mihinkään. Se on liian yksisilmäistä ja todellisuudelle vierasta.
  …………………………………………….
  Onpas huvittavaa, että Suomessa on sisäsiittoisuutta? Olisiko näin juuri tuolla Pohjois-Karjalan alueella,jossa on 30 prosenttia enemmän diabetesta kuin muualla Suomessa?
  Eiköhän median tehtävä ole tuoda esille epäkohtia, ei niinkään esittää ratkaisumalleja…

  Tykkää

 8. Malwa kirjoitti: ”Olisiko näin juuri tuolla Pohjois-Karjalan alueella,jossa on 30 prosenttia enemmän diabetesta kuin muualla Suomessa?”

  Enpäs ollut kuullutkaan, että Puskais-Karjala-proju aiheuttikin diabetesta, eikä verisuonten kalkkeutumien vähenemistä verrattuna Kuopijoon.

  Tästä toivoisin lisäinfoa.

  Tykkää

 9. Malwa kysyy missä on sisäsiittoisuutta. Esimerkiksi Rääkkylässä on yksi saari, jossa on paljon geneettisiä sairauksia. Yleensäkin Suomea pidetään geneettisten tautien tutkijoiden paratiisina Korsikan lisäksi. Täällä on ollut tosi vähän muuttoliikettä.

  Olen samaa mieltä, että median tehtävä on tuoda esiin epäkohtia, mutta tässä tapauksessa se onnistunut lainkaan. Epäkohta ei siis ole se, että sairaiden mukaan saa rahoitusta, vaan se, että sitä voidaan käyttää hyväksi. Jutusta tämä ei mitenkään selkeästi käy esille.

  Tykkää

 10. Suomessa on kyllä ns. pullonkaulailmiö, http://fi.wikipedia.org/wiki/Pullonkaulailmi%C3%B6 jossa tämä ”random drift” sitten kasaa tauteja http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalainen_tautiperint%C3%B6

  En silti lähtisi vertaamaan vaikkapa AGU:a (spartyyliglukosaminuria) http://fi.wikipedia.org/wiki/AGU diabeteksen lisääntymiseen, vaikka toki molempiin liittyy geneettiset komponentit (toisessa selkeä proteiineja tuottavan dna:n fragmentti toisesessa epigenomin ongelma).

  Ehkä jotain viitteitä voisi hakea autoimmuunisairauksien, epigenetiikan ja ympäristötekijöiden kautta (keliakia, diabetes 1, reuma jne) joita on käsitelty hyvin tässä artikkelissa http://www.discoverymedicine.com/Biola-M-Javierre/2011/12/26/environmental-triggers-and-epigenetic-deregulation-in-autoimmune-disease/

  Jänniä mielenyhtymiä tulee kun lukee vaikkapa lauseen ”tetramethylpentadecane (TMPD) is an example of a chemical that induces autoimmunity. TMPD, commonly known as pristane, is used in processed food for human consumption (Reeves et al., 2009). Compelling evidence shows that TMPD can induce chronic inflammatory response in organs such as liver, spleen, and lymph nodes (Cruickshank and Thomas, 1984). The effects of TMPD in inducing chromatin changes, and potentially changes in gene expression, have been described (Garrett and Cuchens, 1991).”

  ja pähkäilee, miten samaan tapaan tulehduksen käynnistäjää E407 karrageenia http://fi.wikipedia.org/wiki/Karrageeni käytetään reippaasti elintarvikkeissa.

  Esimerkkinä http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22579587

  Voihan olla, että meidän genetiikassamme karrageeni laukaisee ties mitä autoimmuunisairauksia.

  Sitten Eviran (tai THL:n) tutkijat ”kieli poskessa”, silmät kirkkaina väittävät, että ”juu, karrageenikin on luonnollinen lisäaine ja ei varmasti aiheuta ongelmia ihmiselle”.

  Jokainen vähänkään kielitaitoa, aivoja ja päättelykykyä omaava tajuaa enemmän asioista kuin meidän asioita valvovat (elintarvike)viranomaiset. Etenkin, kun aivojaan käyttävät leimataan denialisteiksi joille annetaan tilaa vain blogeissa, eikä varmasti valtamediassa 🙂

  Tykkää

 11. Vastaus Margariinin ystävälle koskien diabetesta Pohjois-Karjalassa
  …………………………………………………..
  Karjalainen-lehti kirjoittaa tänään (5.9.2008):

  Diabeteksesta uusi suuri kansantauti

  Diabetes yleistyy Pohjois-Karjalassa muuta maata nopeammin. Aikuis- eli kakkostyypin diabeteksesta on tullut uusi kansantauti, joka uhkaa sekä kansanterveyttä että kuntien taloutta. Diabetesta sairastavia on Pohjois-Karjalassa noin 30 prosenttia enemmän kuin muualla maassa keskimäärin ja diabetes yleistyy muuta Suomea nopeammin.

  Pohjois-Karjalassa diabeetikkojen määrä on kaksinkertaistunut 20 vuodessa. Joensuussa ja lähiseudulla sairastavuus on Enoa lukuunottamatta lähellä maan keskiarvoja, mutta maakunnan reuna-alueilla tilanne huononee. Juuassa diabeetikkoja on liki kaksinkertainen määrä Kontiolahteen verrattuna. Pohjois-Karjalassa on parhaillaan käynnissä Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen diabeteksen ehkäisyn starttihanke. Varsinaisen hankkeen rahoitushakemus on jätetty.
  Keväällä käynnistyneet terveydenhuollon henkilöstön ja kuntapäättäjien koulutustapahtumat jatkuvat parhaillaan Joensuun seudulla. Keski-Karjalan alueen koulutukset pidetään lokakuussa Kiteellä. Perusteilla ovat myös diabeteksen ehkäisyn kuntakohtaiset työryhmät.

  Tähänkö tämä johtaa?
  Pekka Puskan Pohjois-Karjala-projekti, osa 1, 1972-1997. Sydäntautikuolleisuus alas.
  Pekka Puskan Pohjois-Karjala-projekti, osa 2, 2008- . Diabetes kuriin.
  http://sundqvist.blogspot.com/2008/09/pohjois-karjalassa-terveysprojekteille.html

  Tykkää

 12. Epäkohta ei siis ole se, että sairaiden mukaan saa rahoitusta, vaan se, että sitä voidaan käyttää hyväksi. Jutusta tämä ei mitenkään selkeästi käy esille.
  ……………………………………………………
  ”Huvittunut” odottaa varmaan Turbaduurin vastausta?

  Tykkää

 13. Tarvitaan uusi ”Pohjois-Karjala -projekti”, nyt sokeria vastaan.
  Aikuisiän diabetes on yksi voimakkaimmin lisääntyvistä kansansairauksista Suomessa ja koko maailmassa. Joka kolmannella suomalaisella on perinnöllinen taipumus sairastua siihen. Syynä kehitykseen on ennen muuta sokerin voimakas lisääntyminen ruokavaliossamme.

  YK:n terveysjärjestön pääjohtaja Margaret Chan nosti suomalaisen Pohjois-Karjala -projektin esimerkiksi siitä, kuinka terveyspolitiikalla ja valistuksella voidaan saada aikaan väestötason muutoksia.
  http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2013082017387059_pk.shtml

  Voiko tätä enää selvemmin sanoa? Puskan suositus 50-60% sokerihiilareita päivässä on tehnyt tehtävänsä Pohjois-Karjalassa!

  Tykkää

 14. Suomalainen elää leivällä, pastalla, puurolla, makaronilla, perunalla, sokerilla, margariinilla ja rasvattomalla maidolla. Ja mikähän on lopputulos?

  lihavuusepidemia
  diabetesepidemia
  osteoporoosin jatkuva kasvu
  autoimmuunisairauksien jatkuva kasvu
  vatsa- ja suolisto-ongelmien jatkuva kasvu
  psyykkisten ongelmien jatkuva kasvu
  suolistosairauksien jatkuva kasvu
  allergioiden jatkuva lisääntyminen

  jne…

  Tällainen ruoka EI riitä, se sairastuttaa.

  Suurin osa suomalaisista kuvittelee, että ravinnolla ei ole mitään merkitystä, jos nappaa siinä sivussa jotain multitabsin kaltaista epäterveellistä monivitamiinia.

  Liian monelle tavallinen ruoka on lisäainepitoisia eineksiä, viljaa eri muodoissaan, sokeria, keinotekoisia makeutusaineita, prosessoituja kasvirasvoja (margariini, kasvirasvakerma jne…), sokerisia muroja, sekä sokeririkkaita maustettuja maitotaloustuotteita. Sellainen ruoka ei riitä. Se sairastuttaa.

  Terveellisen ravinnon kivijalka koostuu kolmesta asiasta: proteiineista, väreistä ja rasvoista.

  Lyhyesti: virallisten ravitsemussuositusten mukaan aikuinen tarvitsee n. 100 grammaa hyviä rasvoja ja proteiinia päivässä. Lisäksi vähintään 500 grammaa kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Vettä janoon 1,5-2 litraa. Ja jos nälkä jää (lähinnä huippu-urheilijat), niin perunaa, riisiä ja viljaa.

  http://personal.inet.fi/koti/remeli/aitoa_ruokaa.htm

  Ravinnolla on keskeinen merkitys psyykkiseen ja fyysiseen olotilaan ja terveyteen, joten EI ole ihan sama mitä suuhunsa laittaa.

  Mutta mitä tekee THL? Surkuttelee mediassa, kun maitoa ei mene litraa päivässä ja leivän syönti vähenee sekä voin myynti kasvaa suomessa, joka on viimeiset 30 vuotta myyty Venäjälle. Venäläiset ostavat laatua.

  Ja jatkaa samaa aivopesu, jota on kestetty viimeiset 40 vuotta, jotta

  Viljaa pitää syödä runsaasti
  Eläinrasvat ovat vaarallisia
  Vähärasvaisia tai mieluummin rasvattomia maitotuotteita pitää syödä/juoda runsaasti
  Prosessoitu kasvirasva on terveellistä.
  D-vitamiinin saanti ruuasta riittää (n. 5µg/vrk), vaikka aurinko on D-vitamiinin lähde ihmiselle ja purkista otettuna se on vaarallista.

  Lisäksi tätä ylläolevaa mantraa noudattaa aivan kaikki terveyslehdet (Luontaisterveyslehteä lukuunottamatta), kaikki kuntoilulehdet, kaikki aikakauslehdet, kaikki ”vauva”-lehdet, kaikki sanomalehdet sekä kaikki viralliset ravitsemusoppaat ja ravitsemusterapeutit jne…

  Samaa jorinaa vuodesta toiseen ja ruokaohjeita joka lehdessä. Kuka viitsii edes maksaa moisista lehdistä yhtään mitään. Selaan ne läpi kirjastossa ja olen tyrmistynyt.

  ”Asiantuntijana” on yleensä joku yksittäinen ravitsemusterapeutti tai joku muu ”auktoriteetti”, joka on ihan varmasti oikeassa eikä muilta ole edes kysytty. Tieteelliset evidennist loistavat poissaolollaan.

  Aivopesu alkaa jo neuvolassa ja siitä se jatkuu koko elämän ajan.

  Kaikissa laitoksissa ja lukuisissa lounaspaikoissa noudatetaan myös tätä ”virallista” ravitsemusta ja näinollen hinta/laatu ei kohtaa.

  Eihän tavallinen ihminen edes osaa kyseenalaistaa, kun kaikkialla kaikki kertoo aivan samaa.

  Kun sairastut, niin kukaan ei kysy, mitä suuhusi laitat, vaan saat runsaasti lääkkeitä. Jos lääkkeet ei auta, niin saat uusia lääkkeitä, kunnes monesti koko Pharmaca Fennica on läpi käyty. Tämän jälkeen vika on potilaan päässä.

  Vastavirtaan kulkevia tutkijoita, blogisteja ja lääkäreitä pidetään kummajaisina ja kansankiihottajina.

  Nykyään on tietoa runsaasti saatavilla, jos sitä haluaa ja aihe kiinnostaa.

  Valitettavan harva haluaa ja vielä harvempi muuttaa käsityksiään, vaikka olis jo sairastunut esim. väärästä ravinnosta tai esim. D-vitamiinin puutteesta.

  Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan margariinit ja kevytlevitteet sisältävät valtavasti kemikaaleja ja jopa bensiiniä ja ompelukoneöljyä.

  Virallisen tahon ja muiden heitä noudattavien tahojen vuosikymmenten valehtelua, eläinrasvoilla pelottelua ja margariinien massiivisella markkinoinnilla on luotu ihmisille harvakuva, jotta mm. margariinit ja muut prosessoidut kasvisrasvat sekä rasvaton maito olisivat terveellisiä ja jopa terveyttä edistäviä, vaikka näin ei ole. Yksikään tutkimus ei tue käsitystä eläinrasvojen haitallisuudesta kohtuudella käytettynä ja yhdistettynä muuhun terveelliseen ravintoon sekä muihin terveyttä edistäviin elintapoihin. Sen sijaa, jos hiukankin perehtyy ravitsemukseen, ymmärtää, että kyse on elintarviketeollisuuden irvikuvasta prosessoida ruokaa, jota markkinoidaan terveellisenä. Jo pienille lapsille ”pakkosyötetään” laitoksissa näitä rasvoja ja maitoa, vaihtoehtoja ei ole.

  ”Kansainväliset ruokajätit pyrkivät vaikuttamaan ravitsemusterapeutteihin samaan tapaan kuin lääketehtaat vaikuttavat lääkäreihin. Tässä asiaa havainnollistava video, joka on kuvattu kansainvälisessä ravitsemusterapeuttien konferenssissa. Mukana konfressissa lobbaamassa ovat myös mm. McDonalds, Mars, Nestle, Pepsi, Pfizer, Abbot, Kellogg’s ja Unilever, jotka esittelevät pitkälle prosessoituja ja GMO-tuotteitaan.”
  http://vimeo.com/59828051

  Tykkää

 15. Reijo kirjoittaa täyttä asiaa. Margariinin ystävät ry:nä minua ilahdutti erityisesti tämä:

  ”Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan margariinit ja kevytlevitteet sisältävät valtavasti kemikaaleja ja jopa bensiiniä ja ompelukoneöljyä.”

  Eikös lääketeollisuudellakin ole käytössä samoja raaka-aineita? Vastatkaapa asiaan perehtyneet tutkijat.

  Tykkää

 16. ja Reijon lista näistä lobbarifirmoissa tuossa lopussa: ”Mukana konfressissa lobbaamassa ovat myös mm. McDonalds, Mars, Nestle, Pepsi, Pfizer, Abbot, Kellogg’s ja Unilever, jotka esittelevät pitkälle prosessoituja ja GMO-tuotteitaan.”

  Verratkaapa sitä listaa tähän Monsanton listaan, tiettyä yhteneväisyyttä löytyy:

  Click to access monsanto.pdf

  Ehdotan, että heitetään Monsanto ulos Suomesta.

  https://www.facebook.com/MonsantoUlosSuomestaMonsantoOutOfFinland?fref=ts

  Tykkää

 17. Onko tämä vähän sama asia kuin mistä T-duunari kirjoitti:

  ”Suomessa kunnille myönnettävä valtionapu tulee suhteessa huostaanottojen määrään, eikä muuta rahaa tai tukea tule. Tämä ajaa kunnat ahdinkoon ja tilanteisiin, joissa viattomista lapsista tulee järjestelmän lypsylehmiä, joista hyötyy koko kunta.”

  http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=9462

  Eli kunnan kannattaa pikaisesti ilman perusteluja tehdä näitä huostaanottoja.
  Järkyttävää.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s