Keskustan kolme kusetusta keskioluesta

Kun Keskustan kukkahattutäti-työryhmän päägurutar Annika Saarikko päätti saada kaikki suomalaiset juomaan omenamehua keskioluen sijaan, oli kansan raivo täysin oikeutettua. Vaikka ajatus siitä että humalaiset teinit saataisiin pois kaduilta örveltämästä iltaisin kuulostaakin houkuttelevalta, niin alkoholihaittojen vähentämisen ideologia silti pohjautuu kolmen kusetuksen perusmalliin, eli stubbilaisittain kolmeen pointtiin.

neron_tuoppi

Mehulinjan edustajien perustelut vääristelevät kolmea erillistä tieteenalaa jotka ovat lääketiede, taloustiede ja sosiologia. Turpaduunarin erikoisreportaasi paljastaa nyt ”kolme kusetusta keskioluesta”.

1) Valehtelu lääketieteestä

Alkoholin terveyshaittojen liioittelu perustuu siihen perusvirheeseen että kaikki maksaan liittyvät terveysongelmat laitetaan automaattisesti alkoholin piikkiin. Kuitenkin markkinoilla on valtava määrä reseptilääkkeitä joiden tiedetään aiheuttavan rasvamaksaa ja -kirroosia. Lisäksi suurin osa markkinoilta poistetuista lääkkeistä on aikoinaan kielletty juuri maksahaittojen vuoksi.

Maksakirroosin saa myös erittäin hiilihydraattipitoisella ruokavaliolla ja varsinkin karkkien ja sokeroitujen juomien nauttimisella. Varsinkin naiset pystyvät jopa työmatkan aikana syömään uskomattomia määriä suklaata, vaikka Hannele Yki-Järvisen ja Ksenia Sevastianovan tutkimus ”Effect of short-term carbohydrate overfeeding and long-term weight loss on liver fat in overweight humans” pitäisi varoittaa moisesta ruokavaliosta. Kolmessa viikossa rasvamaksa on uskomaton suoritus. Ahkerien lukijoiden kannattaa lukea myös vanha blogini ”Osta lääkkeet ja maksa kirroosi”, jossa rasvamaksan salaisuuksia paljastuu lisää.

Turpadunarin vanha harmaapartainen ystävä Birdie halusi teksteihini lisää tiedepuolta ja piirteli taas molekyylikaavioita eri lääkkeistä. Mieleeni jäin hänen selitys rytmihäiriölääke amiodaronin rakenteesta fenolirenkaineen ja jodi-atomeineen. Kyseisen aineen haittavaikutukset perustuvatkin pitkälti siihen, että se sotkee kilpirauhashormonien toimintaa. Syntyy rT3-dominanssi eli Wilsonin syndrooma, joka on oikeastaan aika lähellä Cushingin syndroomaa. Eikös kuulostakin aika yleiseltä että kortisoli on korkealla, kolesteroli on korkealla, rT3 on korkealla, insuliini on korkealla ja maha kasvaa mutta olo on vetämätön? Ai niin, eihän Suomessa tehdä kunnon veritestejä mistä mitään hyödyllistä näkisi, mutta näin siis olisi jos sitä joku testaisi.

Esimerkki lääketieteestä

Kuopion Yliopistosta valmistunut ravitsemusterapeutti Riitta Rypsivuori kuolee yllättäen vain 57-vuotiaana. Koko uransa Riitta oli suosinut omenamehua ja rypsiöljyä terveyden eliksiireinä. Vuosien varrella sydän oli kuitenkin heikentynyt, kiloja oli tullut salakavalasti lisää ja syöpäkin oli yllättänyt. Lääkkeitä Riitta söi ikäisekseen vähän, eli ainoastaan amiodaroni, atorvastatiini, fluoksetiini ja tamoksifeeni. Lestadiolaisperheen lapsena Riitta ei ollut koskaan edes maistanut alkoholia. Kuolinsyy-todistukseen ylilääkäri Severi Spatula kuitenkin kirjoitti ”alkoholin aiheuttama rasvamaksa”. Riitan tytär Elina sai sydänkohtauksen ja kuoli itsekin kun näki kuolinsyy-todistuksen. Severi Spatula totesi Elinankin sydänkohtauksen tulleen ”alkoholin aiheuttaman rasvamaksan” seurauksena, ja valitteli että alkoholismi on perinnöllinen sairaus joka on Suomessa kovin yleinen. Valvira yritti selvittää tapausta mutta kaikki potilastiedot katosivat järjestelmistä, joten Severi Spatula sai palkankorotuksen ja paikan THL:n asiantuntijana.

2) Valehtelu markkinalogiikasta

Toinen yleinen kusetus on täysin väärä malli markkinoiden toimintalogiikasta. Suomen kieltolaki vuosina 1919-1932 osoitti selvästi että sekä alkoholinkulutus että rikollisuus lisääntyivät kun Maalaisliiton mehumiehet runnoivat yli 2% alkoholijuomat kielletyiksi. Laulaja Dannyn isoisä Algoth Niska lahjoi Helsingin poliisin ja myi Virosta tuotuja virvokkeita Kolera-altaasta käsin eli aivan presidentinlinnan edestä. Poliisin ja poliitikkojen maine oli mennyt siis jo ennen Jari Aarniota.

Kielloilla tilannetta on saatu pahennettua myös huumeiden ja prostituution osalta. Miksi kukkahattutädit eivät halua muistaa että kielletty ja rajoitettu on aina houkuttelevaa, ja laillisillakin aloilla markkinamiehet ovat huomanneet että jonot myyvät? Pienet erät ja rajoitetut myyntiajat saavat huonommankin romun menemään kaupaksi. Apple on osoittanut että kiinalaisten pikkulasten kasaamat huonosti toimivat puhelimet menevät kaupaksi kuin häkä kunhan toimitusvaikeuksista uutisoidaan televisiossa ja hinta on kiskurimainen. Asiakas tuntee saavansa jotain ainutlaatuista kun touhu tuntuu vaikealta.

Esimerkki markkinalogiikasta

Iän myötä pyöristynyt rekkamies Isto Isokumi pääsee yleensä töistä iltavuorosta vasta kello 22. Suuntana on silloin kotimatkalla Siwa, josta päivittäin (tai siis illoittain) mukaan tarttuu einesruokaa. Unilääkkeeksi Isto haluaisi yhden punakylkisen keskioluen, mutta koska kukkahattutädit eivät anna myydä olutta iltaisin, Iston olohuoneen nurkassa on metrin korkuinen Virosta tuotu olutkasa. Tarjonnan houkuttavuuden takia Isto usein huomaakin juoneensa yhden kotimaisen tölkin sijasta yhden litran ulkomaista olutta.

3) Valehtelu sosiologiasta

Kolmas kusetus liittyy sosiologian ja inhimillisten perustunteiden vähättelyyn. Ministerimersun takapenkiltä on hyvä paheksua sitä, että virkamiesten päähän potkimat ja työttömät kehtaavat juoda alkomahoolia, eivätkä ole täysipäiväisesti lupahakemuksia virastoissa täyttämässä. Jos ihmiset kokisivat omat kohtalonsa oikeudenmukaisiksi niin alkoholinkulutus vähenisi kuin itsestään. Sen sijaan ihmisten syyllistäminen saunakaljan juomisesta ei kyllä onnellisuustilastoja kohentele.

Esimerkki sosiologiasta

Intohimoinen maratonjuoksija Kirsi Kiri on joutunut sairaslomalle. Polvet eivät enää kestä, vaikka umpiraittiin urheiluhullun rasvaprosentti on keskioluen luokkaa. Tyydyttynyttä rasvaa Kirsi ei ole nauttinut sen jälkeen kuin liittyi urheiluseuraan kymmeniä vuosia sitten. Koska ylipaino ei ole ongelmien syynä, Kirsin vaivat luokitellaan perinnöllisiksi eikä niille siis voi tehdä mitään. Aika erikoislääkärille saadaan puolen vuoden päästä. Kipulääkkeet eivät kuitenkaan tunnu auttavan, ja ennen umpiraitis Kirsi huomaa että Virosta rahdattu kova viina auttaa kestämään kurjaa arkea. Entisestä urheilijasta tuleekin hoitojonossa juoppo ja samalla kipulääkkeiden väärinkäyttäjä. Elämä meni raiteiltaan kun hoitoa ei kuulunut ja virallisterveelliset ravitsemusopit vain pahensivat tilannetta.

 

10 kommenttia artikkeliin ”Keskustan kolme kusetusta keskioluesta

 1. Kyllä se alkomahoolin käyttö on vapautumisen jälkeen aina vain lisääntynyt. Kielletyn hedelmän psykologis ei päde terveeseen aikuiseen ihmiseen. Eikös se viina ruokakaupassa palvele juuri suurkuluttajia, joiden pitää saada pulloja jatkuvasti? Minulle riittää, että ostan lastin silloin tällöin. Johan sen käytännössä kaupasta saa, kun ovat saman katon alla, ainakin kauppareissulla..

  Tykkää

 2. Suosittelen vierailua sellaiseen satamaan, jossa astuu laivasta suomalaisia Tallinnan matkustajia. Saattaa olla silmiä avaava kokemus.

  Tykkää

 3. Tosiaan, alkoholia ei olla kieltämässä, eli ei ole pelkoa Algot Niskojen uudesta tulemisesta. Eiköhän tilanne ole se, että ruokakaupasta tullaan ostamaan uutta 3+ %:n olutta pullottain tai salkuttain. Niin miedommilla pitäisi juoda neljäs pullo saadakseen saman pöhnän kuin kolmella keskarilla. Eiköhän kotimaisille III-olueille kävisi sama kujn IV-olueille.

  Tykkää

 4. Suosittelen Christerille että hän laskeutuu sieltä norsunluutornistaan alas katutasolle näkemään mitä se alkoholin suurkulutus on. Keskarin kiskominen se vasta kusetusta lisääkin, muista haitoista puhumattakaan.

  Tykkää

 5. KKK vaikuttaa myös eräältä historialliselta salaseuralta. Mahtkoiko olla jopa niin, että Keskustan strategiatyöryhmän toimiin vaikuttaa proaktiivisesti se, että Pekka Puskasta povataan seuraavan hallituksen terveysministeriä? Keppanan poisveto olisi lähellä Pekan sydäntä ja kun hän ei onnistunut Terveyden Hävityksen Laitoksessa sitä kieltoa saamaan, niin ehkäpä poliitikkona?

  NAFLD:n suhteen pitäisi olla oma kuolinsyynsä. Tämä on kuitenkin mahdotonta, koska eipä lääkärit viitsi laittaa todellista kausaalista kuolinsyytä, vaan pitkäaikaissairaudet ja ehkä välitön exitukseen johtanut tapahtuma kuten keuhkokuume. Malliin Insuff. cordis (cum FA chronica), status post inf. cordis henkilöllä, joka on asustanut hometalossa.

  Maailmaa kiertäneenä olen havainnut, että maissa joissa alkoholi on täysin vapaata, saatavissa mistä tahansa kaupasta mihin tahansa aikaan, ei pultsarit näytä olevan kadulla kenenkään riesana. Joko evoluutio on poistanut yksilöt jotka eivät osaa hillitä viinan juontia, tai sitten ”vapaat huumeet” eivät kiinnosta, mutta väitän, että pakotepolitiikka nostaa vain alkoholin suosiota. Jenkkien kieltolaista on noin kaksi sukupolvea. Samoin meillä. Sopii vertailla, kummassa juodaa enempi ja mitä lajia.

  Californiassa on mielenkiintoista seurata miten laillinen pössyttely vähentää rikollisuutta ja alkoholin kulutusta. Mikäli joku oikeasti haluaisi vähentää rikollisuutta ja lääkkeiden käyttöä (sitä sosioekonomiaa) ja alkoholin aiheuttamia haittoja, niin pitäisikö oikeasti pohtia mietojen huumeiden laillistamista? Ne jotka siirtyvät kovempiin huumeisiin hoituvat kyllä evoluutiossa pois aikanaan, kun ihmiset oppivat tajuamaan ”kova huume = tappava kärpässieni”.

  Se, että ihmiset oppisivat ajattelemaan ”olut = tappava kärpässieni” ei oikein tunnu loogiselta jatkumolta, koska olutta on juotu 10 000 vuotta ja Munkitkin ovat sitä tuottaneet. Olut on siis pyhä asia, josta jotkut pitävät todella paljon (ehkä jopa vehnäaddiktioksi saakka).

  Tykkää

 6. Keskiolut Alkoon -yrityksellä on tietty päämäärä.
  Ei alkoholipolitiikka tässä se pointti ole.

  Keskioluen kittaajat tulee saada Alkon asiakkaiksi.

  Kun Alko aikoinaan yhtiöitettynä viedään pörssiin, on keskikalja 100%:sen varma osinkotulolähde eli keskikalja on bisnesarvojuomaa.
  Moni suomalainen juo sitä tuottoisasti, raha kirstuun kilahtaa ja se kilahtaa satojen miljoonien määrissä.

  Alkoa kytätään jo.
  Jutun juoni on se, että 3,5% kalja jää ruokakauppoihin, jota ei oikeastaan kukaan juo ja muu juomakelpoinen olut menee Alkoon.
  Alkoholipolitiikan nimissä.
  Mustattehan, kuinka katsastustoiminta pöllittiin?

  Tykkää

 7. On helppo olla C.S:n kanssa samaa mieltä: kusetusta on keskioluen kieltotouhussa ja aika paljon. Tosin hieman eri seikoin kuin blogisti, mutta lopputulema on sama. Sattumoisin olen matkalla yhdestä maailman suurimmista metropoleista (suomessahan ei sellaisia ole eikä tule, vaikka jotkut tuppukyläläiset niin kuvittelevat). Täällä kannetaan 4,3 %:sta ja kohtuullisen hyvää olutta laatikkokaupalla JOKAISESTA PIKKU PUTIIKISTAKIN ruokaostosten yhteydessä. Olut on todella halpaa. Ja olutta ynnä helkatin kallista viiniä on perheiden aterialla joka kerran tarjolla. Ravintoloissa taas vinit ja väkevät ovat sen verran hintavia, että rahvas ja monet keskiluokkaisetkin vievät oman viinipullon mukaan kun menevät perhekuntana yhteiselle aterialle ravinteliin. Ja se on täällä täysin hyväksyttyä. Ihmiset syövät säännöllisesti vähintään kaksi usean ruokalajin ateriaa joka päivä, ja välipalat tai iltapalat siihen lisäksi.

  SILTIKÄÄN en ole kolmen viikon aikana nähnyt ainuttakaan humalikkoa tai örveltäjää enempää päivin kuin iltaöisinkään, kuten en niin monella aikaisemmallakaan reissulla tänne. Eikä esim sairaalohihin taideta ottakkaan sikahumalassa olevia, pasitetaan ensin selviämisasemille JOS sellainen ihme nähtäisiin sisään pyrkimässä. Ja täysin vapaasta ruoka- ynnä juomakulttuurista huolimatta ylilihavuus on harvinaista, valtaosa on normaalikuntoisia ja huomattava osa nuorista ihmisistä äärimmäisen solakoita. Vaikka syövät ja juovat, myös niitä paljon parjattuja colajuomia, ja hampurilaisbaarit ova aina tupaten täynnä asiakkaita, normi perhekkin käy hampparilla säännöllisesti kerran-pari viikossa.

  Eli, suomalaisten kansansairaus nykyältään on ennemminkin ihmisten ikeeksi muodostuneet ylihysteeriset suojelumekanismit, ihmisten kyykyttäminen jos jonkinmoisilla ukaaseilla, paljon autoilevana vain yksi pahimmista simputushommista on kännykänkäytön kyyläys, samaa listaa voisi jatkaa loputtomiin, viimeksi julkisuuteen lanseerattuine kyttäyspuhelulinjoineen (verottajalla), kaikki tuo ns. terveyden ja turvallisuuden nimissä tapahtuva ihmisten oman harkintakyvyn ja päätöksenteon oikeuksien riisto, se ylittää jo tavallisen tallaajan sietokyvyn Oli todella typerä je ilman todellisia perusteluja oleva aloite ryhtyä nyt vahtimaan ihmisten syömä- ja juomatapoja tavallisessa arjessa. Pikkuisen isompia avauksia toivoisi jokaiselta puolueelta.

  Tykkää

 8. Ehdotan että alkoholin ostot ulkoistetaan täysin Viroon koska jo nyt valtaosa juomista tulee sieltä kautta. Kaikenlainen ulkoistaminen on nykypäivää. Nyt joudutaan pitämään myymälöitä lämpiminä ja valot päällä lähes turhaan.

  Tykkää

 9. Jutussa ja sen kommentoinneissa on vedetty tosi hienosti mutkat suoriksi. Esimerkiksi henkilö ei juonut viinaa, koska oli laestadilainen. Itse olen tuntenut laestadiolaisia, jotka vetivät vähintää pullon kossua päivässä. Pikkupaikkakunnalla täytyi kossu hakea vähintään 30 km päästä, ettei tutut nää ostoa. Kommentoinneissa puhutaan siitä, ettei keski-Euroopassa olisi alkoholiongelmaa. Ainakin ranskalaisten mielestä on ja paha onkin. No se on totta, ettei sitä ihan helpolla huomaa. Ero tulee siitä, että suomalaiset juovat rähinäviinaa ja ranskalaiset tissuttelee. Depardieukin vetää 12-14 pulloa viiniä päivässä ja väkevät päälle. Silti se on hovikelpoinen (ainakin Putinin mielestä) koko päivän.
  Tunnen itsekin ihmisiä, joilla on maksakirroosi, joka ei johdu viinasta. Mistähän johtuu ettei ketään heistä ole epäilty alkoholismista? Asiat on selvitelty asiallisesti.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s