Ihmettelen ihmiselimistön ihmeellisyyksiä – ihme nro 2 – iho

Se kiristää, kutiaa, suojaa, puhdistaa, uudistuu, tuntee, venyy ja ärsyyntyy. Se on ihmeiden ihme: oma rakas ihosi!

 

 

Ihomme on täynnä ihmeitä. 

Iho on todella kiehtova kehomme elin. Suurin mutta ei aina kaunein. Aikuisella on ihoa 1,5-2 neliömetriä. Se on aika ohutta: 1-4 mm. Iho painaa noin 3-6 kg.

Iho muodostaa veden- ja ilmanpitävän, ohuen ja taipuisan torjuntapanssarin. Se suojaa meitä jatkuvasti, on kyse sitten auringonvalosta, tuulesta, kosteudesta, kuivuudesta, kuumuudesta, talven kylmyydestä. Se ottaa vastaan iskut, säteilyt, haitalliset bakteerit, kemikaalit jne.

Iho pysyy varsin hyvässä kunnossa vaikka sitä usein laiminlyödään. Se uudistuu lakkaamatta. Ei kulu loppuun, sillä uutta solukkoa tulee koko ajan sisältäpäin ja kattotiilien tapainen uloin kerros kuluu pois ja korvaantuu uusilla tiilillä. Eläkeikään mennessä näitä kattotiiliä on tippunut iholtamme arviolta 18-20 kiloa. Ja niin kuin tässä ei vielä olisi riittävästi ihmeteltävää: kodin huonepölystä noin 70% on peräisin iholtasi! Kuolleita ihosoluja nurkat täynnä!

Ihon erityistehtäviä riittää: lämmönsäätely, kipuaisti ja D-vitamiinin tuotto. Kuumassa ilmanalassa pintaverisuonet laajenevat → ihon lähelle virtaa paljon verta ja lämpö pääsee haihtumaan. Kylmässä pintaverisuonet supistuvat → lämpö ei pääse haihtumaan. Ihonalainen rasvakerros toimii eristeenä ja heikentää lämpötilan vaihteluja vakauttaen näin kehon lämpötilaa.

Iho tuntee kipua, lämmintä, kylmää, painetta jne. D-vitamiinin esiastetta syntyy ihonalaisessa kudoksessa, nerokasta! Iho on nerokas ”puhdistuslaitos”, erittäen talia, hiilidioksidia ja hikeä. Näin kuona-aineet poistuvat.

Ihon alla on kätevä rasvavarasto. Iho on osa sanatonta viestintäämme: me punastumme ja kalpenemme. Iho osaa reagoida muutoksiin todella nerokkaasti, joskus ärsyttävästi.

Iho venyy, paksuuntuu, ruskistuu ja ärsyyntyy. Iho voi venyä menemättä kovasti rikki esim. lihomisen tai raskauden takia. Mikäli iho on kulumiselle altis (esim. jalanpohjat) se osaa paksuuntua. Känsiä voi muodostua jos on jatkuvaa hankautumista pitkään.

Ihon melanosyytit (tummasolut) tuottavat melaniinia, eli väriainetta, joka imee UV-säteilyä ja suojaa ihon soluja vaurioitumiselta sekä ehkäisee näin ihosyövän syntymistä. Tummasolut vähentävät ihon D-vitamiinin tuotantoa, sillä D-vitamiinin tuotto vaatii UV-B-säteilyn energiaa.

Ihon ärsyyntyminen on sitten… hmm… ärsyttävää. Ihme on se, että iho pysyy niinkin hyvässä kunnossa kuin se yleensä pysyy!

Muutamia omia käsityksiäni miten saa terveen ihon:

 • Älä stressaa ja nuku hyvin. Stressi ja huono yöuni näkyvät usein ihon oireiluna. Ihmisillä on hyvin erilainen stressin sietokyky, jotkut sietävät stressiä oikein hyvin, joillakin iho kukkii heti kun pikkuisenkin pännii.
 • Sinulla on hormonit sekaisin. E-pillerit ovat p%&#een keksintö nujertaa naiset!
 • Peset ihoasi liian usein. Iho ei saa olla liian puhdas. Ihon hyvät bakteerit ei saa pestä pois liian voimakkailla pesuaineilla, eikä liian usein miedollakaan saippualla
 • Kauneudenhoito on sallittua. Kauneudenhoito kuorimalla, hieromalla ja kääreitä käyttämällä ei ole turhamaisuutta. Päinvastoin, näin autamme ihoa uudistumaan ja pääsemään eroon kuona-aineista (nämä aiheuttavat mm. ihottumaa).
 • Sisäinen kauneus kunniaan. Ihomme uudistuu sisältäpäin, eli monet iholle levitettävät kosmeettiset aineet eivät pidä sitä lupausta mikä purkin kyljessä saattaa olla.
 • Piristä ihoasi. Ihon aineenvaihdunta saattaa kaivata piristystä. Juo vettä, nauti vihanneksia, syö marjoja, sivele iholle kookosöljyä, käy saunassa usein, ulkoile, kuivaharjaa ihoa!
 • Muista vitamiinit. Tarkista A-vitamiinin tarpeesi! Myös C- ja E-vitamiinit ovat tärkeitä limakalvoille ja B-vitamiini tärkeä ihon uudistumiselle. K-vitamiinista on äskettäin tullut uutta näyttöä ihon kuntoon liittyen.
 • Muista mineraalit. Sinkki on tärkein ihomineraali. Suuret annokset voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja oksentelua.
 • Ne tärkeät rasvat! Omega-3-rasvahappoja neuvotaan nautittavaksi runsaasti (kala-, krilli- ja pellavansiemenöljyt).
 • Sano ei viljatuotteille. Jos ihosi aiheuttaa ongelmia voi olla kokeilemisen arvoista luopua viljatuotteista. Gluteenittomalla ruokavaliolla moni on saanut sileän hipiän. Kokeile vähähiilihydraattista elämäntapaa ja unohda rasvakammo. Pidä suolisto hyvässä kunnossa.
 • Hunajaista eloa. Nauti hunajamaitoa sekä ulkoisesti että sisäisesti.
 • Vältä kemikaalikuorman lisäämistä. Jätä ruoan lisäaineet minimiin ja hyväksy puhdas luomuruoka.
 • Suola voi olla ongelmana. Jätä ruokasuola pois ja ota tilalle kohtuullisesti käytettynä puhdistamatonta merisuolaa tai kristallisuolaa.
 • Kovasti kutiava iho saattaa rauhoittua perusvoiteella, johon sekoitat vähän ruokasoodaa.
 • Proteiinit hyvistä lähteistä. Huolehdi siitä, että saat joka aterialla vähintään 20-30 g hyvälaatuista proteiinia. Olen tavannut useita vegaaneja, joilla on iho-ongelmia. Mietipä sitä!
 • Hanki hyvät geenit. Helppo sanoa näin, mutta vaikeampi toteuttaa. Totuus on, että ongelmaiho kulkee suvussa.
 • Syö terveellisesti! Terveellinen ravinto on kauniin ihon salaisuus. Onko sinulla jotain ruokavinkkejä?
 • Olemme yksilöitä, eli se mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi kaikille.
 • Roskaruoka nakertaa ihon terveyttä salakavalasti. Huonosta ruoasta ei riitä suojaravintoaineita ja energiaa joka paikkaan elimistössä. Väitetään, että iho reagoi ensimmäisten joukossa huonoon elimistön ravintotilanteeseen. Onko näin?
 • Tupakoijan iho on harmaankalpea. Viisautta on olla tupakoimatta. Kohta tupakointi onkin niin vaikeaa, että se loppuu siihen useimmilta!
 • Entä se happamuus? Kiistoja aiheuttaa happo- ja emästasapainosta juttelu! Löytyy tiedemiehiä, jotka viittaavat kintaalla happamuusteorioille ja sitten on tiedemiehiä, jotka pitävät tätä erityisessä arvossa. Esimerkkejä happamuusteorian kannattajien päättelystä: Elimistön liiallinen happamuus tuhoaa entsyymitoiminnan ja solut eivät uudistu normaalisti. Näin iho ei pysy terveenä. Ratkaisu on happamien ja happamuutta aiheuttavien ruokien välttäminen. Terveyden kannalta pitäisi nauttia mahdollisimman emäksistä ravintoa (tai emäksisyyttä tuottavaa). Tämä tarkoittaa enemmän kypsentämättömiä kasviksia ja vihanneksia, vähemmän lihaa, kalaa, leipää, munia, sokeria, kahvia, kuivattuja hedelmiä ja maitoa. Minä olen epävarma teorian eduista, mutta en pidä teorian etuja epäuskottavina. Yksilölliset erot ovat suuria.
 • Vesi vanhin voitehista?
 • Ihon ikääntyminen pitää hyväksyä. Hyväksytkö? Couperosa (erityisesti poskilla esiintyy laajentuneita verisuonia, jotka punoittavat tavallista enemmän) on monen ikääntyvän kiusallinen vaiva. Onko tuttua?
 • Ihon ennenaikainen vanheneminen on asia mikä pitää ottaa vakavasti. UV-säteily on pahin vihollinen, seuraavaksi tupakka ja päihteet, sitten se stressi tietenkin. Jojo-laihduttajan riesana on usein ihon liian nopea ihon rapistuminen.

 

Näin vierailin ihollasi hetkisen. Pidä ihostasi hyvää huolta!

Inspiraatiolähteenä toimi suosittu luentoni ”Iho tykkää hyvästä ruoasta”. Joko olet sen kuullut?

8 kommenttia artikkeliin ”Ihmettelen ihmiselimistön ihmeellisyyksiä – ihme nro 2 – iho

 1. Hyvä kirjoitus. Neljä eri näkökulmaa lisää:

  1. Liiallisen suolankäytön näkee niskan kohdalta paidasta tai vaikka nahkatakista. Mikäli nahkatakki tai paita on ”tärkätty” valkoisella suolalla, on käyttö varmasti liiallista. Vanginvartijat, poliisit ja sairaanhoitajat tämän tietänevät käytännön työn kautta.

  2. Happamuus on jännä juttu. Pöpöt diggaa elää erilaisissa olosuhteissa. Oma juttunsa on se, miten mikäkin pöpö happamoi. Esimerkkinä vaikka suuhun reikiä tekevä streptococcus mutans. Pöpön tuottamat entsyymit pyrkivät katalysoimaan.

  3. Ihon kehittyminen sikiövaiheessa http://www.solunetti.fi/fi/kehitysbiologia/ihon_kehittyminen/ on jollain tavoin tekemisissä aivojemme kehityksen kanssa. Mikäli lapsi on rauhaton, auttaa kun lapsen ihoa hivelee. Naisille ihon hively on taas mielihyvää tuottavaa. Koirakin osoittaa hellyyttä sinua kohtaan nuolemalla ihoasi (samalla tavalla kuin emo on hellinyt poikastaan).

  4. Nykyisin iholla asustaa paljon enemmän ulosteperäisiä bakteereita, jotka nekin aiheuttavat allergioita. Syy on energian säästö: pesuaineissa on alettu käyttämään teollisesti GMO:lla tuotettuja entsyymeitä, kuten lipaasi, proteaasi jne jotka eivät kestä korkeita lämpötiloja. Käytännössä bakteerille alle 50 asteen pesu on kuin laittaisi bakteeriviljelmän kasvatuskaappiin. Miettikää, mitä tapahtuu, kun heität kakkaiset aluskalsarit muiden vaatteiden sekaan. EU:ssa ollaan tuomassa pesukoneita, joissa voidaan em. entsyymeiden ansiosta pestä jopa 20 asteessa. Samalla voidaan huonontaa puuvillakuitujen (vaatteiden) laatua (huono puuvilla tehdään liimaamalla lyhyitä kuituja yhteen eikä kestä lämpöä).

  Tykkää

 2. Tuomari kirjoitti:
  ”1. Liiallisen suolankäytön näkee niskan kohdalta paidasta tai vaikka nahkatakista. Mikäli nahkatakki tai paita on “tärkätty” valkoisella suolalla, on käyttö varmasti liiallista. Vanginvartijat, poliisit ja sairaanhoitajat tämän tietänevät käytännön työn kautta.”

  Pitäisi ottaa näytteet ja tutkia tarkemmin, saattaa olla myös virtsahappoa kiteytyneenä.

  Tykkää

 3. Nyt on sitten ”ideologisesti herkkähipiäisille” myös vaihtoehto:

  ”Effect of a 6-month vegan low-carbohydrate (‘Eco-Atkins’) diet on cardiovascular risk factors and body weight in hyperlipidaemic adults: a randomised controlled trial

  Conclusions A self-selected low-carbohydrate vegan diet, containing increased protein and fat from gluten and soy products, nuts and vegetable oils, had lipid lowering advantages over a high-carbohydrate, low-fat weight loss diet, thus improving heart disease risk factors.”

  http://bmjopen.bmj.com/content/4/2/e003505.short?rss=1

  Tykkää

 4. Niin hyvä tuomari, vaikka pesukoneessa on 20 asteen pesuohjelma, sitä ei ole pakko käyttää. Eikös sama asia ole näide alusvaatteiden kanssa. Itse pesen 40 asteiset ainakin kerran talvessa 60-asteessa, kesällä pari kertaa.

  niin tämä 20 astetta on näitä samoja EU-kotkotuksia kuin matalampi tehoinen imuri tai elohopealamput hehkulamppujen sijaan.

  Tykkää

 5. ”hekottaa” on löytänyt EU:n viisas… tyhmyyden kiven ja kirjoitti ”niin tämä 20 astetta on näitä samoja EU-kotkotuksia kuin matalampi tehoinen imuri tai elohopealamput hehkulamppujen sijaan.”

  Juuri näin.

  Tänään tippui yksi elohopeaa sisältävä ”säästölamppu” maahan kun olin vaihtamassa sitä ledilampuksi. Muistelin hajonneen säästölampun ohjeessa olleen ettei lamppua saisi laittaa talousjätteisiin ja jos menee rikki, pitäisi kämppä tuulettaa. Monikohan niin tekee?

  Itse käsittelen pesukoneet muutaman kerran vuodessa etikalla http://www.siivous.info/kotityot-siivousohjeet/pesukone-etikka-puhdistus ja toisinaan sitruunahapolla.

  Kahvinkeittimeen sopii sitruunahappo paremmin kuin etikka, vaikka molemmilla kyllä lähtee kalkit.

  Tykkää

 6. Eipä tämä uusi teema nyt oikein vedä yleisöä. Missä vika? – Kenties samat jorinat voi lukea jo 1970-luvun painetuista tietosanakirjoista…

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s